Küresel bilişim harcamaları 2014’te 3,8 trilyon dolara ulaşacak

Küresel bilişim harcamaları 2014’te 3,8 trilyon dolara ulaşacak

Eğer bilişim sektöründeyseniz Gartner’dan size güzel bir haber var. Araştırma firmasının ön görülerine göre küresel çaptaki toplam bilişim harcamaları önümüzdeki yıl içerisinde 3,8 trilyon dolarlık bir hacme ulaşmış olacak.

Gartner, bilişim harcamalarının 2012 yılında sadece yüzde 1,2 oranında büyüyen sektörün 2013’ü yüzde 4,2 oranında büyüme ile kapatacağını tahmin ediyor. 2014’te ise büyüme oranının yüzde 3,8 olması bekleniyor.

Bu devasa pastadan sektörün içerisindeki herkesin olumlu etkilenmesi bekleniyor. Etkinin ne kadar olumlu olacağı ise tam olarak bilişimin hangi kısmında rol aldığınızla doğrudan ilgili…

2013 ve 2014’te en hızlı büyücek alan: Kurumsal yazılımlar

2012 yılında yüzde 0,1 oranında küçülen telekomünikasyon servisleri dışında tüm alanlarda büyüme görülürken, ilk sırada yüzde 3,3 oranında büyüme gösteren kurumsal yazılımlar yer alıyordu. Toplam bilişim harcamalarının 3,5 trilyon dolar olduğu 2012’de en büyük kalem ise küçülmesine rağmen 1,6 trilyon dolar ile telekomünikasyon servisleri olmuştu.

2013 sonuna kadar toplam bilişim harcamalarının 3,7 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Telekomünikasyon servisleri bu kez yılı yüzde 2,4 büyüme ile kapatacak fakat bu diğer alanlara göre en düşük büyüme oranı olarak dikkat çekiyor. En hızlı büyüyen iki alan ise yüzde 6,4 ile kurumsal yazılımlar ile yüzde 6,3 ile cihazlar olacak.

2014’te gelindiğinde 3,8 trilyon dolar hacme ulaşacak olan bilişim sektöründe kurumsal yazılımlar büyüme hızını daha da artırarak yüzde 6,8 oranında gelişme gösterecek. Ardından ise yüzde 5,1 ile bilişim servisleri gelecek.

Cihazlarda Android’in etkisi artacak

Gartner kurumsal yazılımlar alanında özellikle güvenlik, veri depolama yönetimi ve CRM yazılarının öne çıkması bekleniyor. 2014 yılına gelindiğinde ise büyük veri ile ilgili yazılımların daha önemli hale geleceği ön görülüyor.

Cihazlarda PC’nin düşününün devam etmesi ve mobil cihazların bu açığı kapatacağı tahmin ediliyor. Gartner özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki ucuz Android’li cihazların bu alanda giderek daha büyük bir pay alacağını tahmin ediyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.