Mehmet Buldurgan'ın 2011'de kurmuş olduğu KOBİ'lere özel yatırımcı ve şirket evlilik ağı Şirket Ortağım dün İstanbul gerçekleştirdiği etkinlikte yatırımcılarla girişimcileri bir araya getirdi. 10 girişimcinin yatırımcılar karşısında sunum yaptığı toplantıda Hazine Müsteşarlığı Daire Başkanı Hakan Ertürk'ün de Bireysel Katılım Sermayesi sisteminin detaylarını anlattı.
Girişimler her ne kadar bizim çok bahsetmediğimiz geleneksel taraftan olsa da yatırımcı çeşitliliği bu durumu dengeliyordu. Doktor ve avukat olan yatırımcılar arasında ciddi sayıda melek yatırımcı lisansı alan kişi vardı.
Babür Çelebi, Ali Pandır, Ayhan Dayoğlu, Cafer Fındıkoğlu, Dursun Akbulut, İbrahim Mirmahmutoğulları, İsmail Gürleyik, Metin Çakmakçı, Rıfat Perahya, Turhan Beriker, Ümit Karaaslan gibi isimler yatırımcı koltuğunda girişimcileri dinledi.
Yatırımcılara vergi avantajı sağlayan Bireysel Katılım Sermayesi yönetmeliğinden sizlere daha önce bahsetmiştik ama detaylı bir yazıyı daha sonraya bırakıp, sahneye çıkan 10 9 girişimi (girişimlerden birini gizlilik anlaşması sebebiyle yayından kaldırdık) sizlere tanıtmak istiyorum.
1. Alpagu.com.tr: İzmir merkezli tıbbi malzemeler ve medikal cihazlar üreten bir şirket olan Alpagu, tek kullanımlık tıbbi yüz maskesi üretimi için yatırımcıların karşısına çıktı. Bu alanda yerli ve faydalı model tescili olan tek ürün olarak kendini tanıtan Alpagu, Türkiye'de 8.5 milyon satış adetine ulaşabileceğini düşünüyor.
2012'de Almanya'ya küçük bir ihracat yapmış ve Türkiye'de pazar hedefini en az yüzde 50 olarak görüyor.
2. Fonxshop.com: Denizli'de kurulan TC Teknoloji radyasyon önleyici ve sinyal kesici telefon kılıfları üreten bir teknoloji firması. Üretimini Denizli'de yapan şirket 3 kişilik kurucu ekibe sahip.
TÜBİTAK raporlarıyla yüzde 90 civarında radyasyon önleyici olduğu kabulen dilen kılıflarla giderek artan radyasyon kirliliğine karşı bir çözüm niteliğinde. 2011'de Avrupa Parlamentosu tarafından mobil cihazların radyasyon seviyesine dikkat çekilmiş ve okullarda kullanımının kısıtlanması önerilmiş. Fransa da bu tavsiyeye uyarak okullarda (muhtemelen üniversiteye kadar) telefon kullanımını yasaklamış. Dünya Sağlık Örgütü'nün de üzerinde durduğu bu nokta FonX'e 1,5 yılda 30 ülkeye açılma hedefi koymasını mümkün kılmış.
Sinyal kesici kılıfla ise telefonun söz konusu kılıf içinde dinlenmesini engelliyor. TBMM, MİT ve TSK'nın ilgisini çeken şirket alacağı yatırımı büyüme ve imalat tarafına harcamayı düşünüyor. Girişimcilerimiz şifrelenmiş telefonların zaten özel kullanımına yönelik geldiği için zaten kendi içinde güven sorununa sahip olduğunu söylüyor.
3. HendekSarma.com: Hendek Sarma, girişimci bir kadının projesi. Sakarya'nın Hendek ilçesinde elde sarılan yaprak sarmaları soğuk depo sevkiyatıyla marketlere ulaştırılıyor. Girişimci kendi çabalarıyla geldiği bu noktada dağıtım ağını genişletmek için yatırım arıyor. Girişimci sarmanın yanı sıra tuzsuz yaprak dağıtımıyla da işini büyütmek istiyor.
4. WhatsupAround.com: Mobil uygulama sahibi olmak isteyen şirketleri hedefleyen WhatsupAround, çeşitli bileşenlere sahip mobil uygulama altyapısıyla şimdiye kadar 20'den fazla uygulamaya hayat vermiş. Temelde küçük şirketleri hedeflese de özelleştirmeler de yapılabilen platform üzerinde Medline, Tuborg gibi şirketlere de bu platformda uygulamalar geliştilmiş.
Eski bir Microsoft çalışanı olan Kerem Özsü (i-con.com.tr kurucusu) tarafından hayata geçirilen WhatsupAround, hızlı bir şekilde App Store, Google Play ve Windows Phone Marketplace'e uygulamaları gönderebiliyor. Daha hızlı bir büyüme için şirketin yatırım talebinde bulunuyor.
5. Hepsi20lira.com: Br e-ticaret girişimi olan Hepsi20lira.com, adından da anlaşılacağı üzere sadece 20 lira olan ilginç ürünler satıyor. Tam 1 yıl önce açılan girişim reklam yatırımı dışında büyümeyi pek başaramamış ve yatırımcı desteğiyle büyümek istiyor.
6. Suslumusli.com: Eski bir bankacı olan kadın girişimcimiz, internetten farklı müsli karışımları oluşturabileceğiniz bir e-ticaret sitesi. 2012 yılında kurulmuş ve Türkiye'de nüfusun yüzde 20'sine ulaşan müsli satışına yeni bir yorum getiriyor. Hazır küçük paket üretimiyle rakiplerinden sıyrılmak istiyor.
Girişimcimiz müsli pazarının Avrupa'da 50-60 milyar dolar, Türkiye'de ise 50-60 milyon dolar büyüklüğünde olduğunu paylaştı. 2013'te şimdilik 9 bin TL'lik satış yapan girişim 2015'te bu tutarı 250 bin TL'ye ulaştırmak için yatırım arıyor.
7. T-Hos.com.tr: Hukuk otomasyonu yazılımı geliştiren bu girişimcilerimiz sektördeki bir iki rakibinden daha iyi bir ürün sunduklarını referansları üzerinden doğrulamaya çalışıyor. Yapılan sunumda Türkiye'de 80 bin avukat olduğunu, her yıl 4 bin yeni avukatın mezun olduğunu, hukuk alanın dünyada çapında 650 milyar dolar, Türkiye'de ise 3.8 milyar dolarlık bir pazar olduğunu öğrendik.
Şimdilik masaüstü program olarak sunulan T-Hos, web ve mobil tarayıcılara taşınmayı da düşünüyor. 2014'te 500 bin TL'lik ciro hedefliyor.
8. Laser Engineered Net Shaping: Hızlı imalat ve prototipleme alanında çalışan bir makine mühendisinin projesini kısaca endüstriyel boyutta 3 boyutlu yazıcı olarak tanımlamak mümkün. TÜBİTAK desteği alacağına kesin gözüyle bakan girişimcimiz üretmek istediği makinenin hem satışını yapmak hem de farklı ihtiyaçlara yönelik parça üretimi yapmayı hedefliyor.
9. Prepared-Media.com: Medikal alandaki girişimlerden biri de Premed idi. NCCLS standartları doğrultusunda farklı cins ve türdeki mikroorganizmaların üretilmesinde kullanılan hazır besiyeri üretimi yapan Premed, kendini rakipleri karşısında daha güçlü konuma taşımak için yatırım talebinde bulundu.