PayU’dan Türkiye E-ticaret Girişimcilik Haritası

PayU’dan Türkiye E-ticaret Girişimcilik Haritası

Webrazzi Startup’13 etkinliğinin öğleden sonraki ilk oturumunda yer alan Demorazzi bölümünde yeni 6 girişim ile tanıştıktan sonra PayU Türkiye ülke müdürü Yunus Emre Güzer sahnedeydi ve muhtemelen günün en çok veri paylaşılan sunumun gerçekleştirdi.

PayU Türkiye, çalıştıkları 2.500 işletme ile bir anket gerçekleştirmiş ve 550 firmadan gelen yanıtlardan elde ettikleri verilerden Türkiye e-ticaret girişimcilik haritasını çıkartmış ve Yunus Emre Güzer bu ilginç çalışmayı ilk olarak Webrazzi Startup’13 etkinliğinde paylaştı.

İşte Yunus Emre Güzer’in paylaştığı veriler arasında öne çıkan veriler…

Türkiye’de e-ticaret girişimcilerinin yaş ortalamalarına bakıldığında, girişimcilerin %5’inin 18-24 yaş aralığında, %46’sının 25-34 aralığında, %38’inin 35 – 44 aralığında, %10’unun ise 45 – 54 yaş aralığında olduğunu söyledi.

E-ticaret girişimcileri arasında erkeklerin öne çıktığı görülüyor. Girişimcilerin %91’i erkek, kadınların oranı ise yüzde 9.

Girişimcilerin eğitim durumlarına bakıldığında lisans mezunları %47 ile öne çıkıyor. İlk ve orta öğretim mezunları %25, önlisans mezunları %10, lisans üstü programları tamamlayanların oranı ise %18.

Şehirlere bakıldığında tahmin edebileceğiniz gibi İstanbul oldukça önde. E-ticaret girişimcilerinin yüzde 57’si İstanbul’dan ardından gelen üç şehir olan Ankara, İzmir ve Bursa’nın her biri %6’lık paya sahip. Ardından ise yüzde 4 ile Antalya geliyor.

PayU’nun birlikte çalıştığı ve ankete yanıt veren firmalardan %58’si 0-1 yıllık bir süredir faaliyetini sürdürüyor. 2 yılı bulmuş olanların oranı %15, 3-5 yıldır aktif olanların oranı %14 ve 5 yılın üzerinde bir süredir faal olanlar %13.

Tercih edilen e-ticaret alt yapılarında hazır e-ticaret paketlerinin %67’lik bir orana sahip olduğu görünüyor. Firmaların %22’si iç kaynak, %11’i ise alt yapıyı dışarıdan sağlıyorlar.

Kategori bazında bakıldığında önde görünen kategori aksesuar, takı ve saat. Ardından ise elektronik geliyor.

E-ticaret girişimlerinin %68’lik büyük bir kısmı 1 ile 5 kişilik bir ekiple yoluna devam ediyor. Girişimlerin yüzde 13’ü 6 – 10 kişilik bir ekibe sahip. %8’i 11 – 25 kişi, %6’sı 26-50 ve %5’i 51 üzerinde çalışana sahip.

Yunus Emre Güzer’in sahnede paylaştığı bu ve daha fazla veriyi ise aşağıdaki infografikte bulabilirsiniz.

Türkiye_E-Ticaret_Girişimcilik_Haritası

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.