IAB Avrupa tarafından sunulan ve IAB Türkiye üzerinden ulaştığımız ‘IAB AdEx 2012’ rapordan bir kaç kesit sunmuştuk. Avrupa pazarında çevrimiçi reklam pazarının gözler önüne seren raporun bu kez Türkiye özelindeki kısımlarını sizlerle paylaşmak istedik.
Hatırlanacağı üzere dijital reklam pazarı Avrupa’da toplam 24.3 milyar Euro'ya ulaşmış. Dijital yatırımlarda yüzde 30.4 büyüme gösteren Türkiye ise 3. sırayı almıştı.
Çevrimiçi reklam harcamalarına hacim açısından baktığımızda ise Türkiye'nin Avrupa'da ilk 10 dışında kaldığını görüyoruz. Türkiye, 2011-2012 arasında yaklaşık 350 milyon Euro olan hacmini 459 milyon Euro'ya çıkarmış. Türkiye'nin ilk 10'a girmesi için Polonya ve İsviçre'nin ardından 10. sıradaki Danimarka'nın 591 milyon Euro'luk hacmini aşması gerekiyor.
Avrupa sıralamasının zirvesinde sırasıyla 6.6 milyon dolar hacimle Birleşik Krallık, 4.5 milyar dolarla Almanya ve 2.7 milyar Euro hacimle Fransa bulunuyor. İlk üçü takip eden Rusya ve İtalya ise 1.5 milyar dolar civarında bir hacme sahip.
Display'de hacim olarak ilk 10'dayız
'Display' reklam özelinde ise Türkiye ilk 10'a girmeyi başarıyor. 2012'de 224 milyon euroya ulaşan 'display' reklam harcamaları değeri Türkiye'nin ilk 10'da son sıraya yerleşmesini sağlıyor.
Display alanındaki yıllık büyümede Türkiye'nin Slovakya'nın ardından 2. sırada yer aldığını da paylaşalım. Sırasıyla Slovakya'nın büyümesi yüzde 34, Türkiye'ninki ise yüzde 31.
Henüz olgun bir pazar değil
Pazarın büyümesi ve olgunluğu açısından bakıldığında ise ilk değişken yani büyüme koordinatında önemli bir noktada yer alırken, kişi başına çevrimiçi reklam harcaması bakımından yüksek nüfusun da etkisiyle oldukça gerilerde kalıyor.
İlan ve dizin reklam harcamalarında oldukça gerideyiz
Avrupa çapında ilan ve dizin sitelerine dair dijital reklam harcamalarında Türkiye 38 milyon euro değerle 15. sırada. Bu alanda ilk 3 sıradaki ülkeler Birleşik Krallık, Fransa ve Almanya. Hacimleri de sırasıyla 1 milyar euro, 782 milyon euro ve 762 milyon euro.
Bu kategoride de Türkiye'nin yüzdesel büyümesi Slovakya'nın ardından 2. sırayı almasını sağlıyor. Yine yüzde 30'un üzerinde bir büyümemiz var.
Arama reklamcılığında yerimiz 10. sıra
Arama kategorisindeki hacimler oldukça yüksek ama 10. sıradak yer almayı başarmışız. İlk 10'da 200 milyon euro harcamanın yapıldığı tek ülkeyiz. Zirvede ise yaklaşık 4 milyar euroyla Birleşik Krallık var.
Arama kategorisindeki büyümemiz yüzde 30 ama bu sıralamaya baktığımızda 6. sırada yer alıyoruz. İlk sırada yüzde 50'den fazla büyüyen Çek Cumhuriyeti var.
Mobil Display reklamlarda daha hızlı büyümek gerekiyor
Mobil görüntülü reklam kategoriside 11. sırada yer alıyoruz. 5.6 milyon euroluk hacim genel olarak bakıldığında düşük kalıyor ama tüm çevrimiçi reklam hacmine oranladığınızda yüzde 2.5 payla biraz daha gerilerde, 13. sırada yer alıyoruz.
Büyüme hızına bakıldığında ise 9. sıraya kadar geriliyoruz ki büyüme oranı yüzde 83. İlk 8'deki ülkelerin tamamı yüzde 100'ün üzerinde büyüme kaydetmiş. Birleşik Krallık yüzde 150 büyüme ile 3. sırada. İlk iki sırada henüz bu alanın yeni keşfedildiğini anladığımız Bulgaristan (%580) ve Sırbistan (%200) var.
Videonun payı yüzde 8.8
Türkiye'de toplam çevrimiçi video reklam harcamalarında video reklamların payı yüzde 8.8. 2012 yılında video reklamlar kategorisinde en iyi performmansı Slovenya göstermiş. Yüzde 31.6 payla video reklamlar Slovenya'da oldukça ilgi çekici bir kategori.
Video kategorisinde Avrupa ortalaması yüzde 50.7. Türkiye'nin yıllık büyüme oranı ise yüzde 104.5. Türkiye'nin büyüme sıralamasındaki yeri altıncılık. Hacim olarak bakıldığında ise yüzde 19.8 milyon Euro ile 9. sırada geliyoruz.
Görüntülü reklam büyümesinde ilk sıradayız
Görüntülü reklam harcamalarında yıllık büyüme açısıdan ilk sıradayız. Mobilin ve videonun etkisine ayrı ayrı baktığımızda da Türkiye'yi ilk sırada görebiliyoruz. En düşük büyüme oranı (video ve mobil olmaksızın hesaplandığında) yüzde 25.1.
Genel olarak baktığımızda videoda ve mobilde daha hızlı büyüme yakalamamız gerektiğini, ilan ve arama kategorilerinde de daha yüksek hacimlere ulaşabileceğimizi söyleyebiliriz.