Türkiye'deki internet siteleri kullanılabilirlik yönünden yurt dışından geride [infografik]

Türkiye'deki internet siteleri kullanılabilirlik yönünden yurt dışından geride [infografik]

İnternet sitelerinin ve internet tabanlı servislerin kullanıcılar tarafından daha kolay anlaşılabilmesi ve kullanılmasına yönelik hizmetler sunan Userspots'un Dünya ve Türkiye'deki internet sitelerinin kullanılabilirlik araştırmasını yayınladı.

SUS (The System Usability Scale) yöntemi kullanılarak yapılan araştırmanın içerisinde Türkiye'den çeşitli sektörlerden internet sitelerinin puanları ile dünya üzerindeki aynı kategorilerdeki internet sitelerinin puanları kıyaslanıyor.

Buna göre Türkiye'den 65 tane e-ticaret ve finans firmasının siteleri incelediğinde puan ortalamasının 67, Dünya ortalamasının ise 78 olduğu ilk dikkat çeken sonuç.

Türkiye'de E-ticaret sitesi kategorisinde 78,2 puan alan Markafoni birinci olurken Türkiye e-ticaret internet sitelerinin puan ortalaması 66,7. Yurt dışındaki e-ticaret sitelerinin SUS puan ortalaması ise 80,1. Birçoğunuzun tahmin edeceği üzere Amazon.com 89,7 ile e-ticaret kategorisinin şampiyonu. E-ticaret kategorisi özelinde baktığımızda puanın dünya ortalamasından önemli bir oranda düşük olması dikkat çekiyor. Userspots yetkililerinin aktardığı bilgilere göre Türkiye'deki e-ticaret sitelerinin puan ortalamasının düşük olmasının başlıca nedeni ise satış sonrasındaki süreçte kullanıcıları iyi bir şekilde yönlendirmemesi ve bu süreçte kullanıcılara yeterli bilgi aktarmaması.

Finans sektöründe ise Türkiye ortalaması 66,7 olarak açıklanırken yurt dışı ortalaması 77,1 olması ile Türkiye finans sektöründeki internet siteleri  yurt dışı ortalamasının altında kalıyor. USAA ise 90,3 puan ile finans kategorisinde dünya şampiyonu iken Türkiye'de ise Enpara.com 76,9 puan alak finans kategorisinde en fazla puan alan internet sitesi oldu. Finans kategorisindeki sitelerde kullanıcı odaklı olmayan dil kullanımı, Userspots'un bu kategorideki puanları etkileyen başlıca neden olduğu aktardığı bilgiler arasında.

UX ve UI kavramları yurtdışında uzun süredir servisleri tasarlarken dikkate alınan konuların başını çekiyor birçok global firma müşterilerine daha iyi bir arayüz sunmak ve kullanıcılarını daha iyi yönlendirebilmek için bu konuda uzmanlardan faydalanıyor. Bir internet sitesinin potansiyelini tam olarak yansıtabilmesi için şirketlerin özellikle Türkiye'de bu konu üzerine daha fazla eğilmeleri gerekiyor.

Userspots'un yayınladığı infografiğin tamamına yazının sonundan ulaşabilirsiniz.

infografik

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.