Facebook’un en büyük gücü kullanıcılarla etkileşim imkanı sunuyor olması. Fakat bu avantajı doğru bir şekilde kullanılabilmek dışarıdan görüldüğü kadar kolay değil. Bunu başarabilenler pazarlama stratejileri doğrultusunda ciddi kazanlar elde ederlerken, diğerleri ise bu yarışta geride kalıyorlar.
Bu konuda bugüne kadar pek çok farklı makaleye yer verdik. Şimdi ise konuyla ilgili bir araştırmayı Webrazzi’ye taşıyoruz. Önemli sosyal reklam ajanslarından biri olan SocialCode, Facebook’taki en büyük 500 sayfayı etkileşim açısından inceleyerek bu konuda bazı önemli verilere ulaştı.
İşte Facebook’un en büyük 500 sayfasından etkileşim adına öğrenilebilecek detaylar…
1 Ağustos ile 20 Ekim tarihleri arasında dünyanın en popüler sosyal ağ sitesinin en büyük 500 sayfasını inceleyen SocialCode’un vardığı ilk ve belki de en önemli nokta, paylaşımların etkileşim oranının ilk 90 dakikadan sonra ciddi oranda yavaşlıyor olduğu.
Verilere göre tüm etkileşimin yarısı bu ilk 90 dakikada gerçekleşiyor. Etkileşimin yüzde 40’ı ise bir saatin altında gerçekleşiyor. Paylaşımının üzerinden 10 saat geçtikten sonra ise tüm etkileşimin yüzde 80’i gerçekleşmiyor oluyor. Yani paylaşımları, etkilerinin kısa süreceğini hesaba katarak hazırlamak ve planlamak önemli bir nokta.
Etkileşimleri hafta içinde daha üst seviyede gerçekleşiyor. Öne çıkan günler ise Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri. Özellikle de Çarşamba diğer iki güne göre biraz daha iyi görünüyor. Etkileşimin en üst seviyeye çıktığı saatler ise genellikle öğle saatleri. Mesai saatleri içerisinde öğle yemeği dönüşünde işe başlamadan önce kullanıcılar etkileşim konusunda daha aktif oluyorlar. İkinci öne çıkan saat dilimi ise akşam 5 ile 7 arası. Mesai saatlerinin bu son diliminde kullanıcılar yavaş yavaş işi bir kenara bırakıp, interneti kişisel amaçla kullanmaya başlıyorlar.
Fotoğrafların Facebook pazarlamasında ne kadar önemli olduğuna daha önce de değinmiştik. SocialCode’un verileri bunu bir kez daha doğruluyor. Etkileşimlerin yüzde 72’si fotoğraflı paylaşımlardan oluşuyor. Bunun en önemli nedeni ise Facebook akışı içerisinde fotoğrafların çok daha kolay göze çarpması ve daha fazla duygusal etkiye olanak vermesi. Bağlantı paylaşımları yüzde 13, metinden oluşan paylaşımlar yüzde 9 ve video paylaşımlar yüzde 6 oranında etkileşim sağlıyor.
Kalabalık Facebook akışı içerisinde genellikle kullanıcılar uzun metinlere vakit ayırmıyorlar. Bu yüzden 10 veya daha kısa kelimeden oluşan paylaşımların etkileşim oranı çok daha yüksek. 10 kelimeden sonra ise etkileşim oranı ciddi oranda düşüyor.
Kullanıcıları etkileşime yönlendirmek için en kötü taktik gönderiyi beğenmelerini söylemek. En iyisi ise yorum yapmalarını istemek. Bu sayede ortalamanın üç katı daha fazla etkileşim sağlanabiliyor. Gönderiyi paylaşmalarını istemek ise ortalamanın 1,5 katı daha fazla etkileşim sağlıyor.
Bu noktadaki ilginç diğer bir detay ise kullanıcıyı etkileşime davet etmek için kullanacağınız ifadeyi metnin başına yerleştirmenin yüzde 24 daha fazla etkileşim sağlıyor olması. Daveti metnin sonuna koyduğunuzda ise bu oran düşüyor.
Tabi ki tüm bunlar ortalamalardan oluşmuş veriler. Her işin ve her sayfanın kendine özel bir kitlesi olduğunu unutmayıp, her kitlenin farklı alışkanlıklara sahip olma ihtimalini göz önünde bulundurmak gerekli. Yani her zaman olduğu gibi bu ipuçlarını kendi verileriniz ile karşılaştırmayı unutmayın…