İki hafta önce kullanıcıların üye girişlerinde HTTPS güvenlik protokolünü test eden Wikipedia, bugün resmi blogundan açıklama yaptı. Yapılan açıklamada tüm üyelerin bugünden itibaren HTTPS üzerinden giriş yapacakları ve yakın zamanda siteyi görüntüleyen tüm kullanıcıların da bu protokole tabi olacağı belirtilmiş.
İnternette gezinmenin güvenli yolu olarak aktarılan HTTPS protokolü özellikle Amerika'da NSA'in Prism programının duyulmasıyla kurtarıcı olarak görülmüştü. HTTPS bunun garantisini vermese de şu an için kullanıcıların 3. partiler tarafından takip edilmesini ve bilgilerini ulaşılabilmesi için en güvenli yöntem olduğunu söylebiliriz.
Facebook geçen ay HTTPS protoküne geçişi tamamlamış Twitter ise 2011'den itibaren üyelerine HTTPS ile bağlanma seçeneğini sunuyordu.
HTTPS, 1994 yılında daha sonrasında AOL'un satın aldığı Netscape tarafından web tarayıcısının ilettiği paketleri şifrelemek için geliştirilmişti. HTTPS protokolü internette sunucular ve son kullanıcılar arasında bilgilerin 3. partiler tarafından okunamayacak şekilde aktarılmasına dair kurallar ve yöntemleri düzenleyen bir sistem.
Wikipedia'nın örneği ile özellikle internet üzerinden yürütülen bankacılık veya kredi kartı işlemlerinde kart bilgileriniz doğrulanırken, tarayıcınızdaki adres çubuğunun başında "http" yerine "https" yazdığını görürsünüz. Başında "https" yazılan adreslerle bağlantı kurduğunuzda, bilgiler sadece karşı taraf ve sizin tarafınızdan okunabilecek şekilde şifrelenir. http ile yapılan bilgi alışverişinde ise bir şifreleme yoktur, başka kişiler de araya girip sizin aldığınız veya gönderdiğiniz bilgilere okuyabilir.
Kullanıcıların ne hakkında bilgi aldığının öğrenilmesinin önlenmesi için Wikipedia'nın https'e geçmesi doğru bir hamle.