Google tarafından satın alınan Waze Türkiye pazarına ısınıyor

Google tarafından satın alınan Waze Türkiye pazarına ısınıyor

Haziran ayında Google tarafından 1 milyar doların üzerinde bir rakama satın alınan akıllı harita uygulaması Waze, Türkiye pazarına Temmuz ayında sessiz sakin giriş yapmıştı. Bugün ise teknoloji basınıyla tanışma toplantısı düzenleyen Waze ekibi, Türkiye'ye dair planlarını paylaştı.

Google tarafından satın alınan Waze, satın almanın ardından kısa bir süre geçse de şimdiden Google'ın sağladığı imkanlardan yararlanmaya başlamış. Özellikle teknik altyapı konusunda Google'dan destek alan Waze, kısa bir süre önce de Google'ın street view özelliğiyle entegre olmuş.

İçeriğini tamamen kullanıcılarının oluşturduğu Waze, oyunlaştırmayı da kullanarak kullanıcılarının haritayı geliştirmesine olanak sağlıyor. Waze'in bu topluluk destekli içerik yapısı aynı zamanda sürekli güncel olan bir haritaya sahip olmasını sağlıyor. Örneğin yeni bir yol açıldığında veya haritada yaşanan herhangi bir değişiklikte Waze bunu çok kısa bir sürede kullanıcılarına yansıtabiliyor. Ayrıca geleneksel harita uygulamalarında ağırlıklı olarak ana yollar kullanılırken Waze, haritasını kullanıcılarının güncellemesine izin verdiği için sık kullanılan kestirme yolları da seçenekler arasına kolayca alabiliyor.

Şu an Türkiye'de onbinlerce kişi tarafından kullanıldığını öğrendiğimiz Waze, Temmuz ayında Türkiye'deki uygulama marketlerine açılmış olmasına rağmen önemli bir ilerleme kaydetmeyi başarmış. Yer aldığı tüm ülkerlerde gelir modelini reklam üzerine kuran Waze, Türkiye'de de aynı yolu izleyecek. Ancak şirketin ilk amacı yukarıda da söylediğimiz gibi Türkiye'deki haritayı geliştirmek.

waze-turkiye-tanisma-toplantisi

Şu an Android ve iPhone'larda kullanılabilen Waze, hem dil seçenekleri hem de harita olarak önemli eksiklikler barındırıyor. Ancak Waze ekibi yeni açıldıkları her ülkede bu tarz sorunlar yaşandığı için bu konuda çok endişeli değil. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kullanıcılarının uygulamayı kullanım sıklığına göre "kendi kendine" gelişen bir yapıya sahip olan Waze, pazara yeni girdiği tüm ülkelerde benzer süreçlerden geçmiş.

Waze'in bir diğer özelliği de sosyal bir harita uygulaması olması. Örneğin sosyal ağlarınızı kullanarak harita üzerinde arkadaşlarınızın konumunu görebiliyorsunuz. Ayrıca yolculuk esnasında Waze üzerinden konum paylaştığınızda karşınızdaki kişi gerçek zamanlı olarak sizi haritada takip edebiliyor.

Waze güvenlik ve trafik yönetimi için birçok ülkede resmi organlarla beraber çalışmış

Waze ekibi, uygulamanın Türkiye'de herhangi bir yasal düzenlemeye takılması durumunda söz konusu özelliği Türkiye pazarından çekebileceklerini söyledi.

Waze diğer hizmet verdiği ülkelerde ise belediye ve hükümet gibi resmi organlarla çok sayıda iş birliğine imza atmış. Brezilya, İsrail, Fransa ve ABD; Waze'in iş birliği yaptığı ülkeler arasında.

Türkiye için oldukça heyecanlı olan Waze ekibi; Türkiye'nin trafik durumu ve mobil kullanıcı kitlesinin büyüklüğü gibi sebeplerde Türkiye'de önemli bir potansiyel gördüklerinin özellikle altını çizdi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.