Twitter takipçi sayınızı etkileyen 14 faktör [Araştırma]

Twitter takipçi sayınızı etkileyen 14 faktör [Araştırma]

Eğer Twitter kullanıyorsanız doğal olarak daha fazla takipçiye ulaşabilmeyi istersiniz. Bu sadece Twitter’ı iş veya pazarlama aracı olarak kullananlar için değil, kişisel olarak kullananlar için de geçerli bir durum.

Çoğu kişi Twitter’ı büyük oranda içgüdüsel bir şekilde kullanıyor. Paylaşımlarını ya içlerinden geldiği gibi, ya da bazı varsayımlara dayanarak hazırlıyor ve paylaşıyorlar. Bu yüzden Twitter takipçilerinin artması veya azalmasını etkileyen neden-sonuç ilişkilerini fark edebilmek çok zorlaşıyor.

Fakat Twitter takipçilerini etkileyen faktörleri bilimsel olarak tanımlamak mümkün. Bu konuda pek farklı bilimsel araştırmalar da yapılıyor ve sonucunda Twitter takipçi sayılarını etkileyen faktörler listelenebiliyor.

Georgia Teknoloji Enstitüsünde gerçekleştirilen bir araştırmada (PDF) Twitter takipçi sayısı yakından ilgilendiren 14 etmeni tanımlanmış ve hangilerinin olumlu, hangilerininse olumsuz etkileri olduğu incelenmiş. Şimdi bu 14 etmene hızlıca göz atalım…

Ortak kişiler: Araştırmaya göre insanlar, Twitter üzerinden bağlantıda olduğu kişilerin takip ettiği kullanıcıları takip etmeye daha meyilli. Yani ortak bağlantılarınızın çok olduğu kişilerin sizi takip etme ihtimali daha yüksek.

Retweet edilen takip de ediliyor: Paylaşımları daha çok retweet edilen kullanıcılar bir anlamda sosyal olarak onaylanmış oldukları için, diğerlerinin onu takip etme motivasyonu artıyor.

Bilgi paylaşan takipçi kazanıyor: Araştırmaya göre kişisel paylaşımlardan çok, bilgilendirici tweet gönderen kullanıcıların takip edilme ihtimali 30 kata kadar artıyor.

Diğerlerinden bahsetmek ilgi çekiyor: Twitter sosyal bir mecra ve insanlar burada diğerleri ile iletişim kuranları özel bir yere koyuyorlar. Diğer kullanıcı veya Twitter hesaplarından bahsetmeyen (mention etmeyen) kullanıcılar, diğer bir deyişle sözünü ortaya söyleyenler takip edilme şanslarını da azaltıyorlar. Tüm tweet’lerde birinden bahsetmek de mümkün olmadığı için burada önemli olan güzel bir denge kurabilmek.

Twitter

Detaylı profil bilgileri: Profilinizde kim olduğunuz veya hangi konularla ilgilendiğinize dair doyurucu bilgi olması potansiyel takipçileriniz açısından olumlu bir durum.

Profilde URL: Size ait veya bağlı ya da ilişkili olduğunuz bir web sitesinin URL’sinin profil bilgilerinizde yer alması önemli bir detay.

Konumunuzu paylaşmak: Benzer şekilde profil bilgileriniz içerisinde konumunuza dair bilgi yer alması potansiyel takipçilerinizin önemsediği bir detay. Eğer konumunuz belirtilmemişse, profilinize karşı olan güven de azalıyor.

Sık tweet göndermek: Eğer Twitter’ı dönem dönem ihmal ediyorsanız bu durum takipçi sayısınızı olumsuz olarak etkileyecektir. Özellikle etkinlik veya benzeri özel bir durumda konuyu aktaran ne kadar sık tweet atarsanız bu takipçi sayınızın artmasına o kadar faydalı olacaktır.

Takip ettiğinizden daha çok takipçiye sahip olmak: Takip edilen ve takip edenler arasındaki oranı düzgün bir seviyede tutmak önemli. Eğer takip ettiğinizden daha az takipçiniz varsa bu sizin daha çok gözlem ve daha az paylaşım için Twitter’da olduğunuz izlenimine neden oluyor ve bu oran bozuldukça potansiyel takipçiler için cazibenizi kaybetmeye başlıyorsunuz.

Takipçileri takip etme oranınız: Sizi takip etmeye başlayan kişileri sizin de takip etme oranınızın yüksek olması potansiyel takipçileriniz için ilgi çekici bir durum. Tabi bu noktada, yukarıda bahsedilen doğru takip eden/takip edilen oranını da korumak önemli.

Olumsuz konular itici geliyor: Eğer tweet’lerinizin ne kadar büyük kısmı olumsuz duygular içeriyorsa diğer kullanıcılar tarafından takip edilme ihtimaliniz de o kadar düşüyor.

Olumlu ifadeler: Diğer yandan Tweet’lerinizde ne kadar çok olumlu ifade kullanırsanız potansiyel takipçilerin ilgisini çekme ihtimaliniz o oranda artıyor.

Hashtag çılgınlığı: Her ne kadar hastag’ler takipçilere benzer ve faydalı içeriklere ulaşmak için önemli bilgiler verse de bunun da bir sınırı var. Sadece hashtag paylaşmak için # ile başlayan çok sayıda kelimeyi tweet’e sıkıştırmaya çalışmak karşı taraf için spam algısı yaratıyor ve profiliniz itici hale geliyor.

Süslü sözcükler soğutuyor: Tweet’lerde ne kadar çok süslü, sofistike veya herkes için kolay anlaşılamayacak sözcük veya terim kullanırsanız potansiyel takipçilerinizi kendinizden o kadar uzaklaştırıyorsunuz demektir. Zorunlu olmadıkça bu tarz sözcükler yerine herkes tarafından kolayca anlaşılabilecek ifadeleri tercih etmek daha faydalı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.