Nesnelerin interneti alanında yatırımlar nasıl gidiyor?

Nesnelerin interneti alanında yatırımlar nasıl gidiyor?

internet of thigns nesnelerin internetiNesnelerin interneti (IoT) hayatımıza tam olarak yerleşmiş değil ama Silikon Vadisi şirketleri rekabete başladı bile. Yatırımcılar da bu rekabetin gizli silahları ve 2013'ün ilk çeyreğini son 3 çeyreğini ortalamasına uygun bir yatırım tutarıyla kapattılar.

LeWeb Paris'te de üzerinde durulan nesnelerin internetine 2011'in 2. çeyreğinden bu yana yani son 1 yılda yaklaşık 752 milyon dolarlık yatırım yapıldığını gösteriyor. CB Insights'ın rakamlarına göre son 1 yılın yatırım tutarları çeyrek bazında birbirine yakın ve anlaşma sayısı bir önceki yıla göre yüzde 28 oranında artmış durumda.

cb insights internet of things deals

Anlaşma sayıları artıyor

Bir önceki yıla yatırım bazında bakıldığında geçen yıla göre yüzde 46 oranında bir düşüş olduğunu görüyoruz. Ancak şunu da not etmek lazım ki 2012'nin 2. çeyreğindeki 810 milyon dolarlık yatırımdaki Blackstone'un büyük adımını (ABD'nin en büyük ev otomasyon sistemleri şirketi Vivint'in satın alınması) çıkarırsak yatırım tutarında da bir önceki yıla göre yüzde 20.7 oranında bir artış hesaplanıyor.

Yatırım anlaşması bakımından bakıldığında ise 2012'nin 4. çeyreğinde 41 anlaşmaya imza atıldığı görülüyor. Bu da bir önceki ve sonraki çeyreklerin yaklaşık 2 katı anlaşma yapıldığı anlamına geliyor. Yatırım anlaşmalarının sayısından da anlaşılacağı üzere nesnelerin internetinde tohum yatırımları önemli bir yer tutuyor ama Seri E yatırımlarının da artmakta olduğunu eklemek gerekiyor.

Farklı kategorilerde hizmet veren uygulamalar

Bildiğiniz üzere nesnelerin internetinde kablosuz ağlar ve farklı algılayıcıları (sensörler) olmazsa olmazlar ve makineler arası iletişim bu sayede çok farklı hizmetler için modellenebiliyor. CB Insights da bu pazarda hizmet veren şirketleri ev otomasyon sistemleri, enerji yönetimi, ağlar, algılayıcılar ve platformlar, sağlık hizmetleri, kişisel ölçümlemeler, analiz/raporlama ve takip gibi kategorilere ayırıyor.

Sadece giyilebilir teknolojilerin (Pebble, Google Glass vs..) 2012 sonunda 800 milyon dolarlık bir pazara ulaşması bekleniyordu. 2014 öngörüsü ise bu pazarın toplam büyüklüğünün 1,5 milyar dolara ulaşacağı yönündeydi.

Bu alandaki yenilikçi uygulamalar görselleştirildiğinde de aşağıdaki gibi bir resim veya şöyle bir infografik ortaya çıkabiliyor.

Image+2+Kaivan

Ülkemizde bu alanda girişimciliğe soyunan kişilerle tanışmayı çok isteriz. Eğer böyle bir projeniz varsa lütfen bizimle iletişime geçin. :)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.