Türkiye bilişim pazarı ne durumda? [İnfografik]

Türkiye bilişim pazarı ne durumda? [İnfografik]

Tüm dünya ile birlikte Türkiye bilişim pazarı da hızlı büyümesini sürdürüyor. Bu konuda pek çok farklı araştırma ve analiz yapılıyor ama büyük resmi derli toplu bir şekilde görebilmek her zaman çok kolay olmayabiliyor. Karel, bu konudaki 3 önemli kaynaktaki bilgileri bir araya getirerek Türkiye bilişim pazarına dair detaylı bir infografik hazırlamış.

Forbes, Gartner ve Interpromedya’nın makale ve araştırmalarında yer alan verilerden derlenen infografiğe göre 2012 yılı sonu itibariyle dünya çapındaki bilişim pazarı yaklaşık 3,6 trilyon dolarlık bir hacme ulaşmış durumda. 2017 yılına kadar ise dünya çapında bilişim pazarının yüzde 27’lik bir artış ile 4,3 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.

Bu sırada Türkiye’de bilişim pazarı ise 2012 sonu itibariyle yaklaşık 56 milyar TL’ye ulaşmış olduğu kabul ediliyor. İşte infografikte yer alan Türkiye bilişim pazarına dair diğer bilgiler…

İnfografiğe göre 2012’deki 56 milyar TL’lik Türkiye bilişim pazarının 39,1 milyar TL’sini iletişim teknolojileri pazarı oluşturuyor. Bilgi teknolojileri pazarının büyüklüğü ise 16,8 milyar TL çapında. 2013 sonuna kadar bilgi teknolojileri pazarının yüzde 16’lık büyüme ile 19,5 milyar TL’ye, iletişim teknolojileri pazarının ise yüzde 8’lik büyüme ile 42,2 milyar TL’ye ulaşması bekleniyor.

Türkiye pazarı ürün ve hizmet gruplarına göre dağılımı incelendiğinde yüzde 57 ile en büyük payı telekom hizmetlerinin aldığı görülüyor. Ardından ise yüzde 27 ile BT ve telekom donanımı ve yüzde 16 ile yazılım ve BT hizmetleri yer alıyor.

Sektör ve kategori bazında Türkiye’de ilk 500 şirketin dağılımlarına bakıldığında ilk sırada 19 milyar TL ile mobil telefon hizmeti geliyor. Ardından ise 15,5 milyar TL ile dağıtıcı, 6,6 milyar TL ile mobil telefon cihaz gelirleri, 6,3 milyar TL ile hizmet sağlayıcı, 4 milyar TL ile sistem entegratörü ve 3,8 milyar TL ile internet gelirleri geliyor.

Listede diğer dikkat çeken sektör ve kategoriler arasında ise 841 milyon TL ile sektörel yazılım, 371 milyon TL ile e-ticaret şirketleri (ilk 5) ve 316 milyon TL ile yazılım ihracatı geliyor.

İnfografikteki diğer bilgileri ise aşağıda inceleyebilirsiniz…

Türkiye bilişim pazarı

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.