Mobil'13 konferansına katılan isimler arasında Qualcomm Türkiye Genel Müdürü Barış Ruacan bulunuyordu. Mobil trendler ve akıllı telefonların geleceğini konu alan bir oturum gerçekleştiren Barış Ruacan, konu hakkında dikkat çekici bilgiler paylaştı.
Qualcomm verilerine göre akıllı telefon satışlarına değinen Barış Ruacan, Türkiye'de şu anda satılan yeni telefonların yüzde 56'sının akıllı telefon olduğunu belirtti. Ruacan, "2011 yılında Türkiye'de 127 bin adet tablet bilgisayar satıldı. Bu rakam 2012 yılında 505 bini geçti" şeklinde konuştu.
Akıllı telefonun kullanıcılar için artık en önemli objelerden biri haline geldiğini söyleyen Barış Ruacan, kullanıcıların günde bin 500 kez akıllı telefonlarını söyledi. Bu rakamın 6.5 dakikada bire denk geldiğini belirtelim.
Mobil teknolojiler tüketici elektroniğini yeniden tanımlayacak
Dünyada yaklaşık 1.8 milyar 3G abonesi bulunduğunu ifade eden Ruacan, bu rakam 2016 yılında 3.4 milyar olması beklendiğini kaydetti. Bu sırada 3G'nin patentinin de Qualcomm'da olduğunu ek bir not olarak paylaşalım. 2009 yılında akıllı telefonların telefon pazarındaki payının yüzde 15 olduğu, 2014 yılında ise bu rakamın yüzde 45 olarak gerçekleşeceği Barış Ruacan'ın söyledikleri arasında. Türkiye'de akıllı telefon yaygınlığının şu anda bu rakamların üzerinde seyrettiğini söyleyelim.
Barış Ruacan'ın paylaştığı bilgiler arasında mobil trendler de bulunuyordu. Mobil teknolojilerin tüm tüketici elektroniğini yeniden tanımlayacağını öne süren Barış Ruacan, otomobilden beyaz eşyaya kadar birçok günlük kullanım ihtiyaçları mobil teknolojilerden yararlanacağını söyledi.
Barış Ruacan mobil trendler hakkındaki sözlerine şu şekilde devam etti: "İşletim sistemi ekosistem savaşı beş ekrana yansıyacak. Google'ın gözlüğü ve Apple'ın saati gibi giyilebilir teknolojiler öne çıkacak. Tablet pazarında Apple hegemonyası kırılacak. iPad'in pazar payında bir düşüş görülüyor. Fiyat ile rekabet etme şansı yoktu. Ancak Amazon Kindle gibi girişi seviyesi segment cihazlar rekabet ortamını artıracak. Yeni bir uygulama balonu doğuyor. Ancak Türkiye durum böyle olmayacak. Türkiye'de özellikle bu alanda hala büyük fırsatlar olduğunu düşünüyorum."
Akıllı telefonlar kullanıcıların 6. hissi olacak
Yeni nesil akıllı telefon özellikleri konusa değinen Barış Ruacan, işlemci ve modem hızlarının katlanacağını, konsol kalitesinde 3D grafik ve ekranların yer alacağını, temassız ve sesli cihaz yönetilebileceğini, Graphene ve esnek cihazlar tasarlanacağını, giyilebilir teknoloji ve yapay zeka özelliklerin geleceğini söyledi.
Akıllı telefonların şu anda yeteri kadar akıllı olmadığını dile getiren Barış Ruacan, "Gelecekte akıllı telefonlar kullanıcılar için bir şeyler yapacak. Akıllı telefonlar hayatın tam merkezine oturacak. Gelecek yeni teknolojilerle akıllı telefonlar kullanıcıların 6. hissi olacak. Arttırılmış Gerçeklik teknoloji eğitimden pazarlamaya kadar birçok alanda kullanılacak" diye konuştu.