2013’te SEO Alanında Öngörülen Değişimler

2013’te SEO Alanında Öngörülen Değişimler

Konuk yazarımız Behlül Göktepe, iProspect Türkiye‘de SEO Uzmanı olarak görev yapmaktadır.

PandaPenguen2013, SEO açısından beklentilerin yüksek olacağı bir yıl olacak. Konu 2013 yılının SEO öngörülerine geldiğinde, SEO profesyonelleri geleneksel SEO tekniklerinin yavaş yavaş değişeceğini düşünüyorlar.

2013 yılında On-Page SEO, AuthorRank, sosyal SEO, semantik SEO ve kaliteli içerik gibi üzerinde zaman harcanarak, tecrübe edinmeyi gerektiren birçok yenilik bulunuyor. SEO denildiğinde ilk olarak insanların aklına gelen “link building”, SEO çalışmalarının sadece bir bölümünü oluşturuyor.

Tüm bu yenilikler ve düzenlemeler aslında yeni sayılmaz. Geçtiğimiz yıllara bakıldığında Google tarafından yapılan yüzlerce algoritma değişikliği görmek mümkün. 2012 yılı içerisinde Google tarafından açıklanan 500’den fazla algoritma değişikliği bulunuyor.

Arama sonuçlarına ciddi etki eden büyük değişikliklerin son yıllarda artış gösterdiği, Google’ın bu güncellemeleri arama sonuçlarındaki spamı engellemek ve kullanıcıya daha sağlıklı sonuçlar sunabilmek için yaptığı söylenilebilir. Örneğin SEOmoz tarafından bu değişikliklerin kayıt edildiği “Google Algorithm Change History” sayfasında 2010’da 8, 2011’de 21 ve 2012’ de ise 37 büyük değişiklik göze çarpıyor. Bu sayının 2013 yılı için artış göstermesi bekleniyor.

Artan kaynaklar, bütçe ve sektörde çalışan insan sayısının artması, beraberinde olgunlaşma ihtiyacı da doğuruyor. Bu süreçte site sahipleri, sitelerinin SEO performansını korumak veya arttırmak için, yapılan algoritma değişiklerini benimsemek zorunda kalacaktır.

Kaliteli İçerik ve Arama Deneyimi Optimizasyonu

Content

Matt Cutts (Google webspam ekip lideri) yaptığı bir videolu anlatımda arama motoru optimizasyonundan (Search Engine Optimization) ziyade arama deneyimi optimizasyonu (Search Experience Optimization) üzerinde durulmasını istiyor. Arama motoru odaklı olmak yerine, kullanıcı deneyimini iyileştirmek gerektiğinden bahsediyor. Kullanıcı deneyimini arttırmak için sormamız gereken birkaç temel soru bulunuyor. Sayfa başlığı ve açıklaması içerikle ne kadar alakalı, ilgili sayfayı bir kere ziyaret eden ziyaretçi tekrar ziyaret etti mi, sayfa durma oranı yeterli mi veya sayfa kullanıcı tarafından paylaşılıyor mu?

Tüm bu soruların ulaştığı ve Matt Cutts'ın açıklamasında vurguladığı konu kaliteli içerik. Son 2 yıl içerisinde ismi sıkça duyulan Penguen güncellemesiyle link building'i (spam tarafını) azaltan Google, Panda güncellemeleriyle kaliteli içerik faktörünün önemini vurguluyor.

Sosyal SEO ve AuthorRank

ranking-factors-us

Yukarıda SearchMetrics’in U.S. arama sonuçları için yapmış olduğu araştırma bulunuyor. Grafikte Facebook paylaşımlarının, backlink sayısının önüne geçtiği görülüyor. Bu verilerin oluşması sırasında 10 bin anahtar kelime, 30 bin URL, 300 bin başlık, 300 milyon Facebook yorumu ve 8 milyar Facebook beğeni kullanılmıştır. Sosyal SEO ile ilgili olarak İlyas Teker’in geçen seneki paylaşımına göz atabilirsiniz.

Yabancı kaynakların 2012 yılında üzerinde durduğu, tartıştıkları ve etkisini 2013 yılında göstereceği konusunda hem fikir oldukları AuthorRank, Google algoritmasını etkileyecek bir düzenleme olarak dikkat çekiyor.

AuthorRank Nedir?

“Ranking Factors U.S.” başlığına sahip grafikte, arama motorlarının sosyal paylaşımları önemsediğinden bahsediliyor. Bu noktada yazıyı okuyan kadar, yazarın da sosyal statüsünün önemi devreye giriyor. Takipçi sayısı yüksek ve kaliteli içerik üreten bir yazarın, site üzerinde yazdığı ve sosyal ağlarında paylaştığı yazıların alacağı beğeni ve paylaşım sayısı yüksek olacaktır. AuthorRank bu noktada arama motoru algoritmasını etkiliyor. Google, Author Agent patentini 2005 yılında alıyor ve Google+ ile aynı gün duyuruyor. AuthorRank ile birlikte mevcut sıralama kriterleri, daha iyi ve sağlıklı arama sonuçlarına olanak sağlayacaktır.

AuthorRankSemaBir nevi sosyal etkileşim içinde yaşamaktayız. Etkileşimi yaratanlar ve yönetenler ünlüler, blogcular, yazarlar veya içerik üreten diğer kişiler. Bu durumda takip edilen ve yazdıkları paylaşılan kişiler ön plana çıkıyor olacak. Sosyal ağları kullanan kullanıcı sayısı arttıkça, beraberinde içerik üretenlerin sayısını da yükseltti. Üretilen içeriği farklılaştırmak, içeriği kaç kişinin paylaştığı veya konuştuğuyla ilgilidir. Arama motorları için (özellikle Google için) AuthorRank, sapı samandan ayırmanın en sağlıklı çözümü olarak görülüyor. Kısa bir süre önce Matt Cutts "Zaman içerisinde, kaliteli yazarlarla ilgili daha fazla şey öğrenmeye başlayacağız ve bu, arama sonuçlarını etkilemeye başlayabilir." şeklinde bir açıklamada bulundu.

Mobil Aramalar

Mobil pazarlama her yıl artarak önem kazanıyor ve bu eğilim 2013 yılında da devam edecek. Hâlihazırda, kabaca aramaların %16'sı mobil cihazlardan geliyor. Bu, yerel aramaların SEO ve PPC'de daha yüksek potansiyele ulaşacağı anlamına geliyor. Yerel işletmeler artık kendilerini SEO ve genel anlamda internet pazarlamacılığından ayrı tutamazlar. Mobil aramalardaki bu artış, aynı zamanda site sahiplerinin sitelerinin mobil cihazlarda iyi bir şekilde sunulduğundan emin olmaları gerektiği anlamına geliyor.

MobilArama

Yukarıdaki grafikte görüldüğü gibi, mobil aramanın, bugüne kadarki artış hızı göz önünde bulundurularak, 2016 yılında masaüstü aramalarını geçeceği öngörülüyor.

Facebook Graph Search

Geçtiğimiz günlerde duyurulan Facebook Graph Search, çevrimiçi aramayı, müşterinin arama standartlarını ve bugün bildiğimiz anlamıyla aramayı değiştirecek.GraphSearch

Yakın gelecekte 2 çeşit arama olacak:

  • Resimler, videolar, bloglar gibi bildiğimiz Google ve Bing aramaları
  • Facebook, Graph Search'ü geliştirdiğinde, arkadaş beğenileri ve önerilerinden oluşan aramalar

Facebook marka sayfalarında yapılan resim, video ve metin paylaşımları bu yeni arama için optimize edilerek, doğru etiketlendiğinden emin olunacak.

Video SEO

Video içeriği, etkileşim bakımından çok değerli ve sosyal paylaşım için önemli bir etkendir. Siteler daha geniş video içeriği sunmak için kıyasıya rekabet içindeler. Fakat bu videoları SEO için optimize etmek, rekabette bir adım önde olmayı sağlayacaktır.  İçeriği zenginleştirmek adına sıkça video kullanılan kaliteli sayfalarda başlık, açıklama, dil çevirisi, video uzunluğu, embed ayarları, video sitemapleri gibi değerlere dikkat edilmelidir. Bunların yanı sıra en önemli etken ise sosyal paylaşımlardır. Video içeriğinin paylaşımı, içerik üreticisi için olumlu sonuçlar doğurur.

Sonuç olarak;

Her şey çok hızlı değişiyor. Bu değişim iyi analiz edilip, tüm süreç sağlıklı bir şekilde yorumlanarak, gerekli düzenlemeler hızlıca yapılmalıdır. Bu sayede rakiplerle rekabet edebilecek seviye korunmuş, bir adım öne geçilmiş olur.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.