Google ve Twitter'dan sonra Facebook da hükümetlerden gelen taleplerin karşılanmasına dair şeffaflık raporunu yayınladı.
Küresel Hükümet Talepleri Raporu (Global Government Requests Report) adıyla yayınlanan rapor Facebook için bir ilk. Dünya çapında 1.1 milyar aktif kullanıcıya sahip olduğu belirtilen sosyal ağ devi söz konusu olduğu içinde oldukça önemli.
Türkiye'den yapılan talep sayısı 100'ün altında
2013 yılının ilk 6 ayına ait verileri kapsayan raporda Türkiye’den Facebook’a iletilen talep sayısını 96 olarak belirtiyor. Diğer ülkelerin talep sayısına bakıldığında Türkiye oldukça geride kalıyor.
Rapordaki rakamlara göre İspanyol hükümetinden Facebook’a iletilen talep sayısı 479, İtalya için bu rakam 1.705, Fransa için 1.547, Almanya için 1.886 ve İngiltere için 1.975. Facebook'un anavatanı ABD'de ise Facebook’a ulaşan talep sayısı ise 12 bine yaklaşıyor.
Facebook Türkiye'nin taleplerinin yüzde 47'sine yanıt vermiş
Facebook, Türkiye hükümetinden aldığı taleplerin 170 kullanıcıya/hesaba yönelik olduğunu bu taleplerin yüzde 47’sine yanıt verdiğini de paylaşıyor. Yanıtlanan talepleri kendi politikalarına uyumlu olan ve yasaların kısmi bilgi verilmesini zorunlu kıldığı talepler olarak nitelendiren Facebook, 26 Haziran 2013 tarihindeki gündem konusunu da hatırlatarak yaptığı açıklamayı tekrarlıyor;
Facebook, protesto olaylarıyla bağlantılı olarak Türkiye'deki devlet otoriteleriyle herhangi bir kullanıcı bilgisi paylaşmamıştır. Genel olarak, Türkiye'deki devlet otoritelerinden gelen bilgi talepleri; yaşamsal ya da çocukları tehdit eden bir konu içermediği müddetçe (ki bu kapsamdaki talepler, bize ulaşan taleplerin çok küçük bir kısmını oluşturmaktadır) kabul edilmemekte ve resmi yasal kanallara yönlendirilmektedir.
İnternet şirketlerinin Türkiye'deki asayiş otoriteleriyle daha sıklıkla kullanıcı bilgisi paylaşmasını gerektirebilecek yasal düzenleme önerileriyle ilgili endişelerimiz bulunmaktadır. Türkiye hükümetinin temsilcileriyle, bu hafta Silikon Vadisi'ne gerçekleştirecekleri ziyaret esnasında bir araya geleceğiz ve yasal düzenleme önerileriyle ilgili güçlü endişelerimizi kendilerine doğrudan da aktaracağız.
Hatırlatmak gerekirse Twitter'ın şeffaflık raporunda 2013’ün ilk 6 ayında Türkiye'den yapılan toplam talep sayısı 1.157 olmuş ve Twitter bunların yüzde 55’ine olumlu yanıt verdiğini açıklamıştı. İlgili kullanıcı sayısı ise 1.697 olmuştu.
Yani hükümet muhtemelen Twitter'da halka açık paylaşım yapılması itibariyle daha fazla başvuru da bulunmuş. Yanıt yüzdelerinde ise Facebook ve Twitter arasında bir denge olduğu da dikkat çekiyor. Tabii bunların ne kadar haklı talepler/paylaşımlar olduğu ve bunların kimler tarafından izlenebildiği her zaman için muallak...