Google ve Facebook mobil reklam pazarının yüzde 70'sine sahip

Google ve Facebook mobil reklam pazarının yüzde 70'sine sahip

Mobil reklam pazarı, paylaşılan verilerden görüldüğü üzere hem reklamverenler hem de kullanıcılar tarafından yoğun talep gören kategoriler arasında yer alıyor. Her ne kadar şu anda mobil reklam yayınlamak için birçok mecra bulunsa da pazar payları aynı şeyi söylemiyor.

eMarketer'ın hazırladığı son rapora göre mobil reklam gelirleri baz alındığında aslan payını iki şirket alıyor. Herkesin de tahmin edebileceği gibi bu şirketlerden biri Google, diğeri ise Facebook.

Raporda yer alan bilgiler, geçen yıl mobil reklam gelirleri pazarında toplamda 8.8 milyar dolar gelir elde edildiğini söylüyor. Google, bu rakamın tek başına 4.6 milyar dolarına sahip olurken ikinci sırada 470 milyon dolarla Facebook ikinci sırada yer alıyor. Facebook ve Google'ın mobil reklam gelirlerini alt alta topladığımızda iki şirketin pazarın yüzde 70'sine hakim durumda.

2013 yılı öngörülerinin yer aldığı raporda bu yıl sonunda toplam mobil reklam gelirleri 15.8 milyar dolara yükselecek. Bu artışla beraber pazarın aslan paylarının sahibi yine değişmeyecek. 2013 yılında Google'ın 8.8 milyar dolar reklam geliri elde etmesi beklenirken bu rakam Facebook'ta yaklaşık 2 milyar dolar seviyesine yükselecek.

mobil-reklam-facebook-twitter

Twitter'ın pazar payı yüzde 2.5

Twitter ise henüz mobil reklam konusunda milyar dolar seviyesine çıkamıyor. eMarketer'ın paylaştığı rakamlara göre Twitter 2012 yılında 140 milyon dolar mobil reklam geliri elde etti. 2013 yılında bu rakamın 310 milyon dolar seviyesine yükseleceği paylaşılan öngörüler arasında.

Şirketlerin toplam dijital reklam gelirlerine baktığımızda 2012 yılı sonu itibariyle 104 milyar dolar rakamını görüyoruz. Geçen yıl Google 32.7 milyar dolarla ilk sırada yer alıyor. İkinci sıradaysa 4.2 milyar dolar ile Facebook var. 2013 yılında ise dijital reklam gelirlerinin Google'da 38.3 milyar dolar, Facebook'ta ise 5.8 milyar dolar olması bekleniyor.

Rakamlardan da görüleceği üzere mobil reklam pazarının açık ara lideri Google. Ancak yatırımcıları tarafından sık sık eleştirilen Facebook'un mobil reklam konusunda rakiplerine fark attığı açıkça görülüyor. Gelecek dönemlerde Twitter gibi mobil reklam konusunda gelecek vadeden şirketlerin ne yapacağı ise merak konusu.

eMarketer'ın paylaştığı şirketler bazında reklam pazarı raporuna buradan ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.