DLD 2013'ten Peter Thiel geçti [DLD 2013]

dld-2013-peter-theil-logoDLD 2013 Konferansı'nın son gününde oldukça önemli isimler oturumlara katılmaya devam etti. PayPal'ın kurucularından ve Facebook'un ilk yatırımcılarından biri olan Peter Thiel, kuşkusuz bu isimler arasındaydı.

"Developing the developed world" yani "Gelişmiş dünyayı geliştirmek" başlıklı bir konuşma gerçekleştiren Peter Thiel, küreselleşmeden teknolojiye, inovasyondan eğitime kadar farklı konularda konferansa damga vuracak açıklamalarda bulundu.

Küreselleşme ve teknoloji konularında hakkında iki önemli tartışma olduğunu öne süren Peter Thiel, teknolojinin 'yeni şeyler' yarattığını, ancak küreselleşmenin ise yapılmış işlerin kopyalanmasını sağladığını ifade etti. Thiel, bu konudaki yorumu bu iki durumdan faydalanması gerektiği yönünde oldu.

Gelişmiş ülkelerin büyümesi ve inovasyona olan katkılarında gözlemini paylaşan Thiel, "Gelişmiş ülkelerin inovasyona olan katkılarında yavaşlama, döngüsellik, hızlı düşüş ve hızlanan süreçleri olduğunu gözlemliyorum. Kötümser bakış açısıyla durumu değerlendirecek olursam, inovasyonların yavaşlaması, döngüsel bir raya oturması ve hızla bir düşüş yaşaması mümkün olabilir. Ancak burada kabul edilebilir ve iyimser görünen inovasyonların hızlanması olduğunu söylemek gerekiyor" şeklinde konuştu.

dld-2013-peter-theil-sunum

Gerçek ile dijital dünyayı birleştirecek inovasyonlar öne çıkıyor

Şu anda dünyada teknoloji alanında 0'dan 1'e doğru gelişme olduğu, ama kürselleşmenin beraberinde getirdiği yapılmış işlerin kopyalanması konusundaysa 0'dan 'n' yani bilinmeyene doğru gidildiği Peter Thiel'in paylaştığı gözlemler arasında yer aldı.

Peter Thiel, gelişen ülkelerin ağırlıkta olduğu bir dünyada inovasyonun durağanlaştığını ve inovatif işlere imza atılmadığını dile getirerek, 50 yıl öncesinden bugüne kadar neredeyse hiçbir şeyin değişmediğini öne sürdü.

Tüm bunlara rağmen şu anda dünya üzerindeki inovatif gelişmelerin yazılımlar sayesinde gerçekleştiğini ifade eden Peter Thiel sözlerine şu şekilde devam etti: "Şu anda yavaşlamış olan inovasyonların yeniden hızlanması için dijital ile gerçek dünyayı birleştirecek ve sentez oluşturacak öğelere odaklanılması gerekiyor. Google'ın sürücüsüz otomobilini buna örnek olarak gösterebiliriz. Ulaşımda yaşanan bazı sorunlara çözüm bulanacak nitelikte. Birkaç yıl içindeyse biyobilişim alanında devrim niteliğinde ürünlerin sağlık sorunlarına çözüm bulması bu alanda atılacak önemli adımlar arasında yer alıyor."

Eğitim teknolojinin karşısında yer alıyor

Peter Thiel'i yakından takip edenler, eğitim hakkındaki keskin görüşlerini bilir. Bilmeyenler için Peter Thiel'in eğitim konusuna yaklaşımını kısaca paylaşalım. Peter Thiel, iki yıl önce '20 under 20' adındaki projeyle Thiel Fellowship vakfını kurmuştu. Vakıf, üniversiteden ayrılan öğrencilere 100 bin dolar bağışlayarak öğrencilerin kendi projeleri için araştırmalar yapmasını amaçlıyordu.

Söz konusu Thiel Fellowship gibi iddialı bir proje olunca söz dönüp dolaşıp eğitime geliyor. Peter Thiel, trilyon dolarlık eğitim sektörünün teknolojinin karşısında olduğunu iddia etti. Öğrencilerin edindikleri bilgilerin tek bir kaynaktan elde ettiğini dile getiren Peter Thiel, "Thiel Fellowship ile üniversitelerin yaptığının daha azını veya aynısı yapıyoruz. Ancak tek fark var daha fazla kaynak ile gerçekleştiriyoruz" dedi.

Peter Thiel, paylaştıklarıyla geleceğe yönelik öngörülerin odaklanıldığı DLD 2013 konferansına damga vurmuş oldu. Eğitim ve inovasyon konusunda oldukça önemli bulduğumuz Peter Thiel'in görüşleri uzunca bir süre konuşulacağa benziyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.