Online Oyun, Ödeme Sistemleri, E-ticaret ve Dijital Reklam bu dizinin konuları olacak.
İlk yayınımız ArcadeMonk, Fugo, Joygame, Mynet ve Peak Games'den aldığımız yanıtlarla online oyunlara odaklanıyor. 2012'nin online oyun sektörü ve bu şirketler açısından nasıl geçtiğini, 2013 beklentilerini aşağıda bulabilirsiniz ama aldığımız cevapların ana temasını paylaşacak olursak; Türkiye online oyun sektörü 2013'te dünyaya açılacak.
2012 yılını hem online oyun sektörü hem de şirketiniz açısından değerlendirir misiniz?
2012 bizim için oldukça verimli bir seneydi. Dördüncü oyunumuz Bubble Pirates, Türkiye dışına pazarladığımız ilk ürünümüz oldu. Çoğunluk oyuncusu yurtdışında olan ve şu anda Türkçe, İngilizce, Arapça ve Rusça olarak oynanan oyunumuza, yeni diller eklemek icin çalismalara devam ediyoruz. Bu sene başında, 212 Ltd'den aldığımız yatırımın yarattığı ivme ile organizasyonumuzu ve oyun yaratma süreçlerimizi optimize ettik.
2013 yılındaki büyüme hedefleriniz ve planlarınız neler?
Bu sene sadece sosyal ağlarda oynanan oyunlar üreten büyük oyuncular için dertli bir sene oldu. Zynga'nin yaşadığı performans problemlerinin hepimizi etkilediğini düşünüyorum. 'Casual' ve 'Casino' oyunlarının, klasik sosyal oyunların yanında yükselişini izledik. Oyuncuların mobil platformları oyun oynamak için kullanma oranlarının arttığını gördük. 2013 başında mobil oyunlarımız piyasaya çıkıyor. Hem Facebook, hem de mobil platformlarda eş zamanlı bir oyun tecrübesi yaratmak, oyun portfolyomuzu büyütmek ve tüm dünyaya hitap eden oyunlar üretmek 2013 hedeflerimiz içinde bulunuyor.
2012 yılını hem online oyun sektörü hem de şirketiniz açısından değerlendirir misiniz?
Türkiye’de oyun sektöründe 2012 yılının yükselen trendi online oyun piyasası oldu. Küresel araştırma şirketi Newzoo’nun araştırmasında Türkiye’de bulunan 30 milyon internet kullanıcısının 21 milyonunun online oyunlarda vakit geçirdiğini ve bu nüfusun yıl sonuna kadar 500 milyon dolara yakın bir meblağı oyunlara harcayacağını açıklamıştı. Akıllı cihaz sayılarının ve rekabetin artmasıyla mobil oyun sektörü yükselişini sürdürüyor.
3G teknolojisi 2012 yılında küresel olarak yüzde 37'lik bir büyüme göstermesini de dikkate almak lazım. Yapılan araştırmalara göre İngiltere, İtalya, Almanya, Fransa ve İspanya ülkelerinde akıllı telefonu olan kullanıcıların yüzde 11.5'i her gün oyun oynuyor. Online oyun oynayanların yüzdesi ise 9.1 olarak geçiyor.
Bu gelişmeler dahilinde bizde Kelime Avı oyununu olabildiğince fazla dilde geliştirip dünyadaki online oyun seven oyunculara erişmeye çalşıyoruz. Kelime Avı'nın 5 milyondan fazla kayıtlı oyuncusu var. Her gün 400.000'den fazla kişi Kelime Avı'nı kendi dilinde oynuyor. En yoğun zamanlarda yaklaşık 15.000 oyuncu aynı anda online olarak yarışıyor ve bu rakam her geçen gün artmaya devam ediyor. 33 dil desteği olan oyunumuzda Finlandiya, Hollanda, Türkiye, Bulgaristan, İtalya, Macaristan, Rusya, Malezya, Yunanistan, Almanya ve Fransa en başarılı olduğumuz ülkeler arasında.
2013 yılındaki büyüme hedefleriniz ve planlarınız neler?
Oyunumuzun dünyanın her yerinde oynanması ve süreklilik kazanması için var gücümüzle çalışıyoruz. Bugün 30 olan dil seçeneğini çok kısa bir süre içinde 45’e çıkarmayı ve 2013’te 10 milyon üzerinde kayıtlı kullanıcıyı hedefliyoruz.
Kelime Avı şuan iOS, Android tabanlı cihazlarda ve Facebook üzerinden oynanabiliyor. 2012’nin ilk aylarında Windows 8 tabanlı cihazlarda da Kelime Avı oynanabilecek. Hazırlık aşamasında olduğumuz Kelime Avı’nin yeni versiyonunu yeni yılda hayata geçireceğiz.
Ve 2013 hedeflerimizden biri de Kelime Avı Tv yarışması ile Kelime Avı keyfini ekranlara taşımak.
2012 yılını hem online oyun sektörü hem de şirketiniz açısından değerlendirir misiniz?
Online oyun sektörü son 5 yıldır hızla büyüyor. 2012 yılında da son 3 yıldaki hızı ile büyümeye devam etti. Kore, Çin, Amerika ve Almanya gibi online oyun sektörünün çok güçlü olduğu ülkelerde bütün firmalar Türkiye ve MENA (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) bölgesini konuşuyor. Potansiyeli çok yüksek fakat henüz gelişmekte olan nadir pazarlardan birisiyiz. Birçok firma 2012 yılını Türkiye’ye yatırım yapma planları ve hatta aksiyonları ile geçirdi.
Joygame olarak oldukça iyi bir yıl geçirdik. Sektörün büyüme hızına paralel büyümemizin yanısıra, çok ciddi yatırımlara imza attık. Artık sadece bir online oyun yayıncısı değil, kendimizi dijital eğlence platformu olarak konumlandırıyoruz. Mobil oyun yayını yaptığımız “Joymoby” portalını, Türkiye’de sadece oyunculara özel açılmış ilk radyo kanalı olan “Jeton”u, oyunlarımıza ait lisanslı ürünleri sattığımız “Joygame Store”u bu yıl içinde tanıttık. MENA bölgesindeki trafiğimiz 2012’de çok güçlü bir şekilde yükseldi. Bu sene içerisinde farklı kategorilerde ve üst düzey kalitede 4 yeni MMO oyununu Türkiye’de oyuncularımız ile buluşturduk. Mobil oyun portalımız Joymoby ise yaklaşık 400 mobil oyun ile sektöre oldukça hızlı bir giriş yaptı.
2013 yılındaki büyüme hedefleriniz ve planlarınız neler?
2013 yılında Türkiye’de yaklaşık 20, MENA bölgesinde ise 10 yeni oyun yayınlamayı planlıyoruz. Özellikle Türkiye ve MENA’da yayınlamaya başlayacağımız 10 MMO oyunu dünyaca bilinen çok prestijli MMO oyunları olacak. Mobil oyun tarafındaki yatırımlarımız ise güçlenerek devam edecek. Özellikle Android tabanlı cihazlarda çok ciddi bir büyüme bekliyoruz ve yatırımlarımızı bu yönde gerçekleştiriyoruz. 2013’te Joygame adına yüzde 50’ye yakın bir büyüme öngörmekteyiz.
2012 yılını hem online oyun sektörü hem de şirketiniz açısından değerlendirir misiniz?
90'lı yıllardan itibaren hızla geliştien ve paraya dönüştürülebilen oyun sektörü 2012 yılına geldiğimizde, özellikle Massively Multiplayer Online (MMO) ve sosyal oyunlar tarafında ciddi ivme kazandı. Bir dönem varlığını sürdürüp sürdüremeyeceği tartışılan Ücretsiz Oyun (Free to Play) modelinin sektöre damga vurduğunu gördük. Özellikle, World of Tanks adlı Free to Play MMO büyük bir başarıya imza atınca, Sony Online Entertainment gibi üyelik modelini kullanan firmalar bile, oyun içi satınalmalara dayalı iş modeline geçmeyi düşünmeye başladı. Özetle 2012’de, Üyeliğe Dayalı (Subscription Based) Satış modeli, yerini Ücretsiz Oyun modeline bıraktı. Hemen oynanabilen ve oyun içinde satın alma yapılan oyunlar öne çıktı.
2012 yılının son çeyreğinde, “sosyal oyunlarının sonu mu geliyor” tartışmasını da yaşadık. Zynga-Facebook işbirliğinde koşullar değişince, ciro kayıpları ve işten çıkarmalar yaşandı. Ne var ki, sektördeki diğer büyük oyuncular pazar paylarını artırınca, endişenin yersiz olduğunu gördük. Facebook oyunları 2012 yılını Freemium (Free + Premium) modelinde büyüme ile kapatmış oldu.
Mynet olarak, web üzerinde 20’den fazla MMO oyunu ile pazardaki en büyük tarayıcı tabanlı oyun portföyüne sahibiz. Küresel pazarda Big Point, Kabam, Smeet, Vostu gibi büyük oyun firmaları ile Türkiye pazarı için münhasır (exclusive) veya Türk oyunculara özel katma değer yarattığımız işbirliklerimiz var. Tüm platformlardaki oyunlarımız ile 12 milyonu aşan aktif kullanıcıyı oyunlarda buluşturarak Türkiye’nin en büyük oyuncu kitlesine ulaşıyoruz.
2013 yılındaki büyüme hedefleriniz ve planlarınız neler?
2013 yılı içinde Mynet, sosyal ağlardaki oyun portföyünü lisansladığı ve kendi bünyesinde geliştirdiği oyunlarla büyütmeye edevam edecek. MENA bölgesindeki oyunculara hitap edeceğiz.
Mobil kullanıcı deneyiminin hızla gelişmekte olduğu Türkiye’de, iOS ve Android cihazların satışlarındaki artış ile Windows 8’in pazara girmesi, mobil oyun pazarının büyümesine katkı yapacaktır. Mynet, KABAM ve daha bir çok global oyun firması ile yaptığı işbirlikleri sayesinde, dünyanın en beğenilen mobil oyunlarını Türk mobil oyun severlerle kısa zamanda buluşturdu. 2013’de de bu yönde çalışmalarımız sürecek.
2012 yılını hem online oyun sektörü hem de şirketiniz açısından değerlendirir misiniz?
2. yaşımızı kutladığımız 2012 yılı Peak Games için bir dönüm noktası oldu. Hedeflerimizi de aşarak 40 milyon kullanıcımızla dünyanin 3. büyük sosyal oyun şirketi sıfatına eriştik. Yeni açılan oyunlarımız 101 Plus, Bil ve Fethet, Lost Bubble ve Lost Jewels, mobilde baslayan OkeyPlus ve Kim Bilir ile beraber son 12 ayda Peak Games onlarca kat büyüdü. Online oyun sektörü büyük değişimlere sahne oldu - insana ve ürüne odaklanan az sayıda da olsa şirketin parladığı, büyük devlerin ise cok varlık gösteremediği bir seneyi bitirdik.
İnsanların şirketin önünde olduğu organizasyonların 2013'te de (her zaman olduğu gibi) ileriye gideceğine inanıyoruz.
2013 yılındaki büyüme hedefleriniz ve planlarınız neler?
2013 yılında da en önemli odak noktamız Peak Games ailesi. Türkiye’den çıkan dünyanın sayılı teknoloji start-up’larından birinin gelişiminde yer almak isteyen arkadaslar arıyoruz. Bizlerle beraber gelişmekte olan pazarlarda teknolojinin geleceğini belirleyip yürütecek liderlere, lider olmak isteyen gençlere kapımız sonuna kadar açık. Sadece kendi hayatlarını değil, dünyamızı da değiştirme hayalleri kuranları Peak Games ailesine bekliyoruz.