Teknoloji firmaları için araştırma ve geliştirme (ARGE) büyük önem taşıyor. Bugün gördüğümüz etkileyici teknolojilerin neredeyse tamamının ilk tohumlarının yıllar öncesinden atıldığı ARGE merkezleri firmaları için yüksek yatırım geri dönüş potansiyeli olan birer merkez. Bu nedenle de dev şirketlerin ARGE’ye ayırdıkları bütçeler dudak uçuklatıyor.
Örneğin Intel’in ARGE için ayırdığı 10 milyar dolarlık bütçesi ile bu konuya en çok para akıtan firmalardan biri. Bloomberg Next Big Thing Summit’te konuşan Intel’in CTO’su Justin Rattner bu bütçenin yarısının deneysel teknolojiler geliştirmek için ayrıldığını söyledi. Diğer bir deyişle Intel dev ARGE bütçesinin yarısını bugün gelir getirmekte olan ürün ve hizmetleri geliştirerek karlılığı artırmak için kullanırken, diğer yarısıyla ise geleceğe yatırım yapıyor.
Daha deneysel olan teknolojiler geliştirmek için ayrılan 5 milyar dolarlık bütçe, yarın ortaya Intel için ticari değeri olan bir ürün çıkartabilir mi, bunun bir garantisi yok. Fakat eğer çıkartabilecek olursa bu 5 milyar doların geri dönüşünün, bugünkü ürünleri geliştirmeye harcanan 5 milyar dolardan daha yüksek olma ihtimali var.
Rattner’a konuşması sırasında Google Glass’ın geleceğini nasıl gördüğüne dair bir de soru geldi. Rattner, muhtemelen işin içerisinde Intel olmadığı için Google Glass kısmına çok vurgu yapmadan giyilebilir teknolojilerin geleceğinin parlak olduğunu düşündüğünü söyledi: “Giyilebilir teknolojiler farklı şekillerde olacaklar. Saat gibi takılanlar, Google Glass gibi başa geçirilenler veya giysilerin içerisine dikilecek bio-algılayıcılar.”
Intel’in ise bu tip araçların prototiplerini geliştirmek yerine, bu tarz ürünlerin alt yapısında kullanılabilecek olan teknolojileri geliştirmeye ağırlık verdiğini söyleyen Rattner, özellikle ilgilendikleri alanın pil ömrünü uzun tutabilecek akıllı işlemci ve algılayıcılar olduğunu söyledi.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap