Turkcell, 2 Ekim'de satışa sunduğu Türkiye'nin ilk yerli akıllı telefonu Turkcell T40'ı kullanma ve inceleme fırsatı bulduk. Tasarım ve donanım açısından Turkcell mühendislerinin elinden geçen Turkcell T40, performans açısından çok tatmin edici sayılmaz. Ancak fiyatı ve Turkcell'in sunduğu katma değerli hizmetler açısından satın alınabilecek bir akıllı telefon.
Turkcell şimdiye kadar satışa sunduğu T serisi akıllı telefonlarda toplam 1 milyon adet satış yapmıştı. Bu yılın 2. çeyrek finansal sonuçlarına göre yurtiçinde 34,7 milyon abonesi olan Turkcell'in hedefi T40 ile daha iyi bir satış grafiği yakalamak. Şu anda Çin'de ZTE üretilen T40'ın üretimini yurt içine çekmek de esas hedeflerden biri.
Sözü fazla uzatmadan Turkcell T40 incelememizden çıkan sonuçlara geçelim.
Turkcell T40 Tasarımı
Turkcell T40'ın ölçüleri 126 mm x 64.8 mm x 10.85 mm. Ağırlığı 135 gram. 4 inç boyutundaki ekranın alt kısmında 3 dokunmatik tuş (geri, anasayfa, seçenekler) var. Ekranın sol üstünde şarj ışığı, onun biraz sağında da görüntülü görüşme için ön kamera yer alıyor.
Çıkarılabilir ve farklı tasarımlara sahip klasik arka kapak yumuşak mat bir dokuya sahip. T40'ın ses tuşları sağ üst kısımda, mikro USB şarj girişi yer alıyor. Üstte solda kulaklık girişi, sağda ise açma kapama düğmesi yer alıyor. Arka kısımda flaşlı kameranın yeri malum ve sol alt kısımda SRS sertifikalı Surround (çevresel) ses çıkışı veren hoparlör yer alıyor.
Televizyon reklamlarında da konu edilen gürültü azaltıcı ve HD ses alışverişi sağlayan 2 mikrofondan öndeki dokunmatik tuşlarının altında, diğeriyse arka kameranın yanında. Tasarım açısından Turkcell T40'ın başarılı olduğunu, 4 inçlik ekranın ideal bir tutuş sağladığını söylemek pekala mümkün.
Turkcell T40 İşlemcisi
Turkcell T40'ta çift çekirdekli 1,2 GHz hızındaki Qualcomm 8225 işlemci yer alıyor. Bu işlemcinin T40 için doğru ve yeterli bir tercih olduğu söylenebilir. Zaten Turkcell'in T40'ın üretiminde Qualcomm ile birlikte çalıştığını da açıklamıştı. Diğer yandan Turkcell arayüzüyle Android 4.1.2 sürümünü kullanan T40'ta 1 GB dahili hafıza var ve bu kombinasyonun çalışma performansı ancak orta seviyede konumlandırılabilir.
Turkcell T40 Pil Ömrü
Benzer fiyatlı telefonlar genel olarak 1200-1500 mAh civarında pillere sahipken T40'ın 1600 mAh gücündeki Li-Ion pili ideal koşullarda 240 saate kadar bekleme ve 480 dakika konuşma süresi sunuyor.
T40 için özel olarak geliştirilen "Pil Koruma" modu açıkken ideal pil ömrü 18 - 24 saat ama ben T40'ı genelde 12 saat civarında kullanabildim. Prizdeyken 2 saatte dolan T40'ı elinizden düşürmediğiniz takdirde bu süre yarı yarıya düşebiliyor. Aynı şekilde ışık ve bağlantı seçeneklerine dikkat etmeniz durumunda da bu süreyi 2 katına çıkarabilirsiniz.
Bu noktada önemli bir noktanın altını çizmek istiyorum. Google Play'in otomatik güncellemeler yapıyor olması Android telefonlarda pil ömrünü beklenmedik şekilde azaltabiliyor. Benim kullanıdığım süredeki Google Play güncellemelerinin sıklığı da bu anlamda etkili olmuştur. Dilerseniz otomatik güncelleme seçeneğini telefon kurulumu sırasında kabul etmeyerek bu durumdan kurtulabilirsiniz.
T40'ta normal kullanımda bir ısınma sorunu yok. Şarj esnasında telefonu aktif olarak kullanmanız durumunda metalik kamera çerçevesi ısınabilir ki, bu durumda T40 güvenlik amacıyla şarjı kesebiliyor.
Turkcell T40 Kameraları
5 MP fotoğraflar çekmenizi sağlayan Turkcell T40'ın flaşlı arka kamerası yüz tanıma, HDR özelliğiyle çekim yapabilme ve otomatik sahne tanıma gibi özelliklere sahip. Panoramik fotoğraf özelliği de yer alıyor ve 864 x 480 çözünürlüğe kadar video çekimi yapabiliyorsunuz.
(Aşağıdaki Turkcell T40 ile çektiğim bazı fotoğrafları ve videoyu görebilirsiniz. )
Turkcell T40'ın kamerası "Sıfır Deklanşör Gecikmesi (Zero-Shutter Delay)" ile tanıtıldı ama gündüz çekiminde net kareler yakalamak için dikkatli olmak gerekiyor. Kameranın gece çekimi çok iyi değil ama flaş kullanarak daha iyi sonuçlar almak mümkün.
Görüntülü görüşmede karşı tarafın ekran boyutu önemli ama 0.3 MP'lik ön kamera iletişim için yeterli bir çekim kalitesi sunuyor. Hiç yoktan iyidir denilebilir.
Hemen ekleyelim; Turkcell T40'ın depolama hafızası 4 GB ve MicroSD kart desteğiyle 32 GB'ye kadar yükseltilebiliyor.
Turkcell T40 Ekranı
Turkcell T40'ın kapasitif ekranı 4.0 inç boyutunda. IPS tipi ekran 480 x 800 (WVGA) çözünürlükte. Güneşli günlerde ekran parlaklığını artırmanız gerekse de bu seviyedeki telefonlar için gayet uygun.
Dokunmatik performansı fena sayılmayacak hassasiyette olan Turkcell T40, dokunmatik telefonlarla yeni tanışanlar için pekala kabul edilebilir. Üst düzey telefonlarla kıyasladığınızda ise elbette yanıt süresi biraz ağır kalıyor.
Turkcell T40 uygulamaları ve diğer detaylar
Turkcell T40'ta Turkcell'in uygulamaları dikkat çekiyor. T-Market, Turkcell Müzik, Turkcell TV, Mobil Asistan, Turkcell Cüzdan, Turkcell Yolbilgisi, Turkcell Video, Turkcell Online İşlemler, Turkcell Akıllı Depo ve Kurulum Yöneticisi uygulamaları Turkcell'in sunduğu katma değerli hizmetler arasında.
Çoğunlukla Turkcell abonelerinin bu uygulamalarla faydalanabileceği hizmetlerden bazıları şunlar;
- Sesli sorgu ile hava durumu ve yol bilgisini her an öğrenmek (Mobil Asistan),
- İlk 12 ay boyunca 5 GB'a kadar dosyalarınızı ücretsiz olarak bulutta saklamak (Akıllı Depo),
- Ücretli üyelikle cepten televizyon ve film seyretmek (Turkcell TV) veya müzik dinlemek (Turkcell Müzik),
- Belli kategorilerin seçilmiş uygulamalarını hızlıca telefonunuza indirmek (Kurulum Yöneticisi)
- NFC ve mobil cüzdan ile cüzdanınızı cep telefonunuzda taşımak (Turkcell Cüzdan)
T40'taki Android arayüzü ise Turkcell'e ait. Ana menü sayfalarında Kartlar menüsü dikkat çekiyor ki bu bölümde mesajlar, takvim, Facebook, haberler vb. uygulamaların içeriğini alt alta sıralanıyor. Bunun dışında genel olarak Android'in klasik özelliklerine sahip diyebiliriz.
Turkcell T40'ta yer alan özel ve yerel mesaj ve hatırlatma seslerinin yanında arayanı reddedip tekrar arama seçeneği heralde hiç bir telefonda olmayan bir kısayol olarak sunuluyor. Bir arama geldiğinde tercih dairesini ilgili alana (en alttaki) sürükleyerek kolayca tekrar (karşı) arama yapabiliyorsunuz.
Ana ekrandaki hızlı erişim tuşları da son gelen kısa mesajlara, aramalara ve e-postalara hızlıca göz atmanızı sağlıyor.
Kulaklık ve Radyo
Turkcell T40 kulaklıkla müzik dinleme konusunda maalesef isteneni veremeyen bir akıllı telefon. Müzik sesi kulaklıklara çok iyi iletilmiyor ve bu da sokak gibi açık ortamlarda kulaklığı kullanmayı neredeyse imkansız hale getiriyor. Farklı kulaklık denediğimde de sonuç pek değişmedi ve T40 ile gelen mikrofonlu kulaklığı bilgisayarda tuşlardan bağımsız çalışmadığı için kullanamadım.
Diğer yandan T40'ta dahili radyo bulunmuyor ki aslında düşük seviye telefonlarda aranan bir özellik. Büyük ihtimalle Turkcell internet üzerinden radyo dinlenmesini teşvik etmek için bu seçimi yapmış.
Bana göre yerli bir telefon için olmazsa olmazlardan biri tam Türkçe tuş takımı olmalıydı ama bu Turkcell T40'ta varsayılan seçenekler arasında yer almıyor. Ancak ek uygulamalar sayesinde elbette Türkçe tuş takımına sahip olmak mümkün.
Son olarak fiyat konusuna değinecek olursak; Turkcell T40'a taahhütsüz 499 TL'ye, 24 ay taahhütle de ayda 34 TL ödeyerek sahip olmak mümkün. Farklı desenli kapakları ise 29 TL'ye satışa sunuluyor.