Kullanıcı verilerinin güvenliği, lisans, ifade özgürlüğü gibi birçok kavramla karşı karşıya kalan teknoloji şirketleri derdini hükümetlere anlatabilmek için hız kesmeden lobi çalışmalarını sürdürüyor. Facebook, Google ve Microsoft'un başını çektiği bu şirketler, hükümetler tarafından verilen kararları etkileyebilmek için milyonlarca dolar harcıyor.
Consumer Watchdog'un yayımladığı bilgilere göre 2012 yılında lobi faaliyetleri için en fazla harcamayı Google yaparken, harcamasını en fazla Facebook arttırmış durumda. Rakamlardan söz edecek olursak Google'ın 2012 yılı toplamında lobi harcamaları toplamda 16.4 milyon dolara ulaştı. Bu rakam, şirketin geçen sene lobi harcamalarının yüzde 70 arttığını gösteriyor.
Facebook ise 2012 yılında lobi harcamalarını en fazla arttıran şirketler listesinde üst sıralarda bulunuyor. 2012 yılında gerçekleştirdiği lobi harcamalarına 3.9 milyon dolar harcayan şirket, 2011 yılındaki harcamalarını yüzde 196 yükseltmiş olduğu görülüyor.
Dikkatimizi çeken noktalardan birisi Facebook'un 2012 yılı dördüncü çeyrekte lobi harcamalarını geçen sene aynı döneme göre yüzde 318 arttırmış olması. Verileri paylaşan kurumdan yapılan yorumlara göre Facebook'un, Graph Search ile kullanıcı verilerini daha erişebilir hale getirdiği için bu alandaki harcamalarını arttırmış olduğu öne sürülüyor.
Herkes arttırdı, Apple azalttı
Lobi harcamaları konusunda üst sıralara baktığımızda Microsoft'u görüyoruz. 2011 senesine göre bu alandaki harcamalarını yüzde 10.2 yükselten şirket, 2012 toplamında 8 milyon dolar civarında para harcamış. Amazon, dördüncü çeyrekte lobi harcamalarını biraz kıssa da 2011 yılına göre yüzde 12.6 daha fazla harcayarak toplamda 2.5 milyon dolarlık bir bütçe ayırmış.
Kasasında 130 milyar dolar nakdi bulunan Apple ise lobi harcamaları konusunda oldukça cimri. Diğer şirketlerin aksine lobi harcamalarını yüzde 13 azaltan Apple'ın, 2012 yılı toplamında 2.2 milyon dolar harcadığını görüyoruz.
Facebook, söz konusu harcamaları hükümetlere internet erişimini ve online ifade özgürlüğünü anlatmak için gerçekleştirirken, Google ise online reklam düzenlemeleri ve patent için milyonlarca dolar harcadı.
Lobi harcamaları kullanıcıların hayatlarına dolaylı yoldan olsa da yansıyor. Tabi işin içinde şirketlerin kendi menfaatlerinin daha fazla olduğunu unutmamak gerekiyor.