Dünyanın neredeyse yarısı Google Chrome kullanıyor

Dünyanın neredeyse yarısı Google Chrome kullanıyor

Geriden gelip öne geçmek çok kolay bir iş değil. Fakat bunu en iyi yapanlardan biri Google. Bundan 5 yıl önce 0 (yazı ile “sıfır”) pazar payına sahip olan Google’ın web tarayıcısı Google Chrome aradan geçen süre içerisinde dünyanın yaklaşık yarısının tercihi olmayı başardı.

StatCounter’ın verilerine göre Temmuz ayı itibariyle Google Chrome’un küresel pazar payı yüzde 43,12’ye ulaştı. Internet Explorer Şubat ayında yüzde 30 barajının altına düşmüştü ve şu andaki pazar payı yüzde 24,53 seviyesinde. Üçüncülükte ise yüzde 20,09 ile Firefox geliyor. Safari’nin pazar payı yüzde 8,59 ve Opera yüzde 1,1’de.

Farklı bölgelere göre incelendiğinde de Google Chrome’un liderliği değişmiyor. Türkiye’de ise Chrome oldukça güçlü görünüyor…

Temmuz 2012 - Temmuz 2013 arasındaki pazar payı oranları
Temmuz 2012 - Temmuz 2013 arasındaki pazar payı oranları

En güçlü olduğu bölge Güney Amerika

Google Chrome’un en güçlü olduğu bölge Güney Amerika. Buradaki pazar payı yüzde 63 seviyesinde. Ardından ise yüzde 49 ile Asya geliyor. Dünyanın en pek çok bölgesinde ikincisi sırada Internet Explorer var, en güçlü olduğu bölge yüzde 30 ile Kuzey Amerika.

Dünya çapında üçüncü sırada yer alan Firefox, Avrupa ve Afrika’da Internet Explorer’ın önüne geçmiş durumda. Firefox’un buralardaki pazar payları sırasıyla yüzde 27 ve yüzde 34. Afrika aynı zamanda Firefox’un en yüksek yüzdeye ulaştığı bölge.

2 Eylül 2008’de piyasaya sürülen Google Chrome, 2011’in sonlarında Firefox’u geçerek ikinci sıraya yükselmişti. Çok geçmeden 2012 ortalarında ise Internet Explorer’ı yakaladı ve geçti. Google Chrome o günden beri pazar payı kazanmaya devam ediyor.

2008 yılından bu yana değişim oranları
2008 yılından bu yana değişim oranları

Tükriye’de de önde

Türkiye rakamlarına bakıldığında ise ülkemizin Google Chrome’u en çok seven ülkeler arasında yer aldığını söylemek zor değil. Son bir yıl içerisinde pazar payının en düşük olduğu dönem 2012 Eylül’ü olmuş ve o zaman bile pazar payı yüzde 49,22 seviyesindeymiş. Şu andaki pazar payı ise yüzde 58,17 seviyesinde.

Türkiye’de ikinci sırada yüzde 26,86 ile Internet Explorer, üçüncü sırada ise yüzde 8,76 ile Firefox geliyor. Türkiye’de dördüncü sırada ise kısa zaman önce düzenlediği Lamborghini kampanyası ile çok konuşulan Yandex tarayıcısı bulunuyor ve pazar payı yüzde 2,88.

Türkiye'de son 12 aydaki tarayıcı pazar paylarındaki değişim oranları
Türkiye'de son 12 aydaki tarayıcı pazar paylarındaki değişim oranları
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.