Konum bazlı servislerin günlük hayattaki kullanımı gün geçtikçe daha fazla yerelleşiyor. Hatta konum bazlı servislerin artık mahallelere ve hatta sokaklara kadar indiğini söyleyebiliriz. Şimdi tanıtacağımz Pazarmobi ise daha çok yerelleşen konum bazlı servislerin bir örneği olarak karşımıza çıkıyor.
Konum bazlı bir mobil uygulama olan PazarMobi, aynı 'mahalledeki' kullanıcıların ilanlarını bir araya getiriyor. Pixelplus Technoloji Genel Müdürü Kadir Yazgan tarafından geliştirilen uygulama, Aralık ayında uygulama mağazalarındaki yerini almış durumda.
Uygulamanın mantığı aslında klasik bir ilan sitesiyle aynı. Ancak yukarıda da bahsettiğimiz gibi en büyük farklardan biri ilanların kullanıcıların konumlarına göre listeleniyor olması. Yani uygulamanın, aynı mahalledeki kullanıcıların satmak istedikleri ürünleri bir araya getirdiğini söyleyebiliriz.
Yayınlanmış ilanların hemen alt kısmında ilanın gönderildiği yerin uzaklık bilgisi bulunuyor. Bu mesafe bilgisiyle kullanıcılar, ilanın gönderildiği yerin uzaklığını görebiliyor. Söz konusu konum bazlı bir uygulama olunca, kullanıcıların Pazarmobi'yi kullanabilmesi için konum servislerini açması gerekiyor. Aksi taktirde uygulamanın kullanılamadığını belirtelim.
İlan 30 saniyede yayında
İşin ilan yayınlama kısmı ise uygulamanın ana ekranında bulunan 'Hemen Sat' düğmesiyle gerçekleşiyor. Ürün fotoğrafı çekildikten sonra fiyat belirleniyor ve kategorilendirme yapılıyor. Bu işlemlerden sonra ise ilan yayınlanıyor. Kadir Yazgan, Pazarmobi uygulamasıyla 30 saniye gibi bir sürede ilan verildiğini söylüyor. Öte yandan uygulamada ilan sahibine mesaj gönderme, ilanı sosyal ağlarda paylaşma ve favorilere ekleme gibi özellikler de bulunuyor.
Kredi sistemiyle çalışıyor
Pazarmobi'den bahsederken işin kredi boyutu olduğunu atlamayalım. İlan verme ve ilan sahibine mesaj gönderme gibi işlemler belli bir kredi çerçevesinde gerçekleştirilebiliyor. Parantez içinde kredilerin, para karşılığında yüklenemediğinin altını çizelim. Kullanıcıların hesabına günlük 100 kredi yükleniyor. Bu kredilerle 4 ilan göndermek, 25 yorum yapmak ve 33 özel mesaj göndermek mümkün. Aldığımız bilgilere göre kredi sisteminin, bir gelir modeli olarak değil, spam ve arka arakaya mesaj atılmasını engellemek için kullanıldığı belirtiliyor.
Uygulamanın gelir modeliyse ev kullanıcısından daha çok ticari işletmelere sunulacak servisler üzerine kurulu. Özellikle işletme sahiplerinin hedeflendiği modelde, bir 'tezgah' oluşturulacak. İşletme sahibinin tüm ürünlerini bir araya getirerek, kullanıcılara sunması planlanıyor. Ancak 'tezgah' özelliğinin şu anda uygulamada bulunmadığını ve gelecek hafta yayınlanacak sürümde yer alacağını belirtelim.
1 ayda binden fazla aktif kullanıcıya ulaştı
Her ne kadar yeni yayınlanmış bir uygulamadan bahsetmiş olsak da, birkaç rakam paylaşalım. Bugün itibariyle bin 307 aktif kullanıcıya ulaşan Pazarmobi'de yayınlanmış ilan sayısının, 247 olduğunu görüyoruz.
Pazarmobi'yi gelecekte global bir fenomene dönüştürmeyi hedeflediklerini söyleyen Kadir Yazgan, Twitter'ın basitliğini, Foursquare'ın konum-duyarlılığını, bir ilan sitesinin zenginliğini bir araya getirdiklerini dile getiriyor. Kadir Yazgan, "Şu anda uygulamayı farklı dillere çevirmekle uğraşıyoruz. Avrupa ve Amerika pazarları dışında, özellikle Çin, Rusya ve Ortadoğu pazarlarına göre yerelleştirip dünyanın dört bir yanında yeni pazarların mayalanmasını sağlamak istiyoruz" diyor.
Pazarmobi, şu anda iPhone'lar için ücretsiz olarak yayınlanıyor. Aldığımız bilgilere göre çok yakında uygulamanın Android sürümü, Google Play'deki yerini alacak.
PazarMobi, konum bazlı servisleri daha fazla yerelleştiren ve hatta bu servisleri 'mahalledeki' kullanıcılara kadar indiren bir uygulama. Ancak kullanım bakımında dar bir alana işaret eden bu uygulamalarda veya servislerde kullanıcılar, daha fazla öneme sahip oluyor. Çünkü, kullanıcıların içerik yayınlamadığı bölgelerde, uygulama doğal olarak sığ kalacak. İstanbul gibi büyük şehirler için içerik sıkıntısı yaşanmayabilir, ama kırsal kesimlerde için aynısını söylemek oldukça güç.