Apple yeni işletim sistemi Mac OS X Mavericks'i duyurdu

Apple yeni işletim sistemi Mac OS X Mavericks'i duyurdu

Apple, bugün gerçekleştirdiği WWDC etkinliğinde yeni işletim sistemi OS X 10.9 Mavericks'i resmi olarak duyurdu.

Yeni Mac OS X'in adı ilk olarak Sea Lion (Deniz Aslanı) olarak duyuruldu. Ancak bu Apple'ın yaptığı bir şakaydı. Son zamanlarda Apple'ın kullanabileceği başka hayvan ismi kalmadığı esprilere konu olurken, yeni işletim sisteminin adının Mavericks olduğu duyuruldu.

Mac OS X Mavericks'in ilk önemli özelliği artık pencerelerde de etiket özelliğini kullanabilecek olmamız. Böylece sadece tek bir ekranda, aynı internet tarayıcılarında olduğu gibi farklı tablarda gezebileceğiz.

apple-tabs

Mavericks'de gelen farklı bir diğer önemli özellik de artık bir etiketleme sisteminin Mac OS X Mavericks'de yer alacak olması. Böylece klasörlerinizi ve belgelerinizi, etiketleyebileceksiniz. Hemen aşağıda görebileceğiniz gibi, belgelerinizi etiketlere göre ayırabliyor ya da kendi etiketlerinizi oluşturarak, kendi sisteminizi oluşturabiliyorsunuz.

apple-tags

Salondaki katılımcıların etkinlik boyunda tepkisi çok olumluydu ve pek çok kişi, Mac OS X Mavericks'in çok daha  kullanışlı bir işletim sistemi olacağına inanıyor gibi gözüküyor. Yapılan demoda Mac OS X Mavericks'in çoklu ekran özelliği de gösterildi. Bununla birlikte, Mac OS X Mavericks, enerji dostu bir işletim sistemi olacak ve CPU kullanımı konusunda daha cimri davranacağını da öğrendik. Açıklanan rakama göre,  CPU'yu yüzde 72 oranında daha daha az yoracak.

macosmulti

Mavericks, tahtına geçecek Dağ Aslanı'na nazaran tam 1,5 kat daha hızlı uyku modundan uyanmayı da başaracak.

Safari

Mac OS X Mavericks'in tanıtılmasının ardından Mac OS X'in internet tarayıcısı Safari'nin de ne gibi yenilikler getirdiğine değinildi. Yeni Safari, işlemciyi daha az yoracak şekilde baştan tasarlanmış durumda. Safari'de RSS okuyucu olarak kullanabileceğiniz bir okuma listesi yer alıyor. Bununla birlikte, Safari'de yer imleri de sol tarafa alınmış ve bazı tasarımsal dokunuşlar da gerçekleştirilmiş.

Safari'ye iCloud ile giriş yapmanız ve tarayıcınızı iCloud hesabınızla eşleştirdiğinizde, internet tarayıcısı şifrelerinizi de sizin yerinize hatırlayabilecek. Kısacası internet tarayıcılarında kullanıcı adı ya da e-posta adres bilgilerini hatırlama gibi özelliklerle birlikte, artık tarayıcınız şifrenizi de sizler için hatırlayacak.

safari-password-hatirla

Yeni bildirim ekranları ve yenilenmiş takvim

Mac OS X Mavericks'de, bildirim ekranları da yenilenmiş. Artık görsel olarak çok daha zengin bildirimler bizleri karşılıyor. Mesela Yahoo Sports'dan gelen bir bildirim, Yahoo Sports web sitesinin logosuyla birlikte ana ekranında gözüküyor. Yenilenmiş takvimle birlikte, artık ajandanıza daha çok hakim olacaksanız. İlk görünüm benim için biraz Google'ın takvimine benzer bir şekilde gözüktüğünü söyleyebilirim. Bunun yanı sıra, mesela gitmeniz gereken bir toplantı ajandınızda kayıtlıysa, etkinlik detaylarında haritayı direkt olarak görebiliyorsunuz.

mac-takvim-yeni

Yeni haritalar uygulaması OS X Mavericks'de

Mac OS X Mavericks ile birlikte, yeni hartialar uygulaması da birlikte geliyor. Kısacası aynı iPhone'da olduğu gibi, Mavericks'de de karşımızda yeni bir haritalar uygulaması olacak. Örneğin, Mac OS X Mavericks'de çizdiğimiz bir rotayı, daha sonra telefonumuzdan bakmak üzere iPhone'umuzla paylaşabileceğiz. Bunun yanı sıra, mekanları da haritalar uygulaması üstünden sık kullanılara ekleyebileceğiz.

Mac OS X Mavericks'de iBook mağazası da yerini alacak. Şu anda 1.8 milyon kitabın yer aldığı iBooks, Mavericks'in önemli bir parçası olacak.

mac-haritalar

OS X Mavericks önizleme sürümü, bugünden itibaren geliştiricilere açılacak. Mac OS X Mavericks'in, önümüzdeki sonbahar indirilmeye ve kurulmaya hazır olarak piyasada olması bekleniyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.