Kayıtlı alan adı sayısı 250 milyonu geçti

Kayıtlı alan adı sayısı 250 milyonu geçti

İnternet ile biraz haşır neşir olanlar, akıllarına gelen alan adlarını bilgisayar başına geçerek satın alma girişiminde bulunuyor. Durum böyle olunca kullanılan veya parkingdeki birçok alan adı internetteki yerini alarak çığ gibi büyümeye devam ediyor.

VeriSign'ın verilerine göre 2012 yılı sonu itibariyle kayıtlı alan adı sayısı geçen seneye göre yüzde 11.8 büyüme kaydederek 252 milyonu geçmiş durumda. 225.4 milyon alan adı bulunan 2011 yılında 26.6 milyon yeni alan adı kaydı gerçekleştiğini paylaşalım.

Geçen sene alan adı kaydı konusunda en hızlı artış dördüncü çeyrekte gerçekleşti. Söz konusu dönemde 6 milyondan fazla alan adı kaydı yapılırken, bir önceki çeyreğe oranla yüzde 2.5 büyüme kaydedildi.

alan-adi-2012'Top-level domanins' yani .com ve .net gibi üst seviye alan adları pazardaki ağırlığını artırmaya devam ediyor. 2012 sonu itibariyle internette 106.2 milyon kayıtlı alan adı uzantısı bulurken, .net alan adı uzantısıysa 14.9 milyon ile listedeki yerini aldı. Toplamda 121.1 milyona denk gelen üst seviye alan adı uzantısı sayısı böylece geçen seneye göre yüzde 6.4 büyüme kaydetmiş oldu.

Geçen sene gerçekleşen .com ve .net uzantılı alan adı kayıtları, 2011 dördüncü çeyreğine göre artış gösterdi. 2011 yılında 7.9 milyon üst seviye alan adı kaydı gerçekleştirirken 2012 yılında bu rakam 8 milyonu geçti.

Ülke sıralamasında Almanya önde

Öte yandan ülke kodlarına sahip alan adı uzantıları kategorisinin 2011 yılına kıyasla yüzde 21.6 arttığını paylaşalım. Geçen sene sonu itibariyle 110.2 milyona ulaşan ülke kodlu alan adı uzantılarının lideri Almanya olmaya devam etti. '.de' kullanan Almanya'yı Yeni Zelanda ve İngiltere izliyor.

Facebook, Twitter ve internet kullanıcı sayısı konusu konusunda iddalı olan Türkiye, alan adı uzantıları konusundaki listeye giremedi. Ağırlıklı olarak '.com.tr' uzantısının kullanıldığı Türkiye'de, ülke kodlu üst seviye alan adı konusunda bir eksiklik olduğu açıkça görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.