AppStore’da uygulamaya özel URL dönemi başlıyor

AppStore’da uygulamaya özel URL dönemi başlıyor

Amerikan Futbol Ligi finali Super Bowl her yıl olduğu gibi bu yıl da uzaklardan da olsa çok ses getirdi. Bazıları için finali kazanıp şampiyon olan Baltimore Ravens, bazıları içinse şovu ile olay yaratan Beyonce akşamın en ilgi çekici anıydı. Fakat teknoloji meraklıları, özellikle de uygulama geliştiriciler için final maçının en ilgi çeken kısmı yayınlanan bir reklamdaki ufacık bir detay oldu.

Maçın ikinci çeyreğinde yayınlanan yeni Star Trek filmi Into Darkness’ın reklamın son karesinde, 2013 Mayıs’ın da vizyona girmesi beklenen filmin iOS uygulaması da yer alıyordu. Uygulamanın adresinin AppStore.com/StarTrekApp olması ise Apple’ın artık uygulamalara özel URL tanımlayamaya başladığı anlamına geliyor.

Böylece bu yeniliği ilk olarak bir Super Bowl reklamında duyurmuş olan Apple’dan konuyla ilgili detaylar da gecikmedi…

Apple bundan böyle sadece uygulamaların değil, geliştiricilerin de kendi özel AppStore.com URL’lerine kavuşacağını resmen açıkladıktan sonra ise geliştiriciler için yer kapma koşturmaları da başladı. AppStore’da şu anda 800 bin civarında uygulamanın yer aldığı düşünüldüğünde kısa URL konusunda ciddi bir rekabet yaşanması da kaçınılmaz hale geliyor.

AppStore’da uygulamaya özel URL dönemi başlıyor

Fakat benzer isimli pek çok uygulama olması işleri biraz karıştırıyor. Apple bu konuda çözümü sadece özgün URL’lere izin vermekte bulmuş. Eğer bir kısa URL birden fazla uygulama için uygunsa, Apple uygulamanın sayfası yerine, ilgili tüm sonuçların görüntüleneceği bir arama sayfası görüntülüyor. Bu durum, Star Trek reklamındaki URL’in neden AppStore.com/StarTrek değil de AppStore.com/StarTrekApp olduğunu da açıklıyor.

Firmaların yakın zamana kadar reklamlarında kullanıcıları Facebook veya Twitter hesaplarına yönlendirirdi. Görünüşe göre bundan sonra iOS uygulamaları da bu konuda diğer bir alternatif olacak…

Ve işte merak edenler için bu da AppStore'da ki kısa URL'in ilk kez ortaya çıktığı 30 saniyelik reklam filmi:

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.