E-ticaretin gelişmesi, KOBİ'lerin de e-ticarete ilgi duymasıyla birlikte e-ticaret paketleri de son derece önem kazandı.
Bu tarz akıllı e-ticaret paketi yapan firmalar, genel olarak e-ticaret ekosistemine yaptığı katkının yanı sıra, işini internete taşıyan firmalara yardım ediyor.
Daha önce sizlerle ressamlara ve resme ilgi duyanlara özel bir sosyal ağ projesi olan Ressam.com'u paylaşmıştık. Ressam.com'un arkasında olan 1998 yılında faaliyetine başlayan yazılım firması Egebilgi'nin yeni projesi ise Estorepark.
Estorepark'ı şirketin kurucusu Barış Uğuş'a sorduk ve bu ürünleriyle ilgili bazı bilgiler aldık. Yurtdışında var olan hazır paketlerin ülkemizdeki e- ticaret sistemine uygun olmadığı ve yurtiçindeki e-ticaret paketlerinin yönetim panellerinin yetersiz kaldığını düşündüklerinden dolayı yola çıktıklarını aktaran Estorepark'ın şu anda 10 e-ticaret müşterisi var. Müşteriler ağırlıklı olarak İzmir ve Antalya'dan. Bir İzmir firması olarak faaliyetleri genelde Ege bölgesi ağırlıklı. Aslında bu gerçekten de bir fırsat. Çünkü İzmir ve çevresinde, tekstil ve gıda alanında e-ticarete girmeye hazır pek çok küçük ve orta ölçekli işyerleri var. Bu tarz firmaların e-ticaret ile tanışması için en iyi yöntem de Estorepark ya da benzeri hazır e-ticaret paketleri.
Aslına bakarsanız Estorepark'ı duyduktan ve bir e-ticaret paketi olduğunu öğrendikten sonra bu paketin demosunu deneyerek, modüllere ve içeriğe göz atmak istedim. Ancak şirketin kurucusu Uğuş bunun mümkün olmadığını bana iletti. Evet, biraz şaşırtıcı ama demosu olmayan bir e-ticaret paketi ile karşı karşıyasınız. Barış Uğuş şirket olarak "demoya gerek yok" sloganı ile yola çıktıklarını aktardı.
E-ticarete girmek isteyen ve bu tarzda paket e-ticaret hizmeti satın alan firmalar genelde pek çok alternatifi araştırır ve demolarını dener. Sonuçta çok sayıda e-ticaret paketi modülü var ve bunların demolarını tek tek deneyerek, ürünleri girmek ve sistem işleyini anlamak uzun bir süreç gerektirir. Estorepark da verdiği hizmeti basitleştirmek adına, hazırladıkları e-ticaret modülünü detaylı anlatan video içerikler hazırlamış. Böylece paketi almayı düşünen kullanıcılar, e-ticaret paketinin de yeterliliklerini görüp, ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamayacağına dair karar alabiliyor.
Estorepark alternatif ödeme kanallarından BKM Express ve Paypal desteği ile geliyor. Bence bu tarz e-ticaret paketlerinin sayısının artması, daha fazla firmayı e-ticaret ile tanıştırma adına oldukça önemli adımlar niteliği taşıyor. Bakalım Estore altyapısını kullanan yeni e-ticaret girişimleri ile yakın gelecekte karşılayacak mıyız?