Yıllık tablet üretimi 2015'te PC'leri geçecek

Yıllık tablet üretimi 2015'te PC'leri geçecek

Mobil kullanım oranları her geçen gün artıyor ve yapılan araştırmalar daha uzun süre bu büyümenin devam edeceğini öngörüyor. IDC'nin yayınladığı rapora göre tablet bilgisayarlar, kişisel bilgisayarların yıllık üretimini 2015 sonu itibariyle geçecek.

Akıllı telefonlar ve tabletlerin bulunduğu mobil cihazlarda geçen yıl %30.3 büyüme yakalamasına göre bu yıl hafif bir gerileme ile %27.8 büyüme bekleniyor. Buna karşın PC üretiminin 2013 yılı itibari ile %10 düşeceği tahmin ediliyor. Akıllı telefonların anormal büyümesini sürdüreceği ve 1.4 milyar akıllı telefonun üretiminin gerçekleşeceği de beklentiler arasında. Dikkat çeken bilgilerden birisi de tabletlerin en büyük rakibinin yine mobil bir cihaz olan akıllı telefonların büyüyen ekranları olması.

Akıllı cihaz pazarının yıl sonu itibari ile 622 milyar dolar'a ulaşması beklenirken, 350 dolar altı ürünlerin pazarın %67'sini oluşturması bekleniyor. Geçtiğimiz günlerde Apple'ın iPhone 5C'yi tanıtarak beklenildiği kadar ucuz olmasa da fiyat bandını genişletmesi bu bağlamda doğru bir hamle olarak düşünülebilir.

idc rapor mobil

Raporda dikkat çeken bir noktada akıllı cihaz pazarının olgunlaşma evresine yakın bir zamanda yaklaşacağı öngörülüyor. Apple halihazırda Walmart ve BestBuy ile yürüttüğü eski ürüne 100 dolar indirim kampanyalarına rakiplerinden şu ana kadar cevap gelmemesine karşın, ülkemizden alışık olduğumuz eskiyi getir yeniyi götür kampanyalarının akıllı cihaz pazarında da sıklıkla rastlayacağımız raporun öngörüleri arasında.

2015 yılında akıllı cihaz pazarının 735 milyar dolara ulaşması ve yıllık 2 milyar üretimi geçmesi beklenen raporda, toplam PC üretimi %28.7 pazar payının her yıl azalarak 2017'de %13'e düşmesi bekleniyor. 2012'de tablet üretiminin %11.8'den %16.5'e, akıllı telefonların ise %59.5'ten %70.5'e artacağı grafikte belirtilmiş. Pazarda şu an için ortalama ürün fiyatının 462 dolar olduğunun 2017'de ise 323 dolar'a düşmesi öngörüler arasında.

Yeni neslin okuma yazma bilmeden tablette oyun oynamaya, fotoğraf çekmeye ve hatta çektiği fotoğrafı filtreleyerek düzenlemeyip sosyal ağlarda paylaştığını düşündüğümüzde raporun 2017 yılı beklentilerini ulaşılması çok da uzak ihtimal görünmüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.