Dünyanın önde gelen örnekleme tabanlı araştırma şirketlerinden IPSOS bu yıl da Beklentiler – Beğeniler Türkiye (2012) raporunu yayınladı. Biz de Türkiye'nin bir portresini çizen rapor üzerinden Türkiye internet ve özellikle e-ticaret pazarı için hangi noktaların altını çizebileceğimize baktık.
2013'e kaygıları artan bir toplum olarak girdiğimizi söyleyen raporun 'kişisel, toplumsal ve siyasal beklentiler' bölümlerine dair yorumu size bırakarak ekonomik beklentiler kısmına geçmek istiyorum. Rakamlara geçmeden önce de söz konusu cevapların direkt olarak e-ticareti muhatap almadığını hatırlatmak isterim.
Diğer yandan söz konusu örneklem grubunun internet kullanıcılarında da paralel bir değişim göstereceğini düşünebiliriz. Kendi kullanıcı kitlenizle IPSOS'nin demografik verilerini kıyaslayarak yorumunuzu özelleştirebilirsiniz.
Kişisel gelir artışına dair beklentiler
IPSOS'un 1100 kişi üzerinde yaptığı araştırmaya göre kişisel gelir beklentisi 2012'deki beklentilerle hemen hemen aynı. Katılımcıların yüzde 34'ü geçen yıl olduğu gibi gelir beklentisinin artacağını düşünüyor. Geçen yıla göre gelirinin aynı kalacağını düşünenlerin oranı yüzde 48'den yüzde 51'e çıkmış. Gelirinin azalacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 18'den 15'e gerilemiş.
Raporda yanıtların demografik kırılımı da veriliyor ki oldukça önemli bir bilgi. Örneğin 18-24 yaş arası kitlenin yüzde 46'sı gelirlerinin artacağını düşünüyor. 55 yaş üzerinde bu oran yüzde 29. Yerleşim, cinsiye ve SES'e göre de kırılımları bulmak mümkün.
Genel Türkiye ekonomisine dair bakış bu yıl yüzde 46 oranında olumlu. Geçen yılın oranı yüzde 55. 2013 ekonomisine olumsuz yaklaşanların oranı ise yüzde 22'den yüzde 27'ye çıkmış. Enflasyon değişimine dair beklentisi ise neredeyse 2012'nin aynısı. Sadece olumlu yönde yüzde 1'lik bir değişim söz konusu.
Satın alma ve tüketim eğilimleri
E-ticaret için önemli bir veri bu tabloda ve devamında yer alıyor. Aşağıdaki tabloya göre yurt içi tatile ciddi bir eğilim var. Yüzde 18'lik bir artış söz konusu. Cep telefonu için bu artış yüzde 2'de, bilgisasarda yüzde 4, yurtdışı tatilde ise yüzde 7.
Raporda bu sonuçların detaylarına da erişmek mümkün. Örneğin ev dışı yeme-içme harcamalarının, telefon harcamalarının, eğlence harcamalarının, kişisel bakım harcamalarının yönü vb...
İyi bir girişimci olmak için faaliyette bulunulan bölge veya ülkeyi çeşitli açılardan tanımak önemlidir. Özellikle oyun ve e-ticaret dikeylerinde bu konunun daha önemli olduğunu söyleyebiliriz. Zira taoplumsal eğilimler harcamaların yönünü belirlemek anlamında ciddi önem taşıyor.
Sözün özü IPSOS KMG'un aşağıdaki raporuna göz atmanızı ve bu beklentilere sahip vatandaşları internette nasıl karşılacağınızı düşünmenizi tavsiye ederim.