Facebook dördüncü çeyrekte gelirlerini yüzde 40 arttırdı!

Facebook dördüncü çeyrekte gelirlerini yüzde 40 arttırdı!

Facebook, 2012 yılı dördüncü çeyrek bilançosunu dün açıkladı. Paylaşılan mali tablolara göre şirketin gelir, kârlılık ve kullanıcı sayısı bakımından başarılı bir imza atarken, borsadaki yatırımcı yine memnun kalmadı ve şirketin hisseleri seans sonrası işlemlerde geriledi.

Açıklanan mali tablolara göre Facebook, 2012 yılı dördüncü çeyreği 1.59 milyar dolar gelirle kapattı. Bu rakamı geçen sene aynı döneme göre kıyasladığımızda yüzde 40 büyüme olduğu görülüyor. Facebook 2012 yılı üçüncü çeyrekteyse 1.26 milyar dolarlık gelire imza atmıştı. Bu rakamlarla birlikte şirketin şu ana kadar en fazla gelir seviyesine ulaştığını belirtelim.

Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkeleri'ne göre (GAAP) üst üste iki dönem zarar eden şirket, 2012 yılı dördüncü çeyrek itibariyle kâr edebildi. Şirketten paylaşılan rakamlara göre 64 milyon dolar kâr etmiş durumda. Bu rakamı geçen sene aynı dönemde 302 milyon dolar kâr ve bir önceki çeyrekte ise  59 milyon dolar zarar açıklamıştı.

Mobil reklam gelirleri yüzde 23 arttı

Facebook sürekli eleştirildiği reklam gelirleri konusunda bir adım daha kaydetti. Paylaşılan mali tablolara göre Facebook, reklam gelirlerini 1.3 milyar dolar seviyesine yükseltti. Bu rakamı geçen sene aynı döneme göre kıyasladığımızda yüzde 41 büyüdüğünü görüyoruz. 2012 yılı bir önceki çeyrekte 1.1 milyon dolarlık reklam geliri elde eden şirket, geçen sene aynı dönemde bu rakamı 943 milyon dolar olarak açıklamıştı. Mobil reklam gelirlerinin payı reklam gelirleri içinde yüzde 23'e yükselerek, yaklaşık 300 milyon dolar seviyesine ulaştı.

Facebook'a en fazla reklam geliri sağlayan ülke 639 milyon dolarla ABD oldu. Şirket, geriye kalan payın 374 milyon dolarını Avrupa ülkeleri, 168 milyon dolarını ise Asya ülkelerinden sağladı. Abone başına elde edilen gelir konusunda ABD ve Kanada öne çıkıyor. Ülkelerden kullanıcı başına 4.08 dolar gelir sağlandı. Bu rakam Avrupa ülkelerinde 1.71 dolar, Asya ülkelerindeyse 0.69 dolar olarak mali tablodaki yerini aldı.

Günlük kullanıcı sayısı 680 milyona ulaştı

Facebook'un kullanıcı rakamları mali tablolara yansıyanlar arasında. Açıklanan rakamlara göre günlük 680 milyon Facebook kullanıcısı bulunuyor. Bu rakam geçen sene aynı dönemde 483 milyon, 2012 yılı üçüncü çeyrekteyse 584 milyon kullanıcı seviyesindeydi. Aylık aktif kullanıcı sayısı ise toplamda 1.06 milyar olarak açıklandı. Aylık aktif kullanıcı sayısında geçen seneye aynı döneme göre yüzde 25'lik büyüme bulunuyor. Bu rakamın 680 milyonunu mobil cihazlarla Facebook'a bağlanan kullanıcılar oluşturuyor. Sadece mobil cihazlarla bağlanan kullanıcıların sayısı ise 157 milyon olarak paylaşıldı.

Yukarıda paylaştığımız rakamlarda şirketin tüm kalemlerde büyüdüğünü açık açık görülüyor. Tüm bu olumlu tablolara rağmen borsadaki yatırımcılar memnun olmadı ve şirketin borsadaki hisseleri değer kaybetti. Seans sonrası işlemlerde Facebook hisseleri yüzde 3.4 değer kaybı yaşadı. Bu rakamın seans sonrası işlemlerde yüzde 7'ye kadar çıktığını da belirtelim.

Rakamlarla Facebook'un 2012 yılı 4. çeyrek bilançosu

  • Facebook gelirlerini yüzde 40 arttırdı ve 1.59 milyar dolar gelir elde etti.
  • Şirketin kârı 64 milyon dolar olarak açıklandı.
  • Facebook reklam gelirleri 1.3 milyar dolara yükseldi.
  • Mobil cihazlar üzerinden sağlanan gelirin payı yüzde 23'e arttı.
  • Facebook reklam gelirlerinin yaklaşık 300 milyon doları mobil cihazlardan sağlandı.
  • Facebook gelirlerinde ABD 4 kat büyürken, Avrupa ülkeleri 6 kat büyüyor.
  • ABD'den 639 milyon dolar, Avrupa ülkelerinden ise 374 milyon dolar gelir elde edildi.
  • Facebook günlük kullanıcı sayısı 618 milyona ulaştı.
  • Facebook'un aylık aktif mobil 680 milyon olarak açıklandı.
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.