Apple iPhone işlemcisi üretimi için en büyük rakibi Samsung ile anlaştı [İddia]

Apple iPhone işlemcisi üretimi için en büyük rakibi Samsung ile anlaştı [İddia]

Şu anda teknoloji dünyasında en büyük rekabetlerden biri Apple ve Samsung arasında yaşanıyor. iPhone’un domine ettiği akıllı telefon pazarında Apple’ın karşısında durabilen tek firma Koreli Samsung. Bir yandan üst düzey Galaxy S4 ile epeyce iddialı olan Samsung, diğer yandan daha ucuz akıllı telefonları ile pazarın farklı segmentlerinde de varlığını sürdürüyor.

Fakat teknoloji dünyasında iki firma arasında rekabet  yaşanması onların aynı zamanda bir arada iş yapmasına da engel değil. MacRumours’ın The Korea Economics Daily’nin haberine dayandırarak paylaştığı iddiasına göre Apple ve Samsung bir kez daha iş birliği yapmaya hazırlanıyor.

Eğer bu haber doğruysa akıllı telefon pazarının iki büyük rakibi yeni nesil iPhone’ların üretilmesi için birlikte çalışacaklar…

Aslında Apple ve Samsung’un iş birliğine gidiyor olması yeni değil. Samsung 2007’den beri Apple için işlemci üretimini sürdürüyordu. Fakat geçtiğimiz yıl iki firmanın arasının daha da açılması ile birlikte Apple A8 işlemcileri üretimi için Samsung yerine Tayvanlı TSMC’yi tercih etmeye karar vermiş ve Samsung’a verdiği siparişleri ciddi oranda azaltmıştı.

TSMC anlaşması devam ediyor

TSMC ile devam etmekte olan 3 yıllık anlaşma A8 ve A9 işlemcileri kapsıyor. Yeni Samsung anlaşması ise Apple’ın TSMC ile çalışmayı bırakacağı değil, üretimi iki büyük tedarikçi arasında paylaştırması anlamına geliyor. Görünüşe göre iki firma arasında daha büyük siparişleri alan ise Samsung olacak.

Diğer yandan Apple bir süre iPhone ekranlarını da Samsung’dan temin ederken, 2010’da bu alışverişi de durdurmuş ve LG ile anlaşmaya gitmişti. Ayrı bir iddia Apple’ın Samsung’dan yeni nesil iPhone’lar için ekran siparişi vermeye hazırlandığını işaret ediyor, fakat bu konuyla ilgili henüz net bir bilgi yok.

Fakat bu sırada Apple’ın aslında Samsung ile çalışmaktan çok da memnun olmadığı gerçeğini değiştirmiyor. En büyük rakibine bu derece bağımlı olmayı tercih etmesi de şu an için Apple’ın bu çapta güvenebileceği alternatiflerinin sayısı da çok fazla değil. Bu yüzde eğer TSMC tarafında işler istediği gibi gidecek olursa, kademeli olarak üretimi Samsung’dan TSMC’ye kaydırması muhtemel görünüyor.

Diğer yandan Apple’ın kendi üretim tesislerini kurmak gibi bir düşüncesi olduğu da biliniyor. Eğer bunu yapabilir ve karlı bir şekilde işletebilirse hem rakipleri ile iş yapmaktan kurtulacak, hem de üretimde de tüm kontrolü kendi eline almış olacak.

Fakat en azından yakın gelecekte Apple’ın bu çapta ve bu kalitede üretim yapabilecek hale gelmesi çok da mümkün görünmüyor…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.