Webrazzi Startup'13 etkinliği, Arda Kutsal'ın açılış konuşması ile başladı. Sektörle ilgili 2013'e hızlı girdiğimizi aktaran Arda Kutsal, 2012'de Türkiye'de 32 adet internet satın alması ve yatırımının gerçekleştiğini, ancak bu yılın Mayıs ayı itibariyle tam 29 adet yatırım ya da satın alma gerçekleştirilmiş durumda olduğunu dile getirdi.
Startup'13 etkinliğinin ilk konuşmacısı, girişimcilik geçmişi de bulunan Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen oldu. Tamer Özmen, 1999 yılında kurulmuş olan Priceline.com adlı firmada yaşadığı deneyimleri paylaştı.
Tamer Özmen, Arda Kutsal ile sohbetinde SaaS (Software as a Service) gibi işlerin Türkiye'den çıkıp çıkmayacağı ile ilgili konuşmalar da gerçekleştirildi. İsrail'in izlediği modelde yeni patentlerle ve servislerle ABD'de ciddi satışlar yapıldığını aktaran Özmen, bu üretcilikle, Türkiye'den Facebook ya da Twitter gibi bir marka çıkartma anlamında bir seçim yapılması gerektiği paylaştı.
2040 yılına kadar Türkiye'nin gençleşen bir nüfusa sahip olacağını aktaran Tamer Özmen, ülkenin potansiyelini de aktardı. Arda Kutsal'ın Türkiye'de yazılım ihtiyacı ile ilgili sorularını da yanıtlandıran Özmen, Açık Akademi'den bahsetti. Her yıl 4.500 bilgisayar mühendisinin üniversitelerden mezun olduğunu aktaran Özmen, bu sayının artması gerektiğini ve Açık Akademi'de tamamen ücretsiz verdikleri online eğitimlerden bahsetti. İlk yılında 108 bin kayıtlı öğrencileri bulunan Açık Akademi'nin 2.500 civarında mezun oldu.
Windows 8 uygulamalarından bahseden ve ekosistemle ilgili konuşan Tamer Özmen, Windows 8'e uygulama geliştirmek isteyen çok sayıda marka olduğunu, Windows 8 uygulaması geliştiren firmaların talep karşısında işe yetişme anlamında zorlandıklarını dile getirerek, bu yüzden çok daha fazla ve kaliteli uygulama geliştiriciye ihtiyaçları olduğunu belirtti.
Yatırımlar konusunda da görüşlerini aktaran Tamer Özmen, klon modellerdense, yaratıcı girişimlerin yapılması gerektiğini, kendisinin de kişisel olarak bunu yapmayı tercih edeceğini aktardı. Klon girişim modellerinin girişimciyi sıradanlaştırabileceği ve yatırımcı bulma konusunda girişimleri zorlayabileceğini söyledi.
Siber güvenlik konusuna da değinen Özmen, ABD ve İsrail şirketlerinin bu konuda çok başarılı olduklarını ve yükselmekte olan bir trend olduğunu açıkladı. Tamer Özmen, yatırımcı olmak isteseydi ilk olarak Türkiye'deki en iyi şirketlerin CIO'larına gidip onlardan eksikliklerle ve ihtiyaçlarla ilgili bilgi almanın ilk işi olacağını açıkladı.