Markalar Tumblr'ı nasıl kullanıyor?

Yahoo'nun 1.1 milyar dolara satın aldığı Tumblr hızlı büyümesini sürdürüyor. Quantcast sonuçlarına göre geçtiğimiz 2 yılda dünya genelinde aylık tekil ziyaretçi sayısını 2'ye katlayan Tumblr, Ağustos 2013'de 344 milyon'a ulaşmış. Globalde ki bu ziyaretçilerin 7 milyon'u ise Türkiye'den.

Gif'in başkenti olan Tumblr, kendine has kullanıcıları ile dikkat çekiyor. Hareketli fotoğraf olarak tanımlayabileceğimiz Gif uzantılı paylaşımların yoğun olduğu sosyal ağda şu ana kadar 60 milyara yakın içerik üretilmiş. Fotoğraf, video ve alıntı sözlerin sıklıkla paylaşıldığı Tumblr'da kullanıcılar 135 milyondan fazla mikro blog açmış.

Genç kullanıcıların aktif olarak yer aldığı sosyal ağda markalar da pazarlama faaliyetlerini etkin bir şekilde yürütüyor. Özellikle moda markalarının ilgisinin yoğun olduğu Tumblr'ı kullanan markalar arasında IBM, Universal Music, Gap , Adidas, Topshop, Etsy, Yahoo bulunuyor.

Markaların artan iletişim kanallarına rağmen hedef kitlesinin bulunduğu her mecrada kendini hatırlatması etkileşim içerisinde olması önemli. Tumblr'ın kullanıcı kitlesinin 18-25 ve 25-34 yaş aralığı olduğunu düşündüğümüzde hedef kitlesine uygun içerik oluşturan markaların kullanıcı etkileşimini kolayca yakalayabilirler. 

Biz daha Facebook ve Twitter'ı anlamadık diyen markaların aksine, sosyal medyada sırada ne var'ı bekleyen global markalar var. Tumblr'da aktif olarak paylaşımlarda bulunan, yarışmalar düzenleyen markalar arasından 7 markayı birlikte inceleyelim.

1. Adidas

Adidas 2012 Dünya Kupası için açtığı mikro site adidas football ile maçlardan fotoğraf ve video paylaşımlarında bulunarak özellikle genç erkek kullanıcılarla etkileşimini artırdı. Futbolcu isimleri ve etiketler kullanılarak gönderilen içeriklerle ilgisi olan kişilere ulaşan Adidas Football mikro sitesinin tanıtımını da Tumblr üzerinden yaptı ve  sosyal ağın ilk reklam verenleri arasında yer aldı.

adidas football tumblr

Tumblr'ı çok seven Adidas'ın iki blog'u daha bulunuyor. Neo ve Original markalarının tanıtımında Tumblr'ı da kullanan marka özellikle Neo'da hareketli içeriklerle dikkat çekiyor.

tumblr_adidas_500

tumblr_adidas_500 (1)

Adidas Original'in Tumblr mikro blogu kullanıcıdan gelen içeriklere de yer veren marka Tumblr'ın en fazla paylaşınları arasında olan hareketli fotoğraflar burada da vazgeçilmezleri arasında.

tumblr_adidasoriginal_500

2. IBM

Son tüketiciye hitap eden ürünleri olan donanım segmentini Lenovo'ya satarak B2B yazılıma odaklanan IBM'in Tumblr blogu da hitap ettiği kesimle örtüştüğünü söylemek mümkün. İnfografiklerin sıklıkla paylaşıldığı IBM'in Smart Planet blogunda bilgi içerikli video ve yazılar paylaşılarak etkileşim alıyorlar.

ibm smartplanet tumblr

3. Gap

Sosyal medyada olmadığı yeri bulamadığım marka, sadece burada da olalım mantığından ziyade bulunduğu yerleri aktif kullanıyor. Gap Tumblr'da yarışmalar düzenliyor, yeni ürünlerini tanıtıyor, kullanıcılardan gelen içerikleri yayınlıyor.

tumblr_gap3

tumblr_gap2

4. Universal Music Group

Dünyanın en büyük müzik şirketlerinden birisi olan Universal Music Group Tumblr'ı yapımcısı olduğu sanatçıların şarkılarını, röportajlarını ve fotoğraflarını paylaşıyor.

umg tumblr

5. Topshop

Moda markalarının aktif olarak paylaşımlarada bulunduğu Tumblr'da Topshop, ürünlerini giyen kullanıcılardan derlenen fotoğraflarla katalog oluşturmuş. Tumblr servisleri arasında bulunan soru ve cevap bölümüyle kullanıcılarla etkileşimi artıran marka moda haftaları kategorilerinin de aralarında bulunduğu 20'den fazla kategoride içerik sunuyor.

topshop tumblr

6. Etsy

El yapımı ürünlerin pazar yeri olan popüler e-ticaret sitelerinden Etsy'de, Tumblr'da. Kendi web sitesinde el yapımı işlerle özellikle kadınlara hitap eden Etsy, Tumblr'da da takı, aksesuar ürün fotoğrafları paylaşımlarında bulunmuş.

etsy tumblr

7. Yahoo

Tumblr'ı 1.1 milyar'a satın alan Yahoo haberi hareketli resim olarak duyurmuştu. O günden itibaren aktif olarak paylaşımlarda bulunan Yahoo, E-posta ve Flickr'ın da aralarında bulunduğu servisler için ayrı ayrı mikro bloglar açarak Tumblr'ı aktif olarak kullanmaya başladı.

tumblr yahoo

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.