Microsoft 3. çeyrek finansal raporunu açıkladı: %15 büyüme

Microsoft 3. çeyrek finansal raporunu açıkladı: %15 büyüme

Teknoloji şirketlerinin 3. çeyrek raporları yayınlanmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta eBay %14 büyüme açıklayarak 3,9 milyar dolar gelire ulaşırken, Google %12 büyüme ile 14.89 milyar dolar gelir elde ettiğini açıklamış ve hisse başına değeri 1000 doların üzerine çıkmıştı. 3. çeyrek raporunu açıklayan Microsoft, geçen sene aynı çeyreğe göre %15 gelir artışı elde etmiş.

Nokia satın almasının dahil olmadığı raporda Microsoft gelirlerini 16 milyar dolardan 18.5 milyar dolara çıkarmayı başarmış. Yatırımcıları tarafından olumlu karşılanan bu haberin ardından şirketin hisseleri günü %5 değerleme ile kapattı.

Google'ın 3. çeyrekte %12'ye büyümeye karşın hisselerinin %10'unun üzerinden değerlemeye ulaştı ama Microsof gelirinde ki daha fazla artışa rağmen sadece %5'lik değerleme artışı, gelecek beklentisi yönüyle şirketin kar oranı ile birlikte yatırımcıların beklentilerini ortaya koyuyor.  Kasasında 80 milyar dolar nakit ve türevi bulunan Microsoft'un 3. çeyrek raporuna birlikte bakalım.

microsoft-3ceyrek-2013

Microsoft'un 3. çeyrek raporunda dikkat çeken noktaların başında Bing üzerinden arama başına gelirlerinin %47 artmış olması. Buradan Microsoft'un aramalarda performasının arttığını ve reklam verenlerin reklam vermek için fiyatlarını artırabildiklerini söyleyebiliriz. Bunun haricinde Microsoft'un tableti Surface bir önceki çeyreğe göre artış göstermiş ve Surface satışından elde ettiği gelirler 400 milyon dolara yükselmiş. Özellike ticari bulut çözümlerinde %103'lük büyüme de kayda değer noktalar arasında yer alıyor.

Geçtiğimiz Salı günü yapılan Apple'ın etkinliğinde OS X Mavericks güncelleştirmesinin bedava sunduğunu açıklamıştı. Buna karşılık Microsoft'un Windows ürününde yeni güncelleştirmelerinin ücretli olması Microsoft'un gelirlerinde önemli bir yer edindiğini söyleyebiliriz. 2012 3. çeyrekte Windows 8 ve Office satışlarından 1,356 milyon dolar ile gelirlerinin %9'unu oluşturmuş. Microsoft bu çeyrekte ise Windows 8.1 satışlarından 113 milyon dolar gelir elde etmiş.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.