Webrazzi 2012 analizi ve 2013 öngülerine Online Ödeme Sistemleri konusuyla devam ediyoruz. Bu yıl Webrazzi Ödeme Sistemleri’12 konferansında masaya yatırdığımız online ödeme sistemlerinin önemli temsilcilerine yine 2012'nin değerlendirmesini ve 2013 planlarını almak için sorularımızı yönelttik.
BKM (Bankalararası Kart Merkezi), Payby.me, Paymentwall, Paypal Türkiye ve PayU Türkiye'den aldığımız yanıtlar sektörün yeni yılda yasal gelişmelere odaklandığını ve sektör içi dinamizmin artacağını gösteriyor.
"Yıl sonunda 30 milyar TL'den fazla hacmin internet üzerinden geçeceğini öngörüyoruz."
2012 yılı ödeme sistemleri açısından oldukça başarılı geçtiğini söyleyebiliriz. Kredi kartı alışverişleri 2011 yılının üzerinde büyüme gösterdi. Yılın son ayında da mevcut ivme devam ederse kartlı işlemlerde yüzde 25’in üzerinde bir büyüme oranıyla yılı tamamlayacağız.
Tabii bu büyümenin en önemli nedenlerinden biri internet üzerinden yapılan ödeme işlemleri. 2010 ve 2011 yıllarında yılda ortalama yüzde 50 artan sanal ödemeler, 2012 yılında kısmen büyüme hızı yavaşlasa da ilk 10 ay itibarıyla yüzde 34 ile yine sektör ortalamasının üzerinde büyüme gösterdi. Mevcut eğilimle yıl sonunda toplam 30 milyar TL’den fazla hacmin internet üzerinden geçeceğini öngörüyoruz.
Böyle yüksek bir büyüme potansiyeline sahip alanda BKM olarak biz de en önemli projelerimizden biri olan BKM Express’i geliştirdik ve bu yıl içerisinde kullanıma sunduk. BKM Express sayesinde, internetten alışveriş hacminin önümüzdeki dönemde daha da artan bir ivmeyle yükselmesini bekliyoruz.
2013 yılındaki büyüme hedefleriniz ve planlarınız neler?
2013 yılında da bu yılki sağlıklı büyümenin devam edeceğini öngördüğümüzü söyleyebiliriz. Gelişmiş altyapı bu hızlı büyüme eğilimini sürdürebilecek bir potansiyele sahip.
İnternet üzerinden ödemelerde ise çok daha fazla gelişme potansiyeli olduğunu ve online ödemelerin toplam ödemeler içerisindeki payının daha da artacağını düşünüyoruz. Bugün online ödemelerin toplam ödemeler içerisindeki payı yüzde 9 düzeyinde iken önümüzdeki yıllarda yüzde 10’ların üzerinde, 10 yıl sonra ise yüzde 18’lere geleceğini öngörüyoruz.
BKM olarak bu alanda yeni projelerle varlığımızı sürdüreceğimizi ve online perakendecilik sektörüne destek olacağımızı söyleyebilirim. BKM Express ile başladığımız internetten alışveriş yolculuğumuza yeni alanlar ekleyerek BKM’yi Türkiye’nin en kapsamlı ve yaygın dijital cüzdanına sahip kurumu yapacağız.
"Akıllı cihazlar önünde geçirdiğimiz süre arttıkça 'virtual good' satışları ve ödeme sektörü de büyüyor."
PaybyMe çoğunlukla dijital ürün kuşağına hizmet veren bir kuruluş oldugu için bu çercevede bir cevap vereceğim. Akıllı cihazlar önünde geçirdiğimiz süre arttıkça 'virtual good' satışları ve dolayısıyla ödeme sektörü de büyüme göstermekte. 2012'de ivmesini düşürmeden artış gösteren bir sene oldu. Hem bizim için hem de sektör geneli icin.
2013 yılındaki büyüme hedefleriniz ve planlarınız neler?
PaybyMe, 2012'de mobil ödeme üzerinden Orta Doğu'da en çok işlemi yapan firma olma gururunu yaşıyor. Bölgede daha önce hiç bir yabancı firmanın gercekleştiremediği bir basarıya ulaştık. Bu bölgede edindiğimiz tecrübeyi 2012 son ceyreği ile birlikte hali hazırda operasyonumuzun olduğu ama 2013 itibariyle daha cok yatırım yapacagimiz CIS ülkelerine (Azerbaycan, Beyaz Rusya, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Özbekistan, Tacikistan, Rusya Federasyonu, Ukrayna) taşımayı hedefliyoruz.
"Alternatif ödeme yöntemlerini kullanmayan firmalar gelir kaybına uğrayacak."
2012'de Kuzey Amerika başta olmak üzere bazı pazarlarda kredi kartı liderliğini korurken Almanya, Hindistan, Brezilya, Güney Doğu Asya ve daha dünyanın birçok bölgesinde alternatif ödeme seçeneklerinin çok daha fazla tercih edildiğini görüyoruz. Dünyada her ülkenin farklı online ödeme davranışları olduğunu biliyoruz.
Alternatif ödeme yöntemleri önümüzdeki 5 sene içerisinde daha da çok kullanılacak ve sayıları da artacaktır. Bu trendi takip etmeyen ve geleneksel ödeme kanallarını kullanan firmalar da ciddi anlamda gelir kaybına uğrayacaklardır. Büyümenin çoğunun gelişmekte olan ülkelerden gelmesiyle kredi kartı dışındaki alternatif ödemelerin ana ödeme yöntemi olmaya başlayacağına inanıyoruz.
Biz de küresel olanaklara yakın olabilmek amacıyla, San Francisco, Berlin, Kiev ve İstanbul ofislerimizden sonra bu yaz Haziran ayinda Manila - Filipinler'de en yeni ofisimizi açtık ve bu sekilde 365 gün 24 saat çalışan tam küresel bir şirket konumuna gelmiş bulunuyoruz.
Topladığımız ödemeler şu anda günlük 1.2 milyon doları geçti. Toplam işletme sayımız 11.000 oldu ve yeni yılın ilk ayında 100 milyon kullanıcıdan ödeme toplamış olabilmeyi ümid ediyoruz. Son olarak da, Ekim ayında, San Fransisko'nun popüler New SOMA bölgesinde 4 katlı bir bina satin aldık ve Global HQ olarak restorasyon çalışmalarımıza başladık.
Şu an itibariyle, Paymentwall'da 23 ayrı ülkeden 65 kisi çalışıyor ve toplam olarak 19 dil konuşabiliyoruz. Geçtimiz sene, iş geliştirme ekibimiz de 1 milyon kilometre'yi aşkın uçuş gerçekleştirdi.
2013 yılındaki büyüme hedefleriniz ve planlarınız neler?
Türkiye'de en büyük zorluklardan bir tanesi Sanal POS veya diğer ödeme opsiyonları için onay ve entegrasyon sürecinin çok uzun sürebilmesi, bankaların 'fraud' ve ödeme yönetimi konusunda şubelere güvenmesi ve yeterince profesyonel ve sofistike olamaması. Türkiye pazarında PSP standartları daha gelişmiş durumda değil. Visa ve Mastercard'ın bir hamle yaparak Türkiye'de bunun kurulmasını sağlayacağını umuyoruz. Bu tür sorunlar dijital ve elektronik satış yapan firmalar için oldukça büyük bir ciro kaybı anlamına gelebiliyor ama Türkiye'deki bankaların bu sene içerisinde yaptıkları hatanın farkına varmasını bekliyoruz.
Paymentwall olarak amacımız ödeme toplamayı kolaylaştırmak. Basvuru süreci ve entegrasyonu çok basit ve hızlı bir hale getirmek.
Bu yıl içinde tanıttığımız SanalPara Banka Transferi ürünümüz Türkiye pazarı için tamamlayıcı bir ürün. Kullanıcıların bazıları internette kredi kartlarını kullanmak istemiyorlar veya kredi karti borcu yaratmak istemiyorlar veya islami kesim Türkiye'de faizli borç almak istemiyor, veya kredi kartı olmayan gençler veya bu saydığımız gruplara dahil kişiler Banka Transferi/EFT ile ödeme yapmayı tercih ediyorlar. Ancak çoğu işyeri internetten alışverişin kredi kartıyla yapılmasını istiyor çünkü banka transferlerini 15 ayrı banka hesabından toplamak çok zaman ve iş gücü istiyor.
Günlük işlem hacmimizi 2 milyon dolara çıkartmak en büyük amacımız. Bunu yapabilmek amacıyla da 2013 yılında Brezilya, Londra, Dubai ve Çin'de ofis açmak için planlarımız bulunuyor. Elektronik Cüzdan ve Remittance alanında da çalışmaya başlayacağız.
"Türkiye pazarı hala yurt dışına satışa açılmakta oldukça yavaş."
Paypal olarak 1.6 milyon tüketici, 3500'e yakın entegre site ve 7000'in üzerinde ticari kullanıcı hesabına ulaştık. Toplam işlem hacmi itibarıyla Türkiye e-ticaret siteleri sıralamasında ilk 5 ile ilk 8 arasında bir sıralamada olduğumuzu tahmin ediyoruz.
Yurt içi kullanım açısından toplam büyüme oranının Aralık 2011 –Aralık 2012 yüzde 150. Tüketicilerin yurtdışı alımları yıllık yüzde 40 seviyesinde.
Türk şirketlerinin yurtdışına PayPal ile satışlarının beklenenden daha düşük bir hızla (yüzde 22 civarında) büyüdüğünü gördük. Bu noktada Türk pazarı hala yurt dışına satışa açılmakta oldukça yavaş. İç pazara yoğunlaşmış bir e-ticaret var. Belli sayıda işyeri sadece yurtdışı pazara odaklanmış durumda ve güzel büyüme elde ediyorlar. Ama sayının çoğalması gerekiyor. Bizimde gelecek sene Türk e-ticaret şirketlerinin yurt dışına satışlarını ve ihracatını artırmak üzere farklı girişimlerimiz olacak.
Piyasanın yeni oyuncularla daha hareketli olduğu ve gerek sitelerin gerekse kullanıcıların alternatif ödeme sistemleri konularında daha bilinçlendiğini gözlemliyoruz. Sadece bizim değil, tüm piyasa oyuncularının bu noktaya parmak basmasıyla piyasa daha da büyüyor. Ulaşamadığımız kullanıcılar daha da bilinçleniyor. Bu noktada yeni oyuncuların bize faydası olacağına hep inanmıştık. İlk sonuçlarda bunu tescil ediyor.
2013 yılındaki büyüme hedefleriniz ve planlarınız neler?
Liderliğimizi pekiştirmek, özellikle mobil alandaki tecrübemizi işyerlerine aktarmak ana temamız olacak. Hedeflere gelince;
- GittiGidiyor dahil yurt içi büyümemizin 2012-2013 arasında yüzde 300 ler seviyesine çıkarmak.
- Kullanıcı hesabımızı 2.5 milyona yükseltmek.
- Entegre site sayısını tahmini pazarın 1/3'üne yani 7500'e yükseltmek.
- Mobil işlemlerin oranını yüzde 10'dan yüzde 20'ler düzeyine çıkarmak.
Bunun dışında bazı yeniliklerimizi yeni yılın ilk aylarında duyacaksınız. Tüketici alanında farklı fonlama yöntemlerine imkan tanımak, tüketcilere daha fazla taksit seçeneği, mobil uygulamalar, iş yerleri için artan platform imkanlarını çoğaltmak ( Mobil, tablet, Smart TV etc), iş yerleri için daha gelişmiş ürün çeşitliliği vb...
Sektörde 2013'de ki en önemli gelişme Merkez Bankası tarafından hazırlanmakta olan Ödeme Kuruluşları Yasası olacak. Bu tasarının yasalaşmasıyla piyasa oyuncularının kalite ve standartları Avrupa Birliği ve uluslararası seviyeye çıkmış olacak. Başlangıçta bu mevcut yerel piyasa oyuncularına şu ana kadar alışmadıkları ek sorumluluklar ve maliyetler getirecek. Ama regulasyonun gelmesiyle, şu an daha çekingen kalmış uluslararası oyuncuların da Türkiye’ye giriş yapacağını düşünüyoruz. Bir çoğu ile de işbirliğini konuşuyoruz. Bu da Türkiye için, tüketiciler ve işyerleri lehine ve pazar rekabeti adına çok güzel bir gelişme.
"Rekabet yavaş yavaş başlıyor."
2012 yılında online ödeme sektöründe pazarda oyuncu sayısının arttığı ve rekabetin yavaş yavaş başladığı bir yıl oldu. Kolaylık ve güvenlik avantajlarıyla hem e-ticarete ivme kazandırıyor hem de kendisi günden güne gelişmeye devam ediyor.
PayU olarak şu an dünyanın 13 ülkesinde faaliyet gösteriyor ve 15 binin üzerinde online işletme ile çalışıyoruz. PayU Türkiye Eylül 2011’de faaliyetimize başladık ve sistemlerimizi 6 ay önce devreye aldık. Türkiye'de 1.000’den fazla üye işyeriylle sözleşme imzaladık ve çalışmaya başladık.
MasterCard ve VISA’dan aldığımız izinler kapsamında e-ticaret yapan veya yapmak isteyen işletmelere tek sözleşmeyle altı bankanın sanal POS’una bir günde ulaşma imkanı tanıyoruz ve işletmelerin ödeme süreçlerindeki risklerini (chargeback) en aza indiriyoruz.
2013 yılındaki büyüme hedefleriniz ve planlarınız neler?
PayU olarak Türkiye’de işletmelerin sanal POS alıp e-ticarete başlayamaması ve e-ticaret yapan küçüklü büyüklü birçok firmanın karşılaştığı ters ibraz (chargeback) sorunu olduğunu görüyor ve Türkiye’deki online ticaret yapan, yapmak isteyen işletmelerin bu öncelikli beklentilerine yönelik çözümler geliştirerek fark yaratıyoruz. 2013’te üye işyeri sayısını 2.000’in üzerine çıkarmayı planlıyoruz. Oldukça inandığımız BKM Express ve Turkcell Mobil Cüzdan hizmetlerini de ilerleyen aylarda PayU’ya entegre edeceğiz.
Önümüzdeki dönemde bankalarla ve farklı firmalarla işbirlikleri yaparak müşterilerimize katma değer yaratacağız. PayU Türkiye olarak ilerleyen aylarda sunacağımız yeni servislerimiz de olacak. Türkiye’de elektronik ticaret yapan, yapmak isteyen hemen herkese temas ederek, iş yapış şekillerini ileriye taşımak arzusundayız.