GameStop'un yüzde 19'luk değer kaybının sebebi ne?

GameStop'un yüzde 19'luk değer kaybının sebebi ne?

GameStop, dünya genelinde 6700'e yakın mağazası bulunan, oyun satan bir mağazalar zinciri. Texas merkezli halka açık bir şirket olan GameStop, geçtiğimiz hafta hisse değerlerinde sert bir düşüş yaşadı.

Yüzde 19'luk değer kaybı yaşayan GameStop'ta, bu kaybın sebebi ise, Microsoft'un Xbox One ile birlikte uygulamaya geçecek olan yeni bir sistemi açıklamış olması.

Sistemin amacı oldukça basit: Xbox One, oyun ticaretini ve oyunların yeniden satışını destekleyecek. Kısacası, dijital ortamda satın aldığınız oyunları tekrar satabilecek ve böylece, oynamayacağınız oyunları dijital ortamda satın almış olsanız bile, dijital içeriğinizi 2. el olarak satabileceksiniz.

GameStop'un yaşadığı hisse kaybının sebebi de tam olarak bu. GameStop, fiziksel satılan oyunların ikinci el alım ve satımını yaparak, ciddi bir gelir elde ediyor. Bu satıştan saf kar yapan GameStop, şirketin bu satış yönünü oldukça önemsiyor.

Ancak, Microsoft'un Xbox One için kurguladığı ve detaylarını daha sonra açıklayacağını duyurduğu ikinci el sistemi başarıya ulaşırsa, GameStop'ta işler karışacak. GameStop yöneticileri de bu durumun farkında olduklarını, bu hamlenin şirkete zarar verebileceğini belirttiler.

Üstelik Microsoft ile birlikte, Sony de benzer bir sistemi devreye sokarsa, yeni nesil konsollarla birlikte fiziksel ikinci el pazarı bitme noktasına gelebilir. Bu konuyla ilgili iyi haber ise uygulamanın oyun yapımcılarına yarar sağlayacak olmaları. İkinci el oyunlardan kar elde edecek olan taraf, ikinci el satış yapan perakende firmalar yerine, oyun üreticileri olacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.