Apple geliştiricilere 8 milyar dolar dağıtmış

Apple geliştiricilere 8 milyar dolar dağıtmış

Mobil uygulama ekosisteminin en önemli bileşenlerden biri de geliştiriciler. Tüm platform sahibi firmalar geliştiriciler ile iyi ilişkiler kurmaya çalışıyor, başarılı olanları ellerinden geldiği kadar ödüllendiriyorlar. Bu sayede amaç platformdaki kaliteli uygulama sayısını yukarılara çekmek ve satışları artırmak.

Tim Cook’un son açıkladığı rakamlara göre bu konudaki en başarılı firmaların başında ise Apple geliyor. Cook, Apple’ın geliştiricilere tam 8 milyar dolar dağıttığını açıkladı. Ekosistem içerisinde yer alan geliştiricilerin toplam 8 milyarlık pastadan pay alıyor olması Apple açısından geliştiricileri cezp etmeye yönelik en önemli kozlardan biri.

Bu rakam ayrıca Apple’ın son  1 ay içerisinde geliştiricilere 1 milyar dolar civarında bir ödeme yaptığı anlamına da geliyor…

Apple uygulama mağazası ile ilgili son bilgileri Ocak ayının başlarında paylaşmıştı. O dönem paylaşılan rakamlara göre aktif hesap sayısı 500 milyon, AppStore’dan indirilen uygulama sayısı ise 40 milyar civarındaydı.

Ocak rakamlarına göre AppStore’da yer alan uygulama sayısı ise 775 bine ulaşmıştı. Her ne kadar Windows uygulamaları biraz daha geriden geliyor olsa da, Android’deki uygulama sayısı Apple ile yarışır hale geldi. Tim Cook’un geliştiricilere dağıtıldığını açıkladığı 8 milyar dolarlık pay ise zaten bu dengeyi yeniden Apple lehine değiştirmeyi hedefliyor.

Ekim ayında Apple, geliştiricilere toplam 6,5 milyar dolar dağıttığını duyurmuştu. Ocak ayında bu açıklanan rakam 7 milyar dolar olmuştu. Yılbaşı dönemi ise AppStore için çok iyi geçmiş olacak ki Apple sadece yaklaşık 1 aylık bir dönemde 1 milyar dolar daha dağıtmış durumda.

Son olarak çok kaba bir hesapla, uygulama satışlarından yüzde 30 pay alan Apple’ın geliştiricilere 8 milyar dolar dağıtırken, kendisinin de yaklaşık 3,5 milyar dolar kazandığını söylebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.