E-ticarette e-posta pazarlamasının etkisi 4 yılda 4 kat arttı

E-ticarette e-posta pazarlamasının etkisi 4 yılda 4 kat arttı

Günümüzde tüm dijital pazarlama kanalları arasında en fazla göz önünde olanlar Twitter ve Facebook. Her iki sosyal ağda pazarlama anlamında pek çok önemli yöntemler sunuyor olmasına rağmen söz konusu olan e-ticaret olduğunda eski bir dostu da unutmamak gerekiyor: E-posta.

Facebook ve Twitter gibi albenisi daha yüksek iki kanal ile karşılaştırıldığında e-posta pazarlaması daha eski bir yöntem gibi görünüyor olabilir ama son yapılan bir araştırma e-postanın gözlerden kaçmaması gereken bir öneme sahip olduğunu gösteriyor.

Custora tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre e-posta e-ticaretteki en etkili kanal değil. 7 farklı kanal arasında ancak üçüncü sırada yer alıyor. Fakat son dört yıl içerisinde e-ticarette müşteri kazanma konusundaki etkisinin tam dört kat artmış olması dikkat çekici.

Custora e-ticarette ziyaretçileri müşterilere dönüştürmek için kullanılabilecek 7 farklı yöntemin son dört yıl içerisindeki gelişimini incelemiş: Twitter, Facebook, Banner reklamlar, gelir ortaklığı (affiliate), e-posta, tıklama başına reklam (CPC) ve organik arama.

E-ticaret

2009’dan bu yana bakıldığında en büyük çıkışı e-postanın gerçekleştirdiğini görüyoruz. 2009’da e-ticaret sitelerinin var olan müşterilerinin ancak yüzde 1 civarı e-posta pazarlaması sayesinde alışveriş yapmaya başlarken bugün oran yüzde 7’ye kadar çıkmış durumda. Twitter, Facebook ve banner reklamlar halen yüzde 1’in biraz altında görünüyor.

Gelir ortaklığı yani affiliate ise yüzde 1’in üzerinde yer alan yöntemlerden ilki. CPC’nin e-ticarette zaten bilinen etkisi bu araştırmada da ortaya çıkıyor. Custora’ya göre CPC’nin oranı yüzde 10 ve zirvede ise yüzde 15,8 ile organik arama sonuçları yer alıyor.

86 farklı e-ticaret sitesinden alışveriş yapan 72 milyon kullanıcıya ait verilerin incelenmesi ile hazırlanan araştırmada ayrıca bu 7 farklı kanaldan gelen müşterilerin e-ticaret sitesindeki ortalama harcamaya göre nasıl performans gösterdikleri de incelenmiş.

E-ticaret

Sıralama burada da aynı ve ilk sırada açık ara farkla organik arama sonuçları yer alıyor. Organik arama sonuçları sayesinde elde edilen müşterilerin e-ticaret sitelerinde ortalamaya göre yüzde 54 daha fazla harcama yaptıkları gözlemlenmiş. CPC reklamlardan gelen müşteriler ise ortalamaya göre yüzde 37 daha fazla para harcıyorlar.

E-posta’da bu oran yüzde 12 ve gelir ortaklığında yüzde 8 daha yüksek görünüyor. Banner reklamlar ve Facebook üzerinden elde edilen müşteriler ortalamanın sadece yüzde 1’i oranda daha fazla harcama yapıyorlar. Bu tablodaki en şaşırtıcı veri ise Twitter’a ait. Custora’ya göre Twitter üzerinden elde edilen müşteriler e-ticaret sitesi üzerindeki ortalama bir müşterinin harcadığından yüzde 23 daha az harcama yapıyorlar.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.