Türkiye'de e-ticaret sektörü tarafından kabul edilen verilerin başında Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) 'internette yapılan kartlı ödeme işlemleri' verileri bulunuyor. Geçen yıl yaklaşık 31 milyar TL olarak açıklanan bu rakam için Maliye Bakanlığı'nda bir 'düzeltme' geldi.
Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelirler İdaresi Başkanlığı'ndan 'bir yetkilinin' Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamaya göre Türkiye'deki e-ticaret hacminin 4-5 milyar TL civarında olduğu paylaşılıyor. Ancak BKM Genel Müdürü Soner Canko, Webrazzi E-ticaret'13 konferansındaki konuşmasında gerçek e-ticaret verilerinin 10 milyar TL olduğunu ifade etmişti.
Açıklamada yer alan bilgilere göre şu anda e-ticaretle ilgili sağlıklı bir bilgi paylaşılmadığını ifade eden yetkili, BKM’nin paylaştığı verilerde her kartla yapılan işlem e-ticaret kapsamında gösterildiğini ve havale, sigorta poliçesi gibi ödemelerin e-ticaret olarak değerlendirildiğini söylüyor.
Yetkili, elektronik ortamda yapılan ticaretin şu anda 4-5 milyar olduğunu ifade ederek, "E-ticaretle ilgili TÜİK’de bir araştırma yapıyor, ancak TÜİK’in verileri de sağlıklı değil. Yani ne kamu ne de özel sektörde e-ticaretle ilgili sağlıklı veri üreten bir kurum yok" şeklinde konuşuyor.
E-ticaret 3 koldan takip edilecek
Gelir idaresi olarak öncelikli amaçlarının e-ticaret şirketlerinin vergisel anlamda bilinçlendirmek olduğunu söyleyen yetkili, sözlerine şu şekilde devam ediyor: "E-ticaretin izlenmesi konusunda bankalar kredi kartı işlem bilgilerini bizlerle paylaşıyor. Biz bu bilgileri kullanarak kim ne kadar satış yaptığını görebiliyoruz. Lojistik ayağıyla da e-ticareti takip edebiliyoruz. Kargo firmalarıyla tek tek görüştük. Onlardan da e-ticaret kapsamında mal satan firmaların bilgilerini alacağız. Bu sayede bunların fiziki takibini sağlamış olacağız. Xenon ile kayıt dışı firmaları tespit edeceğiz."
BKM'nin tahmini 10 milyar TL'nin altında değil
Webrazzi E-ticaret'13 Konferansı'na katılan Soner Canko, Türkiye'deki e-ticaretin gerçek anlamda e-ticaret hacmini 10 milyar TL‘nin altında olmadığını tahmin ettiklerini paylaşmıştı. BKM ile Maliye Bakanlığı'nın paylaştığı e-ticaret rakamları arasında hemen hemen 5 milyar TL'lik bir farkın olduğu açıkça görünüyor.
Soner Canko, Webrazzi E-ticaret'13 Konferansı'nda 31 milyar TL olan internetten yapılan kartlı ödeme işlemlerine mail order ve telephone order (MO/TO), e-devlet, B2B ödemelerin dahil olduğunu söylemişti. Kendi tahmini olarak verdiği 10 milyar TL rakamına ise uçak biletlerini dahil etmişti. Burada şöyle bir detay bulunuyor, acentaların ofislerinden sattığı biletler de sanal poslardan geçtiği için bu 10 milyar TL'lik hacme dahil oluyor. Konferans videosunu yazının sonunda izleyebilirsiniz. (İlgili bölümün dakikası: 31:50)
Öte yandan e-ticaret sektörü için hayati olan rakamların paylaşılması konusunda haber kaynağının isminin açıklanmasının çok daha doğru olacağını düşünüyoruz. Maliye Bakanlığı'nın bu konu hakkındaki çalışmasının, doğru veriye ihtiyacı olan sektör ve diğer paydaş kurumlar için çok faydalı olacağını söyleyebiliriz.
Soner Canko'nun Webrazzi E-ticaret'13 Konferası'ndaki konuşması