Ülkemizde girişkenlik ileri düzey bir yetenek olabilir ama yenilikçi girişimcilik konusunda çok ileri olmadığımız malum. Ancak bu durumun değişeceğine dair iyimser bir bakış açısına sahip olabiliriz. Özel şirketler ve kuluçka merkezlerinden sonra TÜBİTAK da girişimci ve yenilikçi gençler nakit ödüllü bir yarışma düzenliyor.
TÜBİTAK-Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı tarafından düzenlenmekte olan yarışma iki ayrı kategoride üniversite ve lise öğrencilerini yenilikçi girişimciliğe teşvik ediyor. Amaç gençlerin fikirlerini hayata geçirmelerine yönelik uygun ortamı hazırlamak ve destek sağlamak.
Söz konusu yarışmada üniversiteliler genel ve teknoloji kategorilerinde, liseliler ise çevre, sağlık, ulaşım, enerji, gıda ve turizm alanlarında yenilikçi fikirlerini uygulamaya koymaya çalışacak. Bir şirket çatısı altında ticarileşmiş projelerin katılamıyor ama şirket sahibi olmak yarışmaya başvurmak için bir engel değil.
Başvurular lise öğrencileri için 4 Mart - 5 Nisan tarihleri arasında, üniversite öğrencileri içinse 25 Şubat - 29 Mart tarihleri arasında alınacak.
Yarışmaya tek veya grup halinde katılmak mümkün. İnternetten yapılacak ön başvurunun ardından proje çıktılarının TÜBİTAK'a postayla gönderilmesi de gerekiyor.İlk aşmayı geçip İş Planı Hazırlama Semineri'ne katılmaya hak kazanan her katılımcı (kişi/gruplar) da 1.000 TL ödülün sahibi oluyor.
Yarışma sonunda dereceye girecek girişimler için verileck büyük ödüller ise üniversite öğrencileri için 10 bin TL, 7.500 TL, 5000 TL; lise öğrencileri içinse öğrenci+öğretmen için toplam 4500 TL, 3.750 TL ve 3000 TL olarak sıralanıyor.
Liseli öğrenciler için bir teşvik daha var. Sergi sırasında ziyaretçiler tarafından yapılan sanal yatırım oylaması sonucunda en fazla yatırım toplayan üç proje tematik alanlar için bazı ödüller kazanacak.
Ödüller biraz mütevazı gelebilir ama bu tür yarışmaların belli bir itibar kazandırdığını da tekrarlamak istiyorum. Hele ki bu kurum TÜBİTAK'sa özellikle teknoloji odaklı girişiminize önemli bir kefil/referans kazanma fırsatı sizi bekliyor.