Suudi Arabistan Viber’dan sonra Whatsapp’ı da engellemek üzere

Suudi Arabistan Viber’dan sonra Whatsapp’ı da engellemek üzere

Mart ayında Suudi Arabistan hükümeti ülke genelinde VoIP uygulamaları ile ilgili bir uyarı yayınlamış ve ülkedeki kanun ve düzenlemelere uygun işletilmediği taktirde kullanımlarını engelleyeceğini açıklamıştı. Bu uyarının ardından Haziran’ın ilk günlerinde ülkede fişi çekilen ilk uygulama Viber olmuştu.

Şimdi ise sırada Mart ayında Viber ile birlikte uyarılan fakat henüz erişim engeli uygulanmayan Whatsapp var gibi görünüyor. Arabnews’un haberine göre eğer önümüzdeki kısa süre içerisinde Whatsapp ülkedeki telekomünikasyon düzenlemelerine uygun değişikliklere gitmeyecek olursa Ramazan ayı başlamadan Whatsapp da engellenen uygulamalara katılacak.

Suudi Arabistan hükümetinin Whatsapp ve benzeri VoIP uygulamaları ile ilgili temel rahatsızlığı var gibi görünüyor. Biri güvenlik, ikincisi ise operatörler açısından dikkat çekiyor.

Suudi Arabistan hükümetinin isteklerinden biri ülke dahilinde gerçekleştirilen operasyonların ülkede bulunan sunucular üzerinden yürütülmesi. Böylece Whatsapp kullanıcılarının aktiviteleri izlenebilecek. Hatırlayabileceğiniz gibi 2010 yılında RIM de Suudi Arabistan ile benzer bir sıkıntı yaşamış ve hükümet BlackBerry servislerini engellemişti. Fakat bir hafta içerisinde RIM gerekli adımları büyük oranda atmış ve engelin kaldırılmasını sağlamıştı.

Diğer bir konu ise VoIP uygulamaların ülkedeki Telekom görüşmelerine etkisi. Suudi Arabistan’da 2013 itibariyle nüfusunun 30 milyonu aştığı tahmin ediliyor. Diğer yandan ülkede bulunan yabancı uyruklu kişilerin sayısı 9 milyon civarında. Türkiye’den de özellikle çalışmak için giden çok sayıda kişinin (ekspat) yer aldığı ülkedeki yabancılar kendi ülkeleri ile gerçekleştirdikleri uluslar arası görüşmeler ülkedeki operatörler için önemli bir gelir kaynağı.

Fakat internetin yaygınlaşması ve VoIP uygulamaların sunduğu imkanlar, giderek daha fazla ekspatın aileleri ile Whatsapp ve benzeri uygulamalar üzerinden haberleşmeyi tercih etmesine neden oluyor.

Bakalım Whatsapp, zamanında RIM’in yaptığını mı yapacak, yoksa bu ülkedeki kullanıcılarını gözden mi çıkartacak?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.