Türkiye'den gelecek yenilikçi AR-GE projelerini beklerken geçtiğimiz günlerde Almanya'da lisansüstü eğitimlerine devam eden Türk öğrenciden güzel bir haber aldık. Buket Çelik ve Onur Ünal görme engelli insanlar için geliştirdiği projeyle Deutsche Telekom'un 500 bin Euro (yaklaşık 1.2 milyon TL) ödüllü yarışmayı kazanma amacında.
Kısaca bahsetmek gerekirse bu yarışma Deutsche Telekom tarafından Telekom Innovation Contest adıyla düzenleniyor ve uluslararası çapta inovatif fikirleri arıyor. Bu yıl 45 ülkeden 444 proje bu yarışmaya katılmış ve finale kalan 9 proje kalmış durumda. Çelik ve Ünal'ın görme engelliler için geliştirdiği proje de finalistler arasında ve 10 Haziran'da büyük ödülün önemli adaylarından biri.
Berlin Teknik Üniversitesi'nin Dağıtık Yapay Zeka Laboratuvarı DAİ-Labor'da araştırmalarına devam eden girişimcilerimizin projesi Easier Life for Visually Impaired People. Adından da anlaşılacağı üzere görme engelliler için daha kolay bir yaşam vaadediyor. Bunu da geliştirilmekte olan bir mobil uygulama ve "bluetooth" özellikli bir parmak okuyucu aygıt üzerinden sağlamayı amaçlıyor.
Görme engelliler için geniş kapsamlı bir çözüm
Proje hakkında bilgi aldığımız Onur Ünal'a göre görme engelli insanlar için bir çok iOS ve Android uygulaması var ancak bu uygulamalar sadece günlük yaşam içinde bir takım hayatsal ihtiyaçlara çözüm sunuyor. Herhangi bir sosyalleşme imkanı sunmuyor. Girişimcilerimiz projesi ise dış dünyada görme engelliler için sunulan imkanlardan kolayca faydalanma ve diğer görme engellilerle paylaşımda bulunma şansı sunuyor.
Görme engelliler geliştirilmekte olan mobil uygulama ve "bluetooth" özellikli barkod okuyucu parmaklık sayesinde alışveriş yapabilecek, yemek menüsünden seçim yapabilecek, daha da ötesi bu eylemlerini başka görme engelli olan insanlarla paylaşabilecek. Onlara tavsiyelerde bulunabilecek.
Sesli yol tarifi ve diğer bildirimler için Google'ın mevcut teknolojisinden faydalanacak proje, barkod kullanılan her noktada engellilerin hayatını kolaylaştırmak istiyor. Bu sayede engellilerin hayata daha fazla karışması sağlanmış olacak ve bu da engelliler arası iletişimin artmasını da sağlayacak.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap