İnternetteki bilgi ve tecrübe paylaşımına hastalıklar üzerinden bakan Motivolog.com, günden güne daha fazla konuşulmaya başlanan e-hasta (e-patient) kavramını öne çıkarıyor.
Motivolog.com, Biyomedikal Mühendisliği alanında lisans ve Tıp Bilişimi alanında yüksek lisans sahibi Gökhan Sezginer'in kişisel kronik hastalığına çözüm ararken kurduğu bir girişim. Hastalığıyla ilgili hasta tecrübeleri arayan Sezginer, karşılaştığı yorumlardan motive olurken kendi sorunlarını da kendi blogunda kaleme alarak tedavi sürecinin iyileşmesini sağlamış. Gördüğü ilgi neticesinde de bu işi daha sistemli bir boyuta taşımış.
Viveka ve TOBB Garaj tarafından destekleniyor
Ankaralı kuluçka merkezi Viveka ve TOBB Garaj tarafından desteklenen Motivolog, kullanıcıların kendine dair bir profil oluşturmasını sağlıyor. Kullanıcılar daha doğrusu e-hastalar kişisel blog tutup, soru-cevap bölümünü kullanabiliyor ve etkinlik oluşturup etkinlikleri takip edebiliyor.
Hasta tecrübelerini bir süzgeçten geçirerek kayıt altına alan Motivolog, söz konusu paylaşımların doktor tavsiyesi yerine geçmeyeceğini kullanıcı sözleşmesine ekliyor ve bunun kullanıcılar tarafından bilinmesini istiyor.
Motivolog'un ticari olmaktan ziyade sosyal bir girişimcilik örneği olduğunu söyleyebiliriz. Hatta paylaşımların artması ve analiz edilmesi durumunda akademik çalışmalara kaynak teşkil etmesi işten bile değil. İki ay önce açılan sitede şimdiye kadar 150 hasta hikayesi paylaşılmış.
Bildirimler ve içerik yönetimi önemli
Şahsen kişsiel hastalığım için Google Alerts üzerinden güncel gelişmeleri ve hasta paylaşımlarını takip etmeye çalışıyorum ama özellikle yerel paylaşımlar konusunda bunun pek de verimli olduğunu söyleyemem.
Konunun hassasiyetine tekrar tartışacak olursak Gökhan Sezginer'in paylaştığı bilgileri aşağıya eklemekte fayda görüyorum. Bir dönem psikoloji forumlarını kullanan biri olarak Motivolog'un iyi bir yönetim ekibiyle işe yarayacağını söyleyebilirim. Hatta devlet teşviği almak konusunda adım atması gerektiğini düşünüyorum.
Dünyada ölüm sebeplerinin 3.sırasında yanlış teşhis ve tedavi var, ekonomik kayıplar da cabası. Amerika ve İngiltere'de hastaların da bulduğu bilgiyi doktoruyla paylaşması akımı yaratılıyor şu an. İnternet sayesinde hastaların bilinçlenmesinin çok kolay olmasından dolayı hasta ağları destekleniyor. Ayrıca hastalar ilacını düzgün kullanan bir hastanın iyileştiğini okuyunca tedavisine daha çok önem veriyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap