BitTorrent’ten P2P veri yedekleme uygulaması geliyor

BitTorrent’ten P2P veri yedekleme uygulaması geliyor

Şöhreti pek parlak olmasa da P2P ağları aslında internet üzerinden dosya paylaşmanın en pratik yollarından biri. Fakat P2P yani eşler arası veri transferinin yanı sıra aslında verileri yedeklemek için de kullanılabilir. BitTorrent üzerinde çalıştığı ve şu anda alfa öncesi sürümünü yayınlanmış olan BitTorent Sync’in amacı da bu.

Şu anda pek çok büyük firma veri yedekleme için kendi bulut çözümlerini sunuyorlar fakat bu servislerin hemen hepsi sadece belli bir veri boyutuna kadar ücretsiz yedekleme imkanı sunuyor. Bulut bilişim veri yedeklemede çok önemli avantajlar sunuyor olsa da, yedeklenecek verilerin miktarı büyüdükçe maliyeti de artıyor.

P2P ise bulutlardaki sunucuları değil sizin kendi cihazlarınızı kullanmanız için kayda değer bir alternatif olabilir.

Aslında bulutları kullanmadan veri yedekleme konusunda da GoodSync, SugarSync, CrashPlan gibi alternatifler mevcut. Fakat bunların büyük kısmı ücretli veya ciddi kısıtlamalara sahip. Microsoft’un alternatifi Windows Live Mesh ise kullanımdan kalkıyor.

BitTorent

Her ne kadar bu alternatifler pek çok kullanıcının ihtiyacını karşılıyor olsa da, BitTorrent’in sunacağı bir alternatifin dikkate değer olacağı kesin. Tek sorun BitTorrent Sync’in henüz çok erken aşamada bulunması.

Henüz BitTorrent konuyla ilgili çok fazla bilgi paylaşmadı ama uygulamanın bilgisayarların yanı sıra mobil desteği de bulunacağı görülüyor. Şu anda kararlı bir sürümü yayınlanmamış olsa da, alfa testine katılmak isteyenler şu formu doldurarak başvurularını yapabilirler.

BitTorrent’in bu alanda hem P2P, hem de bulut çözümleri sunan pek çok rakibi var ve ciddi bir rekabetin içerisinde gireceği kesin. Fakat 170 milyonun üzerinde aktif kullanıcıya sahip olan BitTorrent için işin en önemli kısımlarından biri olan dağıtım çok büyük bir problem olmayacak gibi görünüyor…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.