Webrazzi Mobil’13 etkinliğinin öğleden sonraki ilk oturumu son derece eğlenceli bir konuyla başladı. Mobilera’nın Kurucu ortak ve pazarlamadan sorumlu genel müdür yardımcısı Arda Kertmelioğlu ile birlikte sahnede Rovio’dan EMA & APAC Bölgesi Reklam ve marka ortaklıkları Grup başkanı Todd Tran sahnedeydi. Arda Kertmelioğlu Rovio ile iş ortaklıklarını açıkladığı keyifli sunumunun ardından sıra Todd Tran’e geldi.
Todd Tran tabi ki Angry Birds’ten bahsetti ama odaklandığı konu sadece hedefler, planlar değil, çok daha farklı bir bakış açısıyla Angry Birds sayesinde Rovio’nun nereden nereye geldiğini anlattı. Bundan 4 yıl önce Rovio Angry Birds adlı bir mobil oyunun yapımcısı iken bugün bundan çok daha farklı bir noktaya, küresel eğlence sektörünün tam ortasına yerleşmiş durumda.
İşte Rovio’dan Todd Tran’in bakış açısıyla Angry Birds’ün nasıl bir çapa ulaştığının ve bunun Rovio’yu nasıl değiştirdiğinin öyküsü…
Her şeyden önce Tran’un salondaki ufak anketken katılımcıların yaklaşık yüzde 95’inin Angry Birds oynamış olduğu çıktı. Bu bilinirliği sağlayan hızlı büyüme ile ilgili bazı rakamlara bakacak olursak: İlk oyun 167 günde 10 milyon indirmeye ulaşmış. İkinci oyun aynı sayıda indirmeye 79 gün, üçüncü oyun 8 günde ve Angry Birds Space ise sadece 3 günde ulaşmış.
Angry Birds şu ana kadar toplamda 1,7 milyar indirmeye ulaşmış. Toplam akıllı telefon sayısı 1,1 milyar olduğu düşünülürse bunun ne kadar önemli bir sayı olduğunu daha rahat görebiliriz. Tran bu konuyla ilgili esprili bir şekilde çok hızlı büyüdüklerini ve büyümelerinin önündeki en önemli engelin dünyadaki akıllı telefon sayısı olduğunu söyledi :)
Türkiye’de 11 milyon indirmeye ulaşmış durumda ve şirket olarak Türkiye’de hiç çalışanları olmadığını söyledi. Bu yüzden de Türkiye’deki iş ortaklıklarına önem veriyorlar ve Mobilera ile yaptıkları anlaşma bu açıdan oldukça önemli ve yakın gelecekte Türkiye’de Angry Birds’ü oyun dışında daha sık ve daha yaygın bir şekilde görmeye başlayacağımızı gösteriyor.
Tran Angry Birds oyunculara dair veriler de paylaştı. Küresel olarak oyuncuların yüzde 51’i erkek, yüzde 49’u ise kadın. Yaş gruplarına bakıldığında ise yüzde 33’ü 13-17 yaş aralığında, yüzde 21’i 18-24, yüzde 28’i 25-34, yüzde 17’si 35-45 ve yüzde 1 55 yaş ve üzerinde. Türkiye’de ise Angry Birds oyuncuları arasında erkekler daha kalabalıklar. Türkiye’de erkeklerin oranı yüzde 65, kadınların oranı ise yüzde 35.
Biz Rovio’yu bir mobil oyun firması olarak tanıyoruz ama Rovio artık kendini böyle görmüyor. Rovio artık kendini tüketiciye yönelik farklı ürünlere sahip bir firma olarak görüyor. Angry Birds yaklaşık 4 yıl önce piyasaya çıktı, yaklaşık 2 yıl önce ise oyuncak ve benzeri ürünlerin satışına başlamışlar ve şu anda bu ürünler, oyun gelirinin üzerine çıkmış durumda. Yasal ürünlerin satışı dünya çapında yaklaşık 2 milyar dolarlık bir hacme ulaşmış durumda.
Bu yüzden Tran, hedef kitlemiz ikiye ayrılıyor diyor. Bir kısmı oyunları oynuyor, bir kısmı ise ürünlerle ilgileniyor. Çoğu zaman bunların büyük kısmı kesişiyor fakat Hindistan gibi ülkelerde oyunu hiç oynamamış önemli bir kitlenin de ürünlere ilgi göstermesi ilginç bir durum. Fakat bunların büyük kısmı lisanslı olmayan, diğer bir deyişle korsan ürünler.
Fakat Todd’un açıklamasına göre resmi olmayan pazarı da çok önemsiyorlar. Korsan üreticileri yakından takip ettiklerini söyleyen Todd, çoğu zaman onların ürettikleri ve ilgi gören lisanssız ürünlere bakıyoruz ve onları kopyalıyoruz dedi :)
Rovio’nun oyun konusunun dışına çıkmış olduğunun pek çok örneği var. Örneğin Finlandiya’da gazlı içecek pazarında çıkardıkları ürün ile 1 haftada uzun zamandır pazar lideri olan Coca-Cola’nın önüne geçmişler. Bunun dışında eğlence parkları, Pixar benzeri animasyon stüdyosu ve Angry Birds filmleri, TV dizisi.
Bu Rovio’nun içerik işine girmesinin de önünü açmış durumda. Uygulamalar içerisindeki Toon bölümünde Angry Birds film ve dizilerinden bölümler olacak ama bunun dışında YouTube’a benzer şekilde başka yayıncıların da içeriklerini gösterebilecek.