TypeWonder.com: Web font seçimini kolaylaştırmak için eğlenceli bir araç

TypeWonder.com: Web font seçimini kolaylaştırmak için eğlenceli bir araç

TypeWonder.com; Arda Can Kırkoç ve Mehmet Hazar Artuner tarafından hayata geçirilen eğlenceli bir araç. Biri yazılımcı diğeri de arayüz tasarımcısı olan ikilinin, üzerinde çalıştıkları bir proje için Google Fonts'ta araştırma yaparken bu fikir akıllarına gelmiş. Kısa sürede prototipleri hazırlanan TypeWonder.com'un, birkaç gün içinde tasarımı ve ardından da yazılımı tamamlanmış.

Şu an TypeWonder.com'da dilediğiniz bir web sitesinin linkini girdikten sonra site üzerinde denemek istediğiniz fontu seçebiliyorsunuz. Kısa bir süre bekledikten sonra ise adresini vermiş olduğunuz internet sitesinde, yine kendinizin seçmiş olduğu fontun nasıl gözüktüğünü görebiliyorsunuz.

Hatta sizin için önizleme yaptığınız fontun CSS ve Google Fonts kodları da hazırlanıyor. Bunun dışında önizleme yaptığınız sayfaya özel bir URL üretiliyor. Böylelikle fikir almak adına sizin için özel olarak hazırlanan o URL'i arkadaşlarınızla ya da sosyal medya üzerinde paylaşmanız mümkün.

Örneğin hemen aşağıda ekran görüntüsünü paylaştığımız Webrazzi.com denemesine, şu sayfadan ulaşabilirsiniz.

type-wonder-webrazzi

Ücretli fontların da denenebilmesi planlar arasında

Şu an TypeWonder.com'da Türkçe ve İngilizce olmak üzere 2 adet dil seçeneği bulunuyor. Hali hazırda beta olarak yayına devam eden TypeWonder.com için ekibin planları dahilinde olan 2 büyük özellik var. Bunlardan ilki, çoklu font karşılaştırması. Adından da anlaşılacağı gibi bu özellikle bir ekranda birden fazla fontu seçip karşılaştırmak mümkün olacak. Diğer özellik ise tipografi sayfası. Bu sayfa ile sistemin kendi içinde farklı tipografi örneklerini barındıran bir sayfası olmuş olacak. Bu sayfada amaç, tasarıma başlamadan önce font seçip görsel testler yapabilmek.

Ekibin aklındaki bir diğer fikir de Fonts.com gibi ücretli fontlar satan platformlarla anlaşıp kullanıcıların ücretli fontları da önizlemesine olanak sağlamak.

TypeWonder.com, yukarıda bahsettiğimiz ücretli font siteleri ile bir entegrasyona gidebilirse affiliate yani gelir paylaşımı modeliyle para kazanan bir proje haline gelebilir. Ancak platform en azından şu an için ciddi bir gelir modeline sahip olan, geniş kitleleri peşinden sürükleyecek bir girişim görünümde değil.

Yine de TypeWonder.com için hem basit ve kolay tasarımı, hem de konuyla ilgili olan kitleye sağladığı direkt yararla oldukça başarılı bir proje diyebiliriz. Yukarıda bahsettiğimiz özelliklerin de eklenmesiyle TypeWonder.com'un -yurtiçi ve yurdışı- tasarım camiasında sıkça kullanılan ve bilinen bir proje olma potansiyeli de bulunuyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.