Uygulama pazarı lideri iOS 4 ay sonra liderliğini Android’e kaptırabilir

Uygulama pazarı lideri iOS 4 ay sonra liderliğini Android’e kaptırabilir

Uygulama rekabetinde Apple’ın bir üstünlüğü olduğu biliniyor. Toplam uygulama sayısı ve toplam indirme rakamlarında da Apple’ın liderliğini görmek mümkün. Fakat özellikle son 6 aylık süreçte Android’de gözlenen büyük bir çıkış bu durumun değişmek üzere olduğunun sinyallerini veriyor.

Şu anda App Store’da yaklaşık 850 bin uygulama varken Android’de bu sayı 700 binin biraz üzerinde. Apple yakın zamanda toplam 50 milyar adet uygulama indirildiğini duyurmuştu. Android’in ulaştığı rakam ise 48 milyar. Yani Apple halen toplam indirmelerde halen 2 milyar adetlik bir farkı koruyor.

Aylık indirme sayılarına bakıldığında ise Android’in birkaç ay içerisinde toplam indirmelerde öne geçme ihtimali çok yüksek görünüyor…

Son rakamlara göre ayda indirilen iOS uygulama sayısı 2 milyar civarında. Android cihazlarda ise bu rakam 2,5 milyar olarak göze çarpıyor. Bu eğilimler aynı şekilde devam edecek olursa Android’in 4 ay içerisinde toplam indirmelerde iOS’u yakalaması muhtemel görünüyor.

Asymco'nun verilerine göre solda toplam indirme rakamları, sağda cihaz başına indirme oranları
Asymco'nun verilerine göre solda toplam indirme rakamları, sağda cihaz başına indirme oranları

Diğer ilginç bir nokta ise cihaz başına ortalama uygulama indirme sayıları. Burada Apple ciddi bir üstünlük sağlamış gibi görünüyor. Şu anda her bir iOS cihaz için ortalama indirilen uygulama sayısı 83’e ulaşmış durumda. Android cihaz sahipleri ise ortalama 53 uygulama indiriyorlar.

Fakat Android’in cihaz başına farkı kapatacak en önemli kozu piyasadaki toplam cihaz sayısı. Piyasada App Store’dan uygulama indirebilen toplam 600 milyon kadar Apple markalı cihaz bulunuyor. Google Play üzerinden uygulama indirebilen cihazların sayısı ise 900 milyon’da.

Yani cihaz başında daha az uygulama indiriliyor olsa da, toplam cihaz sayısının daha fazla olması Android’in pazarda üstünlüğü eline geçirmesi açısından en büyük kozu olarak öne çıkıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.