Sizlere yaklaşık 1 ay önce, 2013 yılı içerisinde 1 milyon dolar yatırım yapmayı hedefleyen BIC Angel Invesments'ı tanıtmıştık. Söz konusu yazıda girişimcilerle yaptıkları organizasyonlara da değindiğimiz BIC, bugün ise Webrazzi'ye hazırladığı infografikle konuk oluyor.
BIC hazırlamış olduğu infografikte; 5 aylık faaliyet dönemi içerisinde yatırım yapma amacıyla görüştüğü 116 internet girişimini derinlemesine incelemiş.
Her ay düzenli olarak girişimcilerle buluşan ve bu tercübelerini aşağıda sizinle paylaşacağımız infografikte toplayan BIC, bu Cuma (19 Nisan) BIC Pitching Workshop'un dördüncüsünü düzenliyor. Etkinlik için yerinizi buradan ayırabilirsiniz. Son bir hatırlatma, etkinliğe başvuru için son tarih Perşembe (18 Nisan) günü sabah 10:00.
İnfografikte yer alan rakamlara bakacak olursak, söz konusu 116 girişim arasında yüzde 21 ile en çok e-ticaret modeli öne çıkıyor. E-ticaret'i yüzde 8 ile online pazar yerleri, yüzde 7 ile sosyal ağlar ve yüzde 6 ile de SaaS (Software as a Service) projeler izliyor. Diğer yandan BIC ile görüşen projelerin yüzde 31'i mobil uygulama geliştirmeyi planlarken hali hazırda mobil uygulaması bulunan proje oranı ise yüzde 12.
İnfografik üzerinde BIC'nin görüştüğü projelerin faz olarak hangi aşamada olduğu bilgisi de bulunuyor. Buna göre projelerden yüzde 3'ü henüz fikir aşamasındayken yüzde 25'i erken büyüme evresine geçmiş bile.
Joachim Behrendt: "Türkiye’de girişimcilik çok hızlı bir şekilde gelişmekte."
İnfografikle bağlantılı olarak BIC'nin Kurucu Ortağ Joachim Behrendt'e de ayrıca Türkiye ekosistemi ve bu 160 proje sonrası görüşlerini sorduk. Kendisinin yanıtı ise şu şekilde oldu: “Şimdiye kadar bir araya geldiğimiz 116 proje de teyit etmektedir ki Türkiye’de girişimcilik çok hızlı bir şekilde gelişmekte. Girişimciler işin teknolojik boyutu dışında iş modelinin oluşturulması, yol haritasının çıkartılması ve yatırımcıdan beklentileri konusunda çok daha bilinçli hale geldiler. Bu da bizim iş birliği sürecimizi ve karar almamızı oldukça kolaylaştıran bir unsur. Diğer taraftan gözlemlediğimiz bir konu ise başvuru yapan projelerin ölçekleri. Birçok startup “lifestyle business” olacak şekilde kurgulanmakta. Bizler yatırımcı olarak hızlı büyüyebilecek ve tercihen 100 milyon $ dan büyük pazarlara hitap eden projelerle daha çok ilgilenmekteyiz. O nedenle iş modeli kurgulanırken hedeflenmemiş ve rekabet üstünlüğü sağlayabilecek hizmetlere odaklanmanın yanı sıra söz konusu pazarın büyüklüğüne ve globalleşebilme olanaklarına da bakmakta fayda var.”