Apple birinci çeyrekte gelirlerini arttırırken kârlılıkta geriledi

Apple birinci çeyrekte gelirlerini arttırırken kârlılıkta geriledi

Geçen üç aylık dönemde iPhone ve iPad gibi stratejik öneme sahip olan cihazları piyasa süren Apple, kritik bir kavşağı geride bıraktı. Şirketin açıkladığı 2013 yılı birinci çeyrek mali tablolarına göre Apple, geçen seneye göre gelirlerini arttırırken kârlılık konusunda geçen senin gerisine düştü. iPhone ve iPad satışlarıysa geçen sene göre artışta.

2013 yılı Ocak-Mart ayları arasını kapsayan dönemde Apple, 43.6 milyar dolar gelir elde etti. Bu rakam geçen sene aynı dönemde 39.2 milyar dolar iken bir önceki çeyrekte  54.5 milyar dolar gelire sahip olmuştu. Şirketin geçen seneye göre gelirlerinin arttığını, ancak bir önceki çeyreğe göre düştüğünü görüyoruz.

Apple'ın geçen dönemlere göre mali tablosunda gerileme yaşadığı noktalar arasında şirketin kârlılığı olduğunu görüyoruz. Açıklanan rakamlara göre Ocak-Mart ayları arasında Apple, 9.5 milyar dolar kâr etmiş durumda. Geçen sene aynı dönemde bu rakam 11.6 milyar dolar civarındayken bir önceki dönemde 13.1 milyar dolardı. Kıyaslama yapılan her iki döneme göre Apple'ın kârlılık konusunda gerileme yaşadığını söyleyelim.

apple-2013-q1-tablo

iPad satışları hızla artıyor

Gelelim Apple'ın cihaz satışlarına. 2013 yılı birinci çeyrekte 37.4 milyon adet iPhone satan Apple'ın, söz konusu dönemde sattığı iPad sayısı ise 19.5 milyon adet. iPad Mini ve iPhone 5 olmak üzere önemli akıllı cihazlarını geçen çeyrekte satışa çıkaran Apple, geçen sene aynı döneme göre büyüme kaydetmiş durumda. Ancak geçen döneme göre bir düşüş söz konusu.

Apple'ın geçen sene aynı döneme göre iPhone satışlarına yüzde 7, iPad satışlarında ise yüzde 65 büyüme kaydettiğini söyleyelim. Ancak söz konusu dönemdeki cihaz satışlarını bir önceki döneme göre kıyasladığımızda düşüş olduğunu görüyoruz. Apple'ın 2012 yılı Ekim-Aralık ayları arasında 47.8 milyon adet iPhone, 22.9 milyon adet iPad satışı gerçekleştirdiğini paylaşalım.

Mac satışlarıysa önceki dönemlerde olduğunu gibi 2013 yılı birinci çeyrekte de düşmeye devam etti. 2013 yılı Ocak-Mart ayları arasında 3.95 milyon adet Mac satan şirket, bir önceki dönemde 4.1 milyon adet ve geçen sene aynı dönemde 4 milyon adet Mac satışı gerçekleştirdiğini duyurmuştu.

Kasasındaki para 145 milyar dolara ulaştı

Apple denilince ilk akla gelenlerden biri şirketin kasasında bulunan nakit para. Her geçen dönem hızla artan Apple'ın kasasındaki nakit para, 2013 yılı birinci çeyrekte de yükseldi. Açıklanan rakamlara göre şu anda Apple'ın kasasında 145 milyar dolar nakit para bulunuyor. Bir önceki dönemde 137 milyar dolar olarak açıklanan rakam, geçen sene aynı dönemde 110 milyar dolar civarındaydı.

Açıklanan mali tablo sonrası Apple'ın hisseleri seans sonrası işlemlerde yükselmeye başladı. Geçen hafta 400 dolar altına inen şirket hisseleri, mali tablolarla beraber yeniden 400 dolar üstüne çıktı. Yüzde 1.8 değer kazana şirketin borsadaki hisseleri 406 dolar civarına kadar yükseldi.

Paylaşılan rakamlardan da görüldüğü üzere Apple bir önceki çeyreğe göre olmasa da geçen sene aynı döneme göre yükseliş kaydetmiş durumda. iPhone 5 ve iPad Mini gibi şirket açısından önemli iki cihazın pazara sunulmasından yaklaşık 5 ay sonra söz konusu cihazlarda düşüş yaşanması biraz düşündürücü. Birçok şirketin hemen hemen her ay yeni ve ekonomik akıllı cihazları pazara sunması Apple'ı bu anlamda biraz zorluyor olabilir. Gelecek dönemde Apple'ın pazardaki bu duruma nasıl yaklaşacağını merakla bekliyoruz.

*Görsel kaynak: TechCrunch

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.