Ülkemizde de faaliyet gösteren Criteo halka arz oluyor

Ülkemizde de faaliyet gösteren Criteo halka arz oluyor

E-ticaret siteleri ile entegre çalışarak potansiyel müşterileri gerçeğe dönüştürmek yani satın almasını sağlamak için hedefli reklam gösteren Criteo halka arz oluyor. 2005 yılında Fransa'da kurulan 32 ülkede faaliyet gösteren Criteo Şubat 2012'de Türkiye pazarına adım atmıştı.

190 milyon dolarlık halka arz yapacağını açıklayan Criteo ön talep toplamada 63 milyon dolara ulaşmış. Şirket geçen sene aldığı D serisi 40 milyon dolar yatırım ile 800 milyon dolar olarak değerlenmişti.

Avrupa'da RTB'nin (eş zamanlı açık artırma) %30'lar seviyesinde büyümesi Criteo'nun gelirlerinden de anlaşılabiliyor. Geçtiğimiz yıl 353.7 milyon dolar gelir elde eden Criteo yılın ilk altı ayında gelirlerini geçen yılın aynı dönemine göre %89 artırarak 252.7 milyon dolar'a ulaştı. 

criteo işleyiş

Siteyi gezen potansiyel müşterinin davranışları değerlendirilip müşteriye ilgili olacak ürünleri gösterme üzerine hizmet veren Criteo 4000'den fazla reklamveren ve ajans ile çalışıyor. Yeniden hedefleme ile yapılan reklamlardan e-ticaret sitelerinin 6.5 milyar dolar geri dönüşüm elde ettiği belirtiliyor. Criteo'nun geliri ile karşılaştırılanca toplam yönlendirdiği satıştan ortalama %4 alıyor. Özellikle e-ticaret siteleri için %4 maliyet oranı satış odağında gayet makul bir rakam olarak değerlendirilebilir.

İnternet reklamcılığının pazarını öngörülerin üzerinde artıran retargeting yayıncılara satamadığı envanteri paraya çevirebilmesine olanak tanıyor. Retargeting ile e-ticaret siteleri ise markalaşma reklamlarından ziyade ürün odaklı reklam yaptığı için premium yayıncı gözetmeksizin reklamları daha uyguna mal edebiliyor. Şimdilerde cookie sınırlaması yani potansiyel müşterinin takip edilmesi konusunda kanunların artması ile büyüme hızı düşse de retargeting ve RTB (eş zamanlı açık artırma) büyük potansiyel taşıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.