Asya pazarı e-ticaret yatırımlarında Hindistan ve Tiger Global öne çıkıyor

Asya pazarı e-ticaret yatırımlarında Hindistan ve Tiger Global öne çıkıyor

İpek Yolu binlerce yıldır Uzak Doğu'daki ticareti ve ticaret anlayışını anlamamızın tek yoluydu. Günümüzde bu durum e-ticaret pazarını incelemekten geçiyor diyebiliriz. Asya e-ticaret pazarı kendine has özellikleriyle büyüyen bir görüntü çiziyor.

Değerlemeler düşük

CB Insights'ın analizine göre Asya e-ticaret pazarında şirket değerlemeleri oldukça düşük. Değerlemeler genellikle 50 milyon doların altında. Ayrıca anlaşmaların yüzde 60'ına dair detaylar açıklanmıyor. Bu açıdan sanki biraz Türkiye pazarına benziyor...

Tiger Global en aktif yatırımcı

Asya e-ticaret pazarındaki en aktif yatırımcı yakından tanıdığımız Tiger Global. Accel Partners, Intel Capital, Sequoia Capital ve IDG yatırım konusunda Tiger Global'in ardından geliyor. Asya pazarındaki yatırımların 2013 karnesi 76 anlaşma ve 1.3 milyar dolar hacimle kayıtlara geçiyor.

asian-ecommerce-venture-capital-trendAsya e-ticaret pazarın 2012'de 29 çıkışa imza atmış.  2013'te şu ana kadar ulaşılan rakam ise 14. Yani geçen yıla benzer bir tablo var ama yıl sonunda işler değişebilir. Hindistanlı girişimler bu konuda yüzde 50 civarında pay sahibi.

Hindistan e-ticaret pazarı yatırımlarda başı çekiyor

2010'dan bu yana 383 yatırım anlaşmasında 6.9 milyar dolar harcanan Asya pazarında Hindistan ve Çin başı çekiyor. Tiger Global ağırlıklı olarak Hindistan'a yatırım yapıyor ve Hindistan'daki e-ticaret yatırımları 2010'dan bu yana 150'yi geçmiş bulunuyor. 1 Ocak 2013'ten bu yana Hindistan'da yapılan yatırım anlaşması sayısı 25.

Flipkart.com ve Snapdeal.com Hindistan pazarının arkası sağlam e-ticaret girişimleri olarak öne çıkıyor. Hindistan'ı takip eden ülkeler Çin, Rusya, Singapur ve Japonya olarak sıralanıyor.

asya eticaret yatirim ulkeler

Diğer yandan 360buy.com and 55tuan.com'un Çin e-ticaret pazarında 4.8 milyar dolar yatırım aldığının altını çizmek gerekiyor. 2011'in Nisan ayında 360buy.com'a Digital Sky Technologies (DST) ve farklı gruplardan toplamda 1,5 milyar dolarlık yatırım geldiğini paylaştığımızı hatırlayanlar olabilir.

Asya pazarında iyi yatırım alan girişimlerin IPO macerası başlıyor ki Çinli DangDang.com ve VIPshop.com, Hindistanlı MakeMyTrip.com bu duruma örnek gösterilebilir. LightInTheBox.com da geçen hafta borsaya açılan şirketlerden biri.

Asya e-ticaret pazarındaki yatırımlarda daha çok giyim, aksesuar gibi genel başlıklar öne çıksa da yatırım yelpazesinin yiyecekten seyahate kadar geniş bir alanı kapsadığını söylemek mümkün.

asya eticaret yatirim ulkeler

2020'de dünya nüfusunun yarısı Asya'da yaşayacak

Nüfus açısından bakıldığında Asya'nın 2020 itibariyle dünya nüfusunun yarısını barındıracağı ve dünya tüketim harcamalarının 1/3'ine ev sahipliği yapacağı konuşuluyor. Bu durum gelişen teknolojik ilerlemeyle Asya'da e-ticaret pazarının potansiyeli diri tutuyor. Anlaşmalarda yüzde 31, yatırım hacminde yüzde 56 oranında bir yıllık büyüme var.

Önümüzdeki yıllarda karasal sınırlar kayboldukça Asya e-ticaret pazarının daha da büyüyeceğini düşünüyorum. Hali hazırda Çin e-ticaret pazarı ABD e-ticaret pazarıyla kıyasıya bir yarış halinde. Çin'in, Güney Kore'nin kendine has e-ticaret tarzı var ve bu durum bence rekabeti Asya lehine değiştiriyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.